fbpx

Tek: kako brez težav preteči 10 kilometrov

Foto: envato

Ste pripravljeni na prvih 10 kilometrov? Vsakemu tekaču začetniku je to prvi pravi mejnik - preteči 10 kilometrov. Izkušenim tekačem ta številka ne predstavlja velikega bremena, začetniku pa lahko tovrstna razdalja predstavlja strah in spoštovanje.

Kako vem, da lahko pretečem 10 kilometrov?

Relativno enostavno je ugotoviti, kdaj boste sposobni preteči zastavljeno razdaljo. Če redno trenirate tek na krajše razdalje od 3 do 5 km trikrat tedensko in vaše telo potite v telovadnici – opravljajte vaje za moč ali izvajate druge športne aktivnosti ste lahko samozavestni, da imate sposobnost soočiti se s takšnim izzivom.

via GIPHY

Poleg teka je krepitev mišic pomemben del treninga pri pripravi na dolgi tek. Vaje kot so trebušnjaki, sklece, poskoki, počepi, izpadni koraki, vaje za hrbtne mišice, vam bodo pomagale do boljšega tekaškega rezultata. Pomembno pa je, da med treniranjem “poslušate svoje telo”, saj le ta potrebuje tudi počitek. Preobremenitev telesa vam lahko prej škodi, kot koristi.

via GIPHY

Kaj lahko pričakujete?

Če ste pri teku začetnik, je pomembno, da prve tedne tečete kratke razdalje trikrat na teden – od 3 do 5 km. Na začetku boste tek verjetno kombinirali s hojo, kasneje pa vam bo tek postajal lažji in boste razdaljo tudi povečevali. Predvsem je pomembno, da vztrajate in ne obupate in razmišljate o predaji.

Tek je namreč velikokrat pogojen tudi s psihološko pripravo, zato bodite tu vztrajni. Ko boste pridobili kondicijo, je pomembno, da postopoma spreminajte tudi tempo teka, saj s tem povečujete dodatno vzdržljivost.

Kaj potrebujete, da pretečete 10 kilometrov?

Poleg osnovne vzdržljivosti potrebujete tudi potrebno opremo, torej primerne tekaške copate in udobna oblačila. Pri tekaških oblačilih je pomembno, da se v njih počutite udobno in da se lahko v njih dobro gibate. Pri tekaških copatih je vredno poiskati nasvet v specializirani trgovini. Pravilna izbira tekaških copat, vas namreč ščiti pred nepravilnimi obremenitvami in drgnjenjem.

Potrebujete tudi dobro uro, štoparico ali merilnik srčnega utripa. Če ste pri nakupu v dvomih, pa bo za tovrstno merjenje zadostoval tudi vaš pametni telefon, ki beleži vašo aktivnost. Priporočljivo je tudi, da si v svoj telefon naložite aplikacijo za tek, ki spremlja vaš napredek. Od vsega naštetega, pa potrebujete predvsem strukturiran plan treninga, vztrajnost in voljo. Tek na 10 kilometrov je lahko vaš prvi pravi športni izziv. Zato se nanj dobro pripravite, sledite načrtu in kmalu boste zmagovalno dvignili pest v zrak.

via GIPHY

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.