fbpx

Trend: Kaj je overlanding? In kako to počnemo?

Overlanding lahko preprosto opišemo kot samostojno pustolovsko potovanje do oddaljenih destinacij, kjer je glavni cilj in smisel samo potovanje. Običajno se overlanding izvaja s prilagojenimi vozili po stranskih cestah, daleč od civilizacije, glavna oblika prenočevanja pa je kampiranje, velikokrat v neobljudeni naravi.

Overlanding ni ekspedicija z namenom in ciljem, temveč je v središču overlandinga samo potovanje. Torej je osnovno bistvo overlandinga prav pot in življenje na poti. Overlanding kot tak torej pomeni obliko počitnic, kjer je jedro popotovanje in odkrivanje sveta