Svetlobna gverila 2018: barve

V maju bo prestolnica ponovno zaživela v soju številnih svetlobnih projektov, ki bodo razsvetlili mestno središče. Tokratni festival Svetlobna gverila 2018 je posvečen barvam – raziskovali bodo vlogo barv v kontekstu sodobne umetnosti, njihovo simboliko, a tudi fizikalne lastnosti, kjer lahko z različnimi manipulacijami dosegamo svojevrstne barvne učinke. Festival, ki bo nanizal vrsto dogodkov in vodenj, obsega še Laboratorij Svetlobne gverile, izobraževalno platformo, kjer bo na številnih delavnicah poskrbljeno za umetniške ambicije zainteresirane javnosti. Potekal bo med 11. majem in 16. junijem.

Pomembne Informacije
Kdaj?

do

Kje?

različna prizorišča po Ljubljani

Organizator

Svetlobna gverila

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

Vstop je prost.

Številne svetlobne instalacije, objekti in projekcije, ki jih bo moč videti na ljubljanskih ulicah in trgih, ob tem pa še na dveh galerijskih postavitvah, tvorijo jedro tokratnega festivala svetlobe, Svetlobne gverile 2018, ki letos obeležuje svojo dvanajsto izdajo. Če so se lani s temo Spomini soočili z izzivi pomnjenja in spominjanja, se letos podajajo med bolj živopisne in barvitejše koordinate: tema letošnjega festivala so namreč barve. Slednje so neločljiv, celo opredeljujoč del svetlobe in s tem vsega, kar zmoremo videti – hkrati pa gre le za majhne razlike v frekvencah valovanja vidnega spektra svetlobe, ki jih naše oči in možgani pretvorijo v občutenje tistega, čemur pravimo barva …

Festival ima tudi letos dvodelno zasnovo: poleg odprtja festivala, ko bodo na ogled projekti v galeriji Vžigalica in njeni okolici, se še en sklop festivalskih dogodkov že drugič zapored obeta tudi v Palači Cukrarna. Poleg festivalskih dogodkov na Poletno muzejsko noč (16. 6.) letos s posebnim programom obeležujejo tudi prvi Mednarodni dan svetlobe (16. 5.). Kot v preteklosti so se tudi tokrat povezali z več ljubljanskimi izobraževalnimi ustanovami ter seveda s številnimi posamezniki, partnerji in koproducenti; ob tem so v sklopu Laboratorija Svetlobne gverile pripravili tudi program delavnic. Eden izmed ciljev festivala je ustvarjati drugačno podobo mesta – tokrat ga bodo odeli v živahne barve – in verjamejo, da jim bo ponovno uspelo ustvariti pomnljivo in vzburljivo umetniško manifestacijo, s katero bodo vnovič razgibali domišljijo prebivalcev in obiskovalcev Ljubljane.

Dodatne Informacije

Več informacij:
svetlobnagverila.net

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!