Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Zadnjič posodobljeno: :

Teden možganov 2019: Na pragu bolečine bo potekal med 11. in 15. marcem v Ljubljani (Peterlinov Paviljon, Atrij ZRC in Slovenska Kinoteka), Mariboru, Kopru, Mirnu, Idriji in Tolminu. Osrednja tematika letošnjega dogodka bo bolečina - tako fizična kot psihična. Vstop na vse dogodke, delavnice in projekcije je brezplačen. Lepo vabljeni!

Pomembne Informacije
Kdaj?

do

Kje?

Ljubljana

Organizator

Sinapsa

Dogodek na Facebooku

Povezava

Vstopnina

Vstop je prost.

Teden možganov 2019: Na pragu bolečine bo potekal med 11. in 15. marcem v Ljubljani (Peterlinov Paviljon, Atrij ZRC in Slovenska Kinoteka), Mariboru, Kopru, Mirnu, Idriji in Tolminu. Gre za tradicionalni celotedenski dogodek, ki si s ciklom brezplačnih predavanj, delavnic za otroke in odrasle, filmskimi projekcijami in okroglimi mizami, prizadeva za izobraževanje laične javnosti o zanimivemu svetu človeških možganov – verjetno najbolj kompleksnem in zanimivem organu v našem telesu. Letošnje leto je posvečeno bolečini. Vstop na vse dogodke, delavnice in projekcije je brezplačen. Eden izmed osrednjih dogodkov bo sredin Dan možganov (13.3.2019), ki ga bomo v Atriju ZRC obeležili s koncertom Čedahučev.

Večina se nas zdrzne, ko slišimo besedo bolečina. Spomnimo se dneva, ko smo bili stari sedem let in smo si zlomili roko ali pa trenutka nepozornosti, zaradi katerega smo se ravno včeraj spet spekli pri kuhanju večerje. V tistem trenutku bi vsak prisegel, da o bolečini ve prav vse. A takoj, ko prvi val bolečine popusti, za seboj pusti prostor za vprašanja. Kaj sploh je bolečina? Zakaj me boli? Kako jo ustavim?

Utrinek iz lanskoletnega Tedna možganov.
Utrinek iz lanskoletnega Tedna možganov.

Zgodba o bolečini je polna neznank, saj ni vezana zgolj na fizičen dražljaj, ampak je fenomen, v katerega je vpet celoten spekter našega bivanja: odvisna je od našega odnosa do bolečine, naših prepričanj, situacije, lahko nima fizičnega dražljaja, ampak je izvor psihološki, sociološki ali preplet vseh. Niti ni bolečina vedno slaba, saj je včasih nujen povod za rast in spremembe v našem življenju.

Letošnjim ustvarjalcem Tedna možganov se zdi bolečina tako zanimiv in večplasten fenomen, da so se odločili posvetiti celoten teden raziskovanju njenih različnih obrazov. Lepo vabljeni na Teden možganov 2019 med 11. in 15. marcem 2019, kjer se bo moč čuditi, spraševati in raziskovati naše možgane ter svet okoli njih. Več o programu lahko najdete na tej povezavi.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.sinapsa.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Pripravite se: v Ljubljano prihaja odbit trampolinski most