To so kulinarični trendi 2020, drugič: naj bo vegansko, brezalkoholno in s čim manj dodanega sladkorja!

Zadnjič posodobljeno: :

Kakšni so kulinarični trendi 2020? Zdrav življenjski slog je trend, ki osvaja vsa polja življenja. Trajnost, eko, bio, zdravo, naravno, sonaravno, zeleno ... so besede leta. Tudi v kulinariki bo trend v letu 2020 častil zdravo življenje in dobro počutje. Saj veste, največje bogastvo je zdravje. In zdravje se začne pri hrani. Jejte dobro in zdravo, in počutili se boste odlično. In ne pozabite, ste to, kar jeste – zato ne jejte poceni, umetne in hitre hrane.

To so trendi, ki bodo vodili svet kulinarike v letu 2020. Trendi, ki jih vodi ideja bolj zdravega življenja in boljšega počutja.

Kulinarični trendi 2020, drugič

Tolažilna hrana po vegansko

Kulinarični trendi 2.0
Veganske pice bodo navdušile tudi mesojedce.

Veganska in vegetarijanska hrana je še nedolgo nazaj veljala za brezokusno, dolgočasno, “hrano za glodavce”. Vendar pa so brezmesne variacije in kombinacije vedno bolj izvirne in mamljive, tudi za mesojedce. Nov trend  je tolažilna hrana po vegansko, tista topla, nežna, bogata, ki nas poboža in umiri, ko imamo zares slab dan. Vegansko gibanje ponuja vedno več res dobrih alternativnih kombinacij in receptov za obroke, ki so tako okusni in sočni, da je že sama misel na meso popolnoma odveč. V letu 2020 bodo krožnikom zavladali zelenjavnocentrični obroki in veganske različice jedi, ki sicer vsebujejo meso: testenine alfredo, veganska pica, veganske lazanje … Za prav vse recepte najljubših jedi lahko danes najdemo alternativen veganski recept. Maslo zamenjamo s tahinijem, mlečno čokolado s kakavovimi zrni, majonezo s tofujem, smetano z mandljevo ali lešnikovo kremo … in za ustvarjanje brezmesnih jedi ni več meja. 

Pijače za boljše počutje

Brezalkoholni koktajli so IN!
Brezalkoholni koktajli so IN!

Letošnji trend je trezno druženje. Večeri, izgubljeni v opojnih pijačah, in jutra po tem, okronana s hudim mačkom, so preteklost. Leto 2020 bo leto pitja za boljše počutje. Brezalkoholni koktajli oziroma “mocktajli” (mock pomeni lažen, ponarejen) in pijače z nizko vsebnostjo alkohola bodo letos najmanj tako zaželene (in v istem cenovnem razredu) kot tiste, ki vsebujejo alkohol.

Ponudba brezalkoholnih pijač je vedno večja tudi pri nas: brezalkoholna piva, piva z nizko vsebnostjo alkohola, brezalkoholni koktajli, roseji z nižjo vsebnostjo alkohola in še in še. Za prijetne večere, lepa jutra, polno preživete dneve in zdrav duh v zdravem telesu.

Manj dodanega sladkorja

Stevia je vedno bolj priljubljeno naravno sladilo.
Stevia je vedno bolj priljubljeno naravno sladilo.

Sladkor je v svetu prehrane že dolgo znan kot sovražnik številka ena. Neverjetno veliko raziskav je potrdilo, da čezmerno uživanje sladkorja škoduje zdravju. Ena izmed posledic je sladkorna bolezen, sladkor pa lahko povzroča tudi bolezni ledvic, jeter, srca … Zato vedno več ljudi kupuje in uživa hrano s čim manj dodanega sladkorja. Prehranska industrija ima tako pred sabo izziv: ponuditi hrano, ki ima manj sladkorja, a je še vedno dovolj okusna. Zato se na tržišču pojavlja vedno več sladil, ki zdravju niso škodljiva. 

Oznaka “brez sladkorja” v večini primerov pomeni, da izdelek ne vsebuje saharoze (namiznega sladkorja), ampak so mu dodali umetno sladilo (saharin, aspartam, suklaroza, maltodekstrin …), ki pa prav tako niso zdravi za telo, saj lahko povzročijo odvisnost. Če je le možno, izberite hrano z manj nevarnimi sladili: med, kokosov sirup, javorjev sirup ali pa hrano, ki vsebuje naravna sladila, ki so najmanj nevarna: stevia, eritritol, ksilitol in sirup iz jakona. V letu 2020 torej pričakujemo, da bomo videli vedno več hrane z oznako “brez dodanega sladkorja”. 

Rastlinske beljakovine

Za močne mišice lahko popolnoma dovolj beljakovin dobite iz rastlinskih virov.
Za močne mišice lahko popolnoma dovolj beljakovin dobite iz rastlinskih virov.

Večina ljudi še vedno povezuje beljakovine z mesom. A tudi rastline so polne beljakovin! Za močne mišice lahko popolnoma dovolj beljakovin dobite iz rastlinskih virov. Tudi med rekreativnimi in profesionalnimi športniki rastlinska hrana ni več tabu. Pravzaprav je vedno bolj priljubljena, saj ugotavljajo, da naj bi bila dobra tudi za hitrejšo regeneracijo in boljše splošno počutje. Raziskave sicer ugotavljajo, da naj bi imeli tisti, ki pojedo več beljakovin, večje mišice, toda vrsta beljakovin (živalske ali rastlinske) naj na to ne bi imela nikakršnega vpliva. 

Največ rastlinskih beljakovin je v stročnicah, zelenolistni zelenjavi, rižu, tofuju, leči, konoplji, kvinoji in amarantu.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept za razvajanje: božanski tiramisu cheesecake, ki ga ne rabiš peči