Foto: cottonbro

Tako majhna je verjetnost, da se bomo znebili koronavirusa!

COVID19 - bomo z njim živeli za vedno?

Po več kot letu življenja s pandemijo postane eno vprašanje nekako pomembnejše od vseh drugih. Ali bo novi koronavirus kdaj izginil iz našega življenja?

Odgovor na to vprašanje ni preprost in pravzaprav nihče ne more natančno odgovoriti nanj. Znanstveniki na primer verjamejo, da bo novi koronavirus z nami še desetletja, vendar to ne pomeni, da bo predstavljal enako grožnjo kot v zadnjem letu.

Novi koronavirus se je pojavil konec leta 2019 na Kitajskem, vendar je težko napovedati, kako se bo obnašal dolgoročno. Mnogi strokovnjaki verjamejo, da bo sčasoma bolezen COVID-19, ki jo povzroča ta virus, sčasoma oslabela na raven kot je prehlad. In to predstavlja tudi nejvečje upanje.

Tak scenarij je mogoč, saj ljudje sčasoma razvijejo imunost bodisi z okužbo bodisi s cepljenjem. Tudi drugi virusi so šli po podobni, precej primerljivi poti. Na primer, pandemija gripe iz leta 1918 ponuja vpogled v možen potek pandemije novega koronavirusa in virusa COVID-19.

Ameriški CDC meni, da je bila tretjina svetovnega prebivalstva v tistem času okužena z virusom, ki se je na človeka razširil s ptic. Toda sčasoma se je bolezen nehala hitro širiti zaradi dejstva, da je veliko ljudi umrlo zaradi učinkov te gripe ali ker so razvili imunost na virus. Virus je kasneje mutiral v manj nalezljivo obliko, za katero strokovnjaki trdijo, da še danes kroži med prebivalstvom.

Po drugi strani pa bi lahko pojav novih različic COVID-19 zapletel zadeve, če bodo bodoče mutacije novega koronavirusa takšne, ki povzročijo težjo obliko bolezni ali se izognejo učinku cepiva.

Glede na možnost ponovne okužbe ljudi, ki so že preboleli bolezen ali so bili proti njej cepljeni, je malo verjetno, da bo izumrl.

Edini virus, ki je bili odstranjeni iz človeške populacije, so črne koze. Razlog je bil v tem, da so ljudje po okužbi ali cepljenju razvili dolgotrajno imunost na virus.

Dodatne Informacije

Vir: AP

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!