To je 10 nenavadnih razlogov, zaradi katerih se zaljubimo

Obstaja veliko razlogov, zakaj se ljudje zaljubljamo, vendar na nekatere ne bi nikoli niti pomislili.

Ljubezen je večna skrivnost, a vsakdo ima vsaj približno predstavo, kakšen tip osebe ga privlači glede na barvo las, osebnost, interese in podobno. Vendar znanost dokazuje, da obstajajo tudi bolj čudna pravila privlačnosti, ki delujejo na globlji, nezavedni ravni. Če torej niste prepričani, kaj vam je všeč in kakšnega partnerja si želite, se lahko zanesete na eno od teh desetih stvari, ne da bi to sploh vedeli.

1. Prehrana

Ameriška študija je z analiziralo podatkov 180.000 oseb, ki so uporabljali aplikacijo za zmenke “Ali vas zanima?”, pokazala, da hrana vpliva na to, ali bo uporabnik stopil z nekom v stik. Ženske so tako s 13 odstotkov večjo verjetnostjo stopile v stik z jedci mesa kot vegetarijanci, medtem ko so moški z 11 odstotkov večjo verjetnost stopili v stik z vegetarijankami kot vsejedkami.

Moškim naj bi bile bolj privlačne ženske, ki so vegetarijanke.

2. Ustne bakterije

V naših telesih obstaja milijarde bakterij. Pravzaprav je razmerje bakterijskih celic in človeških celic neverjetnih 10 proti 1, zato je razumljivo, da imajo mikrobi nekaj skupnega s pomembno telesno funkcijo, kot je privlačnost. Nizozemski raziskovalci so ugotovili, da imajo pari podobne ustne bakterije na jeziku.

3. Solze

V študiji iz leta 2011 so raziskovalci ugotovili, da moških ženske solze ne privlačijo. Skupina moških je povohala “solze brez vonja, povezane z negativnimi čustvi” in si nato ogledala različne fotografije ženskih obrazov. Po ogledu fotografij so pri moških opazili znižanje ravni testosterona in znižanje vzburjenja – vse zaradi prisotnosti solz.

Ženske solze za moškega niso privlačne.

4. Telesni vonj

Telesni vonj igra pomembno vlogo pri privlačnosti. Običajno imajo ženske raje telesne vonje moških, katerih geni glavnega kompleksa histokompatibilnosti se razlikujejo od njihovih, eden od načinov, kako lahko zaznate histokompatibilnost, pa je vonj telesa. To evolucijsko pravilo privlačnosti koristi tudi moškim: bolj kot je podoben genotip histokompatibilnosti med pari, nižja je njihova spolna privlačnost drug do drugega.

5. Kontracepcija

Raziskave kažejo, da ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete, imajo raje moške z manj “možatim” obrazom. Kot vemo, imajo ženske običajno raje moške, katerih geni glavnega kompleksa histokompatibilnosti se razlikujejo od njihovih, vendar kontracepcija ženske preklopi na moške, ki imajo podobno sestavo kompleksa histokompatibilnosti. Če torej začnete jemati tablete sredi odnosa, bodite pozorni, saj lahko vpliva na to, kako vas partner privlači.

6. Ime

Na mednarodnem festivalu znanosti v Edinburghu leta 2008 je psiholog Richard Wiseman predstavil eksperiment z imeni. Anketiral je 6000 ljudi, da bi ugotovil, katera imena se jim zdijo najbolj privlačna. Ženske so povedale, da so bili Ryan, James in Jack tri najbolj vroča imena, najgrši pa Peter, Thomas in George. Moški so se na lestvic najbolj privlačnih uvrstile Sophie, Rachel in Olivia, medtem ko Helen, Jane in Ann pa med najmanj privlačne.

7. Starši

Študija Univerze v St. Andrewsu je pokazala, da smo bolj nagnjeni k zmenkom z ljudmi, ki imajo enako barvo oči in barvo las kot naš starš nasprotnega spola. Raziskovalci so domnevajo, da morda zato, ker človeka naravno privlači tisto, kar je bolj znano. Ne skrbite. To ne pomeni, da vas privlači vaš starš nasprotnega spola.

8. Sončna očala

S sončnimi očali smo vsi videti bolje, saj prikrivajo asimetrične pomanjkljivosti na naših obrazih. Študije pa so pokazale, da človeka privlačijo obrazi z večjo simetrijo. Če takoj dodate sončna očala, je obraz bolj simetričen. Poleg tega sončna očala dodajo obrazu skrivnostnost. Če so torej vaše oči pokrite, nihče ne more natančno povedati, kako se počutite, zaradi česar ste bolj zanimiva oseba. In dokazano je, da občutek skrivnosti povečuje tudi spolno željo.

Sončna očala zakrijejo asimetrijo in ustvarijo poželenje.

9. Rdeča oblačila

Rdeča barva deluje na edinstveno podzavestni ravni. Študija iz leta 2008 kaže, da se moškim zdijo ženske, ki nosijo rdeče barve, bolj spolno privlačne. Hkrati pa rdeča barva ne izraža, kako dmoški dojemajo žensko inteligenco, prijaznost ali všečnost. Študija iz leta 2010 pa je pokazala, da na rdečo barvo niso neimuni le moški pač pa tudi ženske, saj imajo ženske raje moške, ki so bili oblečeni v rdeče.

10. Skupne adrenalinske aktivnosti

Raziskave so pokazale, da za par, ki se ukvarja z adrenalinsko dejavnostjo, obstaja večja verjetnost, da se bosta privlačila. Kajti, ko so raven adrenalina med aktivnostjo povečale, so poveča tudi občutek privlačnosti.

Skok z letala na prvem zmenku? Zakaj pa ne!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Z njimi ne smeš na dopust: 5 tipov ljudi, ki bodo uničili tvoje počitnice