fbpx

Teh stvari sodelavcem nikar ne razkrivajte: tanka je meja med zasebnim in poslovnim

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Poslovni odnosi se zelo pogosto razvijejo v prijateljstva, druženje po službi ali med odmori pa krepi moč ekipe, občutek skupnosti in pripadnosti, zato se pogosto zgodi, da se sodelavci družijo tudi izven delovnega časa. Pripravili smo nasvete, česa ne smete govoriti v službi.

Ne gre vedno za kadrovske tehnike podjetij, ki jim je mar za kulturo in vzdušje, temveč za preprosto psihološko potrebo, da bolje spoznamo ljudi, s katerimi preživimo večino časa v dnevu. Stroge meje med poslovnim in zasebnim so v sodobnih podjetjih, ki negujejo podobo podjetij, kjer je najpomembnejše, kako se zaposleni počutijo, že zdavnaj izginile. Vzdušje na delovnem mestu je izjemno pomembno za občutek zadovoljstva in pripadnosti kolektivu.

Vse to je pripomoglo k veliko odprti komunikaciji na delovnem mestu, tako da si danes izmenjujemo podrobnosti iz zasebnega življenja, stališča, mnenja in situacije, ki prej niso bile tema pogovorov v službi. Vendar pa obstajajo stvari, ki jih profesionalni in uspešni ljudje nikoli ne delijo s svojimi sodelavci v službi.

Ljudje iz poslovnega sveta, svetovalci in menedžerji, pogosto na družabnih omrežjih delijo svoje izkušnje in nasvete, kako se obnašati oziroma koliko razkriti o sebi. Vse ekipe poudarjajo, da znajo čustveno inteligentni ljudje v komunikaciji z drugimi dobro poslušati in na podlagi tega oceniti, koliko morajo o sebi razkriti, da ustvarijo občutek povezanosti.

1. Ne razkrivajte svojih političnih prepričanj

To so izjemno osebni pogledi, ki so del identitete vsakega človeka, in zelo težko je razpravljati o politiki, ne da bi se spopadli z nekom, katerega politična prepričanja so drugačna ali nasprotna vašim. Izkušnje kažejo, da tovrstne razprave pogosto vodijo v povišane tone, razgreto ozračje, vse to pa lahko vpliva na ustvarjanje povsem drugačne podobe osebe, s katero ste imeli do takrat prijetne kolegialne odnose.

Politična prepričanja so globoko zakoreninjena v DNK vsakega človeka, zato bo kakršna koli razprava in poskus dokazovanja vodila v obsojanje in spore, namesto da bi spremenila njihovo mnenje.
Foto: Thisisengineering/Unsplash

2. Ne sodite javno, da je nekdo nesposoben

V vsakem delovnem okolju, tudi najbolj razvitih in sodobnih podjetjih, se bodo vedno našli ljudje, katerih kompetence niso na ravni, ki ste je vajeni, in ki niso najboljša izbira za delo, ki ga opravljajo. Toda če jim niste v položaju, da bi jim pomagali pri tem, kar počnejo, ali če nimate moči, da bi jih odpustili, ne morete ničesar pridobiti, če javno govorite o njihovi nesposobnosti. Nasprotno, velikokrat se lahko obrne tako, da drugi sodelavci ustvarijo negativno podobo o vas.

3. Ni vljudno razkriti višine plače, vaše ali drugih

Morda so vaši starši radovedni in želijo vedeti, koliko zaslužite na mesec in ali ste s tem zadovoljni, in na nek način s tem dejansko merijo vaš uspeh. Toda govoriti o plačah na delovnem mestu ni lepo. Skoraj nemogoče je doseči popolno pravičnost pri delitvi plač in ko boste to informacijo delili z drugimi, bo vse, kar boste naredili pozneje, ovrednoteno in gledano skozi prizmo vaše plače.

4. Nikoli ne recite, da sovražite svoje delo

V vsaki službi so dobri in slabi dnevi, nihče, ampak prav nihče, ne more biti ves čas srečen in zadovoljen v ničemer v življenju, niti v poslu. Takih kategoričnih izjav pa se je treba izogibati, saj na ta način omalovažujete svoje delo, svoje sodelavce, celotno ekipo, vse napore, ki jih drugi vlagajo v službo, in ko bo slab dan mimo in se nasmejani vrnete v službo, ne bo nihče pozabil, kaj ste rekeli prejšnji dan. Na ta način postanete tista oseba, ki širi negativnost in je slaba za moralo in vzdušje.

5. Podrobnosti o vašem spolnem in ljubezenskem življenju niso seksi

Takšne iskrene izpovedi pustite za svoj intimnejši krog. Nikoli ne veste, kdaj bodo nekatere od teh informacij dosegle vaše nadrejene ali druge sodelavce, s katerimi jih morda ne delite. Tudi v sproščenem srečanju na pijači po službi ne smete pozabiti, da so to ljudje, s katerimi delate in da niso vsi enaki, zaradi preveč intimnosti se nekateri počutijo nelagodno.

Morda boste želeli deliti podatke o plačah z zelo dobrimi prijatelji, a ko to storite, se nikoli več ne boste srečali iz oči v oči. Razlog je preprost, v človeški naravi je, da se primerjamo z drugimi ljudmi.
Foto: Annie Spratt/ Unsplash

6. Iščete novo službo, a dokler je ne najdete, bodite tiho

Menjava službe je povsem normalna stvar, ne glede na to, ali potrebujete spremembo, želite početi nekaj drugega, želite napredovati, želite zamenjati okolje. Vse to so utemeljeni razlogi za iskanje nove zaposlitve, a tega nikar ne razkrijte sodelavcem v službi, ne glede na to, kako prijazni ste. Pri delu nas veže občutek pripadnosti, saj delimo skupne poslovne cilje in po možnosti vrednote.

V trenutku, ko nekdo pokaže, da želi zapustiti to ekipo, je to normalna reakcija drugih, ki se bodo počutili, kot da jih v tistem trenutku zapuščate, in se bodo poskušali zapreti, ker vas nimajo več za lojalnega. Vse to vam lahko ustvari neprijetno situacijo na delovnem mestu, zato šele, ko ste prepričani, da imate novo službo, to informacijo najprej mirno in argumentirano sporočite nadrejenemu, mu razložite svoje razloge, ki so vodili do te odločitve in nato ga deli s svojimi sodelavci.

Zelo pogosto ljudje tudi potem, ko dajo odpoved, skrivajo, da odhajajo, ker se ne želijo soočiti s sodelavci, vendar je to zrela in premišljena odločitev, ki je zagotovo niste sprejeli čez noč, zato ni razloga, da se ne pogovorite o tem na enak način s svojimi kolegi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.