fbpx

To se zgodi s tvojim telesom, če se odpoveš spolnosti!

Spolnost je nujna za zdravje telesa in duše!

Foto: envato

Če ste na določeni točki v življenju imeli spolne odnose in ste jih nato prekinili, ste veliko bolj nagnjeni k razočaranju in depresivnem počutju v primerjavi s tistimi, ki nikoli niso izkusili lepot ljubljenja – to se zgodi, če opustite spolnost!

Vsak posameznik se vsaj enkrat v življenju sooči s “sušnimi obdobji” zaradi različnih razlogov – to je čas, ko bo pajčevina prekrila vaše genitalije, v vaših možganih pa bo nastala kopica seksualnih frustracij. Sliši se morbidno, vendar je abstinenca lahko resnično hudičeva, ker naj bi vplivala na vaše telo in življenje na različne načine.

Znanstveniki so namreč več let raziskovali celibat pri 600 nunah in ugotovili so, da so osebe, ki so nekoč imele spolne odnose in jih zdaj nimajo, nagnjene k depresiji in razočaranju. Drugače je pri osebah, ki nikoli niso imele odnosov – te imajo namreč povsem drugačen pogled na spolnost kot osebe, ki so slednjo že okusile.

A abstinenca ne vpliva zgolj na duševno stanje, temveč ima svoje učinke tudi na telo. Ne glede na to, je pomembno, da najdete stvar, ki najbolje deluje za vas. Večina vplivov ni dobrih, vendar nobena stvar vas ne bo ubila.

To se bo zgodilo, če prenehate s spolnimi odnosi:

Vpliv na spolne organe

MOŠKI
V študiji iz leta 2008 so znanstveniki ugotovili, da se je pri moških, ki so prenehali imeti spolne odnose, razvila erektilna disfunkcija – gre namreč za nezmožnost doseganja in vzdrževanja erekcije, kar posledično pomeni, da moški ne more imeti spolnih odnosov. Nekateri znanstveniki so skeptični glede teh ugotovitev, a vseeno trdijo, da do tovrstnih težav zagotovo pride po 50 letu starosti., če se ne pojavijo prej.

ŽENSKE
Ljudje verjamemo, da se bo vagina zožila ob manjku spolnih odnosov. Strokovnjaki pravijo, da je to urbani mit, ker na napetost nožnice ne vpliva številno spolnih partnerjev. Tudi himen ne bo ponovno zrastel. Spremeni se lahko le način, na katerega se ženska vzburi.

Kaj se bo zgodilo, če nehaš imeti spolne odnose?
Kaj se bo zgodilo, če nehaš imeti spolne odnose?

Vpliv na počutje

Tisti, ki pravijo, da vas lahko spolni odnos spravi v boljšo voljo, imajo prav. Znanstveniki so dokazali, da se med spolnim odnosom sproščajo hormoni sreče, ki povečajo občutek zadovoljstva, ki je podoben občutku potem, ko zaključite s telovabo. Če boste dalj časa živeli v celibatu, je povsem mogoče, da boste utesnjeni, pod stresom ali celo depresivni, pravijo strokovnjaki.

Vpliv na razmišljanje

Zveni neverjetno, vendar manjko spolnih odnosov lahko resnično vpliva na vašo mentalno funkcijo. Dve študiji iz leta 2014 sta dokazali, da redni spolni odnosi spodbujajo proizvodnjo nevronov v možganih in tako izboljšujejo delovanje teh. Manjko naredi ravno nasprotno, kar se najbolj opazi v poznejši starosti dobi, ko se prouzvodnja nevronov še bolj zmanjša.

Vpliv na zdravje

Verjetno najhujša stvar, ki se vam lahko zgodi, če prenehate imeti spolne odnose, je polabšanje delovanja srca. Študije naj bi ugotovile, da naj bi manjko spolnih odnosov terjal svoj dolg predvsem na področju kardiovaskularnega zdravja in zdravja srca. Pri moških je to izrazitejše.

Kaj so prednosti abstiniranja?
Kaj so prednosti abstiniranja?

Četudi ima abstinenca svoje slabosti, je kopica tudi pozitivnih stvari. Spolni odnos ima svoje pozitivne lastnosti, vendar tudi celibat ni za v koš vreči!

  • Nimate skrbi, da bi ostali noseči. Četudi obstaja kontracepcija, je edina 100 % zanesljiva zaščita abstiniranje.
  • Spoznate svoje telo v drugačni luči. Nekateri ljudje se težko osredotočijo na svoj užitek med spolnim odnosom, zato samostojno uživanje v telesu lahko blagodejno. Spoznate lahko, kaj vam ustreza, česa se bojite in tako izboljšate svoje spolno življenje.
  • Abstiniranje je lahko čas za spoznavanje svoje osebnosti, grajenje samozavesti in ljubezni do samega sebe. Verjetno se bo zgodilo, da boste imeli potrebo po spolnem odnosu, vendar boste videli, da vam znanje, ki ste ga dobili v času celibata, lahko kasneje v razmerjih zelo koristi ..

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!