fbpx

The Sanubari: odročni raj, kjer se srečata tradicija in sodobnost na neokrnjenem indonezijskem otoku

Odkrijte skriti dragulj Sumba

Foto: The Sanubari
Zadnjič posodobljeno:

V kolikor ste kdaj sanjali o popolni otoški izolaciji, kjer bi imeli možnost za samoraziskovanje in povezovanje z neokrnjeno naravo, potem je Sanubari vaš naslednji popotniški cilj. Na Sumbi, enem od zadnjih divjih kotičkov Indonezije, ki šele pridobiva prepoznavnost med popotniki, se nahaja ta skrita oaza.

Odročnost – The Sanubari – je del njegovega velikega čara. Pristanete na Baliju, nato pa vas čaka eno urni polet do Tambolake, glavne vstopne točke zahodne Sumbe. Od tu sledi še dve uri vožnje z letalom proti jugu, dokler končno ne prispete do Sanubarjeve s palmami posutega resorta in plaže. Tisto, kar vas tam čaka, je vredno vašega napora: skoraj tri kilometre dolga bela peščena plaža, obdana z riževimi polji in skalnatimi pečinami, v popolni divjini daleč od civilizacije.

Zgodba “The Sanubari” je prav tako fascinantna. Za dolgo časa je bil obisk Sumbe sinonim za plačilo ogromne vsote rupij za bivanje v zatočišču za bogate – Nihi ali pa za skromno bivanje v eni izmed osnovnih gostišč ob obali. Rowan in Micha Burn, britansko-avstralski par, ki živi na Baliju in stoji za Sanubarjem, sta v tem videla priložnost za nekaj vmes. Za domačnost in butičnost.

The Sanubari
Foto: The Sanubari

Sanubarjevih šest prostornih vil na obali so bela sanjska domišljija z drsnimi steklenimi vrati, ki razkrivajo osupljiv razgled na ocean. Zgradbe se ponašajo z elementi iz lokalnega bambusa ter izdelanimi strehami in tlemi iz kremnega marmorja. Znotraj so minimalistično opremljene s sumbanskimi značilnostmi: tapiserijami na stenah, ročno izdelanimi lesenimi in kamnitimi rezbarijami ter pohištvom iz protja in tikovine. Prav tako ima vsaka vila svoj bazen.

Sanubarjeva restavracija ob plaži ponuja kratek, a odlično izveden jedilnik lokalnih jedi – nasi goreng, rendang, satay – popestren z veliko količino priljubljenih jedi med popotniki, kot so obilne solatne sklede z lokalno zelenjavo in oreščki, piščančji zavitki in seveda veliko ulovljenih rib (ribji burger in tengirri nicoise dobivata odlične ocene). Kmalu bo odprta tudi lastna pekarna, v načrtu pa je tudi večja restavracija, ki se odpira na javni neskončni bazen.

The Sanubari
Foto: The Sanubari

Kljub temu, da je Sumba v turističnem smislu še vedno zelo neokrnjena, so njene prirodne lepote tisto, kar pritegne goste. Od hotelske plaže lahko peš ali s kolesom pridete do Pantai Watu Belle, ene najlepših plaž jugozahodne Sumbe, kjer bo Sanubari kmalu postavil senčnike za piknike in večerne žare. Globlje v notranjosti boste našli vasi, kjer se čas zdi, da se je ustavil, osupljive pokrajine dolin in reko, po kateri lahko veslate med mokro sezono.

Sanubari je postavjen na oddaljenem delu že tako neobljudenega otoka, kar prinaša svoje izzive. Tako Wi-Fi kot elektrika imata svoje težave, zato prihajajte sem z mislijo na “out of office” obvestila. Kar je tudi namen tovrstnega adopusta.

The Sanubari

Vsem popotnikom, ki iščejo navdihujoče doživetje in samoraziskovanje, bo Sumba s svojimi duhovnimi koreninami, starodavno kulturo, neobljudenimi valovi, nedotaknjenimi plažami, umirjenimi notranjimi avanturami in osupljivim, večinoma neraziskanim naravnim okoljem prinesla svež zrak. Sanubari ponuja doživetje za vsakogar. Pričakujte edinstvene doživetja ob obisku Sanubarja, od povezovanja z lokalnimi prebivalci preko naših kulturno-umetniških programov, plavanja s konji v kristalno modrih vodah, do srčnega deskanja na valovih ali preprosto iskanja notranje umirjenosti s povezovanjem z večinoma neraziskanim delom vzhodne Indonezije. Za tiste, ki si želijo zapustiti prehojene poti in ustvariti spomine za vse življenje.

Dodatne Informacije

thesanubari.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.