fbpx

Te aplikacije so krive, da se vam prehitro izprazni baterija vašega telefona

Foto. Andrea Piquadrio / Pexels

Dandanes si praktično ne moremo predstavljati dneva, v katerem na svojem mobilniku ne bi koristili oziroma vsaj odprli katere izmed neštetih aplikacij. Nedavna študija je namreč pokazala, da kar 93 % mobilnih uporabnikov, dnevno koristi celo vrsto aplikacij, nekatere med njimi pa uporabljajo tudi istočasno.

Naprednejša grafika, izboljšana funkcionalnost in napredek na področju kodiranja so nas pripeljali do tega, da se vse komponente mobilnih telefonov izkoriščene do njihovega maksimuma. Niso pa vse aplikacije narejene na enak način in tako hitro pride do razlik pri delovanju le teh. Medtem ko recimo Twitter za svoje delovanje ne potrebuje veliko resursov, bodo mobilne igre polno obremenile grafične zmogljivosti in dobesedno izčrpale baterijo mobilnika.

Imajo pa skoraj vse aplikacije tudi svojo črno stran. Ogromno število aplikacij, za katere si mislimo, da so povsem neškodljive, so pravzaprav glavni krivci za prehitro izpraznjenje baterije vašega mobilnika. Na prvi pogled to ni tako očitno, je pa le to toliko bolj opazno pri aplikacijah, pri katerih deluje več komponent mobilnika istočasno.

Podjetje pCloud, ki se ukvarja z ″oblaki″, je pod drobnogled vzelo 100 najpriljubljenejših aplikacij, da bi se dokopalo do podatkov, katere izmed njih so baterijsko najbolj ″požrešne″. Pri preverjanju so bili pozorni na tri stvari: katere funkcije mobilnika uporablja aplikacija, koliko energije porabi aplikacija pri normalni uporabi in ali ima aplikacija na voljo tako imenovani ″temni način″ delovanja.

Foto: Tracy le Blanc / Pexels

Študija je bila sicer narejena na ameriškem trgu mobilnih aplikacij, a ni zaradi tega nič manj verodostojna, v nekaterih primerih pa je celo presenetljiva. Raziskava pCloud je tako dognala, da so največji porabniki baterije aplikaciji kot sta Fitbit in Verizon. Sledijo izredno priljubljene aplikacije društvenih omrežij, ki z uporabo sledenja lokacije in uporabo kamere opazno vplivajo na baterije mobilnikov.

Za vas smo pripravili pregled 10 aplikacij, ki najbolj vplivajo na baterijo vašega mobilnika:

1. Facebook (82%)
2. Instagram (79%)
3. Bumble (77%)
4. Snapchat (77%)
5. Tinder (77%)
6. Grindr (72%)
7. Likke (72 %)
8. Twitter (69%)
9. Houseparty (62%)
10. TikTok (62%)

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!