fbpx

To so najlepši slapovi Slovenije: slovenski naravni dragulji, ki vzamejo dih!

Vas zanima, kateri so najlepši slapovi Slovenije? Če iščete idejo za izlet za konec tedna, se morda tokrat odpravite prav tja! Za vas smo namreč v uredništvu izbrskali nekaj slovenskih naravnih draguljev, ki jih morate videti vsaj enkrat v življenju!

To so najlepši slapovi Slovenije!

Slap Savica

View this post on Instagram

Slovenia's waterfalls are a thing of beauty. 💚 You will find the largest and most the most powerful mainly in the area of the Julian and Kamnik-Savinja Alps but smaller ones can be found all over Slovenia.  How to decide which one to see? Click the link in bio and find our list of Slovenia's most beautiful waterfalls.  Thank you @hanspodlipnik for sharing your photo of #slapsavica with us.  What is your way of discovering Slovenia? Show us by tagging your posts with #ifeelsLOVEnia and #myway.      #beautifuldestinations #beautifulview #beautifulnature #naturephotography #natgeoyourshot #landscapes #landscapelover #topeuropephoto #europe_vacations #passionpassport #lovefortravel #loves_europe #travellingthroughtheworld #travelawesome #ig_europa #ig_landscape #worldplaces #wonderful_places #slowenien #slovenia #discoverearth #optoutside #wanderlust #exploremore #outdoors #stayandwander #liveoutdoors

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia) on

Slap Savica izvira ob izrazitem prelomu v strmi steni Komarče in je izvir Save Bohinjke. Spada med točke, ki jih morate obvezno obiskati, ko ste v Bohinju. Med slapovi v svetu velja Savica za svojevrstna posebnost, saj se vodni tok že v skritem podzemlju razdeli na dva pramena. Znameniti slap v obliki črke A ob običajnem vodostaju prihaja na plan na nadmorski višini 836 m in je visok 78 m.

Več informacij: bohinj.si

Slap Virje

Slap Virje, ki velja za najbolj fotogeničen slovenski slap, napaja potok Glijun, eden izmed redkih kraških izvirov, ki nikoli ne presahne. Tako ustvarja 20 metrov širok in 12 metrov visok pramenast slap, pod katerim nastaja očarljiv tolmun zelenih odtenkov, ujet med bujno rastje in z mahom poraščene skale. Izvirska voda potoka Glijun, ki privre na plano med številnimi kamni ledeniškega gradiva, doseže največ 7 stopinj Celzija, zato je voda v tolmunu pod slapom ledeno mrzla, kopanje pa NI dovoljeno!

Več informacij: soca-valley.com

Slap Peričnik

Slap Peričnik je s svojimi 52 m eden izmed najvišjih slovenskih slapov. Do njega vodi označena pot iz Mojstrane. Najbolje, da se do njega napotite peš ali s kolesom. Lahko se povzpnete še k drugemu, gornjemu slapu, vendar je njegova višina le 16 metrov.

Več informacij: kranjska-gora.si

Martuljški slapovi

Pod Špikom boste našli dva slapova, bisera slovenskega alpskega sveta. Še posebej spektakularen je Zgornji Martuljkov slap, ki se spušča v treh stopnjah prek 110 m navpične stene. Pot do njega je sicer dokaj lahka, pot v bližino slapa pa je primerna le za dobro opremljene gornike! Zatem potok nadaljuje pot preko planine Jasenje in kot Spodnji Martuljkov slap pade čez 50 m visoko steno v 400 m dolgo in ozko, v apnenec izoblikovano sotesko – Martuljkovo sotesko.

Več informacij: kranjska-gora.si

Slap Kozjak

Nad smaragdno Sočo se nahaja soteska potoka Kozjak, kjer še posebej izstopa slap Kozjak. Ta ustvarja podobo rajskega kotička, ki ga pred vsakdanjim svetom skrivajo visoke stene. Do slapu Kozjak, ki je tudi ena izmed turističnih zanimivosti na Kobariški zgodovinski poti, vodi urejena sprehajalna pot, ki jo mestoma dopolnjujejo leseni mostički in končna terasa, iz katere se odstira mističen pogled proti skalnem amfiteatru z zelenim tolmunom in belim pramenom vode.

