fbpx

Takšna sta bila sadje in zelenjava, preden smo ju ”udomačili”

Sadje in zelenjava nekoč in danes

Ste vedeli, da številno sadje in zelenjava v preteklosti ni bilo videti tako kot danes? Preden smo ju ''udomačili'', so bile na pogled nekatere sorte povsem drugačne. Banana je bila nekoč povsem neprepoznavna. Tudi jajčevec in korenje. Bi ju prepoznali v divji obliki? Oglejte si sadje in zelenjavo danes in nekoč.

Ste vedeli, da je imelo številno sadje in zelenjava nekoč povsem drugačen videz kot v 21. stoletju? Zadnja leta je na tapeti predvsem gensko spremenjena hrana, ki dviga veliko prahu, češ da se človeštvo vmešava v delo narave, a dejstvo je, da to s križanji in udomačevanjem počnemo že tisočletje.

PREBERITE ŠE: Nenavadno oblikovano sadje in zelenjava, ki posnema oblike živali in ljudi

Spremembe resda niso tako ”božje” kot pri genskem inženiringu, kjer rastlinam vgradijo gene, ki omogočajo odpornost proti določenim škodljivcem, neobčutljivost na izbrana škropiva ipd., a številno sadje in zelenjava je šlo skozi drastično stilsko preobrazbo. Predstavljamo vam sadje in zelenjavo, ki sta bila povsem drugačna, preden se je človek odločil, da ju začne uporabljati za hrano in postaneta kultura.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!