fbpx

Teslin dan vlagateljev: humanoidni roboti so prihodnost Tesle

Robotov bo kmalu toliko kot ljudi.

Teslin dan vlagateljev
Foto: tesla

Teslin dan vlagateljev je bil skoraj štiri ure dolg maraton, poln vpogledov v načrte proizvajalca avtomobilov, da popelje svet k prihodnosti obnovljive energije. Od vertikalne integracije do humanoidnih robotov so Teslini vodstveni delavci delili posodobitve različnih projektov, katerih cilj je znižanje stroškov in poenostavitev proizvodnje, medtem ko si prizadevajo za širšo misijo podjetja. Vendar pa vlagatelji niso bili preveč navdušeni nad pomanjkanjem kakršnih koli večjih objav o izdelkih, zato je cena Teslinih delnic padla. Tukaj je podrobnejši pogled na dogodek.

Tesla Elona Muska je vedno imela vizijo za prihodnost. Tudi zato se je letos podjetje odločilo, da razkrije novosti na Teslin dan vlagateljev, ki verjamemo, da bo postal tradicionalen. Podjetje se že od ustanovitve posveča izdelavi električnih vozil (EV), končni cilj pa je zmanjšati svetovno odvisnost od fosilnih goriv. Nedavni Teslin dan vlagateljev je bil priložnost videti, kako namerava Tesla doseči ta cilj, s poudarkom na operativni učinkovitosti, zmanjšanju stroškov in novih izdelkih.

Musk in drugi vodstveni delavci so jasno povedali, da se ne zadovoljijo samo z izdelavo avtomobilov, temveč imajo v mislih veliko večjo misijo. Dogodek je predstavil, kako si Tesla prizadeva za izgradnjo trajnostne energetske prihodnosti za Zemljo, in izpostavil portfelj izdelkov podjetja, ki vključuje Model S, Model X, Model Y in Model 3 ter Tesla Semi in Cybertruck.

Velika novica pa je bila, da namerava Tesla povečati proizvodnjo na ambicioznih 20 milijonov vozil na leto, kar se zdi nemogoče glede na to, da je podjetje leta 2022 proizvedlo le 1.369.611 in dobavilo 1.313.851 vozil. Vendar Tesla verjame, da lahko doseže ta cilj s povečanjem proizvodne učinkovitosti, dodajanjem več modelov v svoj portfelj in gradnjo novih tovarn poleg povečanja obstoječih.

Da bi dosegeli svoje cilje, si Tesla prizadeva za bolj vertikalno integracijo. Podjetje že izdeluje lastne komponente in čipe, vendar Tesla zdaj razvija lastne mikroprocesorje za visokozmogljivo elektroniko, ki bo zmanjšala stroške za polovico. Podjetje vlaga tudi v rafiniranje litija in bo kmalu zgradilo novo rafinerijo v Teksasu. Cilj je zmanjšati stroške proizvodnje električnih vozil ob hkratnem povečanju učinkovitosti, hkrati pa si prizadevati za bolj trajnostno energetsko prihodnost.

Foto: Tesla

Poleg tega bodo Teslina vozila naslednje generacije izdelana na popolnoma drugačni zasnovi platforme, ki se močno zanaša na avtomatizacijo za hitrejše in cenejše prilagajanje. Ideja je, da bi različne dele avtomobila sestavili neodvisno, pri čemer bi pobarvali le tisto, kar je potrebno, in jih sestavili enkrat in samo enkrat. Ta pristop bo privedel do zmanjšanja tovarniškega odtisa za več kot 40 %, kar bo omogočilo hitrejšo gradnjo tovarn z manj kapitalskimi izdatki in večjo proizvodnjo na enoto dolarja.

Tesla namerava s toplotnimi črpalkami narediti revolucijo v ogrevalni industriji in se oddaljiti od tradicionalnih ogrevalnih sistemov, ki temeljijo na plinskih ali oljnih grelnikih. Podjetje že proizvaja toplotne črpalke za svoje avtomobile, širitev v domove pa bi lahko bil naslednji korak.

Foto: Tesla

Največje presenečenje pa je bila napoved novega humanoidnega robota Optimus. Robot je še vedno v razvoju, vendar je Musk dražil, da bi lahko bil ta del Teslinega posla vreden bistveno več kot avtomobilski posel. Robot je usposobljen z uporabo iste umetne inteligence, ki uporablja Teslin avtopilot in FSD, veliko komponent strojne opreme pa prihaja iz Teslinih avtomobilov in skupnega razvoja. Musk verjame, da bodo roboti sčasoma presegli število ljudi, saj jih je mogoče uporabljati v industriji in kot domače asistente. Vsak bo imel svojega robota. In razmerje ljudi in robotov bo 1:1. Ta prihodnost pa ni tako zelo oddaljena.

Teslin dan vlagateljev omogočil vpogled v širšo misijo podjetja, da spodbudi premik k obnovljivi energiji. Čeprav ni bilo večjih napovedi izdelkov, je ta dan pokazal Teslino predanost zmanjševanju stroškov in poenostavitvi proizvodnje, hkrati pa si prizadeva za bolj zeleno prihodnost. Teslina osredotočenost na vertikalno integracijo, rafiniranje litija in avtomatizacijo v proizvodnji bo ključna pri doseganju njihovega ambicioznega cilja 20 milijonov vozil na leto. In z načrti za revolucijo ogrevalne industrije in uvedbo humanoidnega robota na trg se Tesla širi onkraj področja samo proizvodnje avtomobilov. Kljub pomanjkanju večjih napovedi je dogodek ponudil jasen pogled na Teslino širšo misijo in njegovo predanost temu, da naredi svet bolj trajnosten kraj. Prvič smo tudi videli točen vpogled na kohezivnost oddelkov Tesla in skupno misijo, ki iz strani zunanjega opazovalca deluje kot znanstvena fantastika.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.