Več informacij: soca-valley.com

Slap Rinka

V objemu mogočnih dvatisočakov Kamniško-Savinjskih Alp, v zatrepu Logarske doline, navdušuje veličastni, 90 m visoki slap Rinka. Velja za enega najlepših, najbolj znanih in najbolj obiskanih slapov v Sloveniji. Slap je poleti priljubljena turistična točka in se uvršča med najlepše alpske dragulje Slovenije. Največji pretok ima spomladi in jeseni.

Več informacij: visitsavinjska.com

Slap Boka

Najbolj vodnat in najmogočnejši slovenski slap s skupno višino 144 m in širino 18 m sodi med najveličastnejše slapove v Evropi. Pogled na navpične skalne stene sredi katerih se bogato šopiri slap Boka je prava paša za oči. Vode, ki se kopičijo v visokogorju Kaninskega pogorja, pridejo na dan na skalni polici, čez katero prosto padajo 106 m, takoj za tem še 30 m globoko. Zaradi močnega udarjanja v podlago in spodkopavanja z globino naraščajo.

Več informacij: soca-valley.com

Veliki in mali Šumik

Naj vas očarajo najimenitnejše naravne znamenitosti na območju Naravnega parka Pohorje, do koder vas pripeljejo številne pohodne poti. Ob potoku Lobnica se namreč razprostira 19 hektarjev neoskrunjenega pohorskega pragozda, kjer so svoje skrivno zatočišče našli bukve, smreke in jelke ter rastišča redkih rastlin. Po kratkem spustu med strminami ob Lobnici boste prišli še do slapa Veliki Šumik, enega naših najmogočnejših slapov, nekoliko naprej pa do Malega Šumika. Pot med Velikim in Malim Šumikom se šteje za zelo zahtevno.

Več informacij: visitmaribor.si

Soteska Pekel

Borovniški Pekel je od ljubljanskih mestnih ulic oddaljen manj kot uro vožnje z avtom.Temačna, vlažna in hladna soteska z bučnim grmenjem slikovitih slapov sprva res vzbuja peklenski občutek, a pozoren obiskovalec bo prav hitro spoznal, da je pravzaprav prišel v čaroben kraj. Brzice in slapove je v Peklu nemogoče prešteti. Označenih je pet večjih, kar štirje pa so višji od 15 metrov, najvišji celo blizu 22. Mimo njih vodi zavarovana in označena pot, sprva speljana po brveh in primerna za vse pohodnike, od tretjega slapa naprej pa vam pri vzpenjanju pomagajo jeklenice, lestve, stopnice in klini.

Več informacij: borovnica.si

Slapovi Fratarice

View this post on Instagram

Did you know, that the Dvojna latvica waterfall is only one of over 22 waterfalls you can find in the course of the Fratarica Stream? 💚 If you'd like to discover them yourself, it is recommended to do so with the help of a guide. They will help you along the way since the waterfalls in the upper course especially, are not easy to access. ⁠ ⁠ Photo of Dvojna latvica by @jostgantar. ⁠ What is your way of experiencing Slovenia? Show us by tagging your posts with #ifeelsLOVEnia and #myway.⁠ ⁠ ⁠ ⁠ ⁠ ⁠ ⁠ ⁠ #earthofficial #discoverearth #nakedplanet #earthpix #ourplanetdaily #beautifulnature #naturephotography #natgeoyourshot #landscapelover #topeuropephoto #passionpassport #lovefortravel #loves_europe #travellingthroughtheworld #travelawesome #ig_europa #ig_landscape #worldplaces #wonderful_places #slowenien #slovenia #discoverearth #optoutside #wanderlust #stayandwander #liveoutdoors⁠ #amolanaturaleza #bergluft ⁠ ⁠ ⁠

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia) on

Več kot 22 slapov, ki se začenjajo na snežišču Loške stene, se spušča proti Logu pod Mangartom. Med slapovi je najznamenitejši 48 m visok slap Parabola, ki leži na spodnjem delu potoka. Dostop do slapov Fratarice je predvsem v zgornjem delu izredno zahteven, zato se priporoča ogled z vodnikom.

Več informacij: soca-valley.com

Dodatne Informacije

Naslovna fotografija:
IG hisafranko
IG socavalley

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!