fbpx

Tesnoba pred vrnitvijo v šolo? To so nasveti, s katerimi bo prehod v novo šolsko leto lažji

Tesnoba pred vrnitvijo v šolo
Foto: envato

Poletja je konec in kmalu bo potrebno otroke pospremiti nazaj v šolo. Nekateri so polni pričakovanj, v drugih bo povratek v šolske klopi vzbudil nekaj bridkosti, celo tesnobe. Kako pomagati otroku, če ima tesnobo pred vrnitvijo v šolo?

Ko se poletne počitnice bližajo koncu in se približuje ča, ko bo potrebno nazaj v šolo, se navdušenje nad novim šolskim letom pomeša z valom strahu. To je tesnoba pred vrnitvijo v šolo! Tako za učence kot tudi starše in učitelje. Tesnobna občutja, ki jih pred novim šolskim letom doživljajo nekateri otroci niso nič nenavadnega. So mešanica občutkov stresa, živčnosti in nelagodja ob vrnitvi k rutini, ki vlada med letom.

Razumevanje tesnobe ob vrnitvi v šolo

Tesnoba ob vračanju nazaj v šolo se lahko kaže na različne načine. Učence je lahko strah spoznavanja novih sošolcev, prilagajanja novim učiteljem, spopadanja z zahtevnimi predmeti ali celo skrbi glede vklopa v družbo. Po drugi strani pa lahko starši občutijo tesnobo, povezano z učnim uspehom, ustrahovanjem ali splošno srečo svojega otroka. Tudi učitelji so lahko zaskrbljeni zaradi upravljanja dinamike v razredu, sprememb učnih načrtov in izpolnjevanja različnih potreb učencev.

Tesnoba pred vrnitvijo v šolo
Foto: envato

Nenaslovljena tesnoba lahko povzroči vrsto negativnih rezultatov. Ti se lahko kažejo v motnjah spanja, razdražljivosti, zmanjšani koncentraciji in celo fizičnih simptomih, kot so bolečine v trebuhu in glavoboli. Vztrajna tesnoba lahko ovira uspeh v šoli in oslabi splošno veselje do učenja. Zato je ključnega pomena, da te občutke prepoznamo in obravnavamo.

Nasveti, kako premagati tesnobo ob vrnitvi v šolo

1. Odprta komunikacija: spodbujajte odprte pogovore z otroki o njihovih občutkih in skrbeh povezanih s šolo. Zagotovite jim varen prostor, da brez obsojanja izrazijo svoje skrbi.

2. Vzpostavite rutino: strukturirana rutina lahko olajša prehod iz poletja v šolske mesece. Postopoma ponovno uvedite redne vzorce spanja in čas obrokov v tednih pred prvim dnem šole.

3. Obiščite šolo: za mlajše učence ali tiste, ki vstopajo v novo šolo, lahko obisk šolskega poslopja zmanjša tesnobo. Poskrbite, da se mimo sprehodite še pred začetkom septembra.

4. Postavite realistične cilje: pomagajte otrokom določiti dosegljive cilje za šolsko leto. To lahko poveča njihovo samozavest.

5. Vadite sprostitvene tehnike: naučite se sprostitvenih tehnik, kot so globoko dihanje, pozornost ali meditacija, za obvladovanje tesnobnih občutkov.

Tesnoba pred vrnitvijo v šolo
Foto: envato

6. Spodbujajte pozitivnost: osredotočite se na pozitivne vidike šole, kot je ponovno srečanje s prijatelji, snov pri najljubših predmetih in učenje novih stvari.

7. Sodelujte z učitelji: vzpostavite zdrav odnos z učitelji tako, da se udeležite roditeljskih sestankov in razpravljate o morebitnih skrbeh ali posebnih potrebah vašega otroka.

8. Spodbujajte socializacijo: spodbujajte svojega otroka, da sodeluje v izvenšolskih dejavnostih. S tem mu pomagate najti nove prijatelje in se počutiti bolj povezanega.

9. Poiščite strokovno pomoč: če anksioznost ne mine in močno vpliva na dobro počutje vašega otroka, razmislite o strokovni pomoči.

 

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.