fbpx

Švedska trajnostna kmetija, ki vas bo navdušila

Očitamo si, da smo izgubili stik z naravo. Da krčimo gozdove, zanemarjamo reke, ne obdelujemo zemlje in onesnažujemo zrak. Pravijo, da se nam bo narava maščevala. A (p)ostanimo optimistični! Vedno več je pobud za življenje z naravo. Zdi se, da se ponovno učimo, kaj vse nam vzajemen odnos lahko prinese in kako pomemben je tudi za generacije za nami. Enakega mnenja sta tudi Mette Helbaek in Flemming Hansen, ki sta na jugu Švedske ustvarila permakulturno kmetijo, na kateri se boste lahko spet povezali z naravo ter poiskali mir v sebi.

Kmetija Stedsans in the woods sicer še ni odprla svojih vrat, a ni prav daleč do tega (21. 7.). Stoji med Malmom, Gotheburgom in Köbenhavnom. Glavna stavba se razprostira na 800 m² in je ‘oblečena’ v steklo. Tu bo tudi restavracija “od zemlje do mize”, ki bo nudila hrano, pridelano izključno na kmetiji. Namen je, da okolje ne bi proizvajalo nobenih odpadkov, tako bodo z ostanki hrane pitali živali ali pa jo kompostirali, z neuporabljeno vodo pa zalivali vrtove. V naselju bodo tudi počitniške hišice, zgrajene izključno iz recikliranih naravnih materialov, kot so les starih skednjev, steklo iz rastlinjakov ipd. Ogrevali se bodo samo s sončno energijo in pečjo na drva. Ne želijo namreč nikakršnih fosilnih goriv.

Svet bi vsekakor bil lepši, če bi vsi tako živeli. Za zdaj pa se lahko zadovoljimo z obiski podobnih kmetij.

PREBERITE ŠE: V MARIBOR PRIHAJA ROBIN FOOD, NAJVEČJA TRAJNOSTNA TRGOVINA NA SVETU

Galerija slik:

Dodatne Informacije

Več informacij: 
lendager.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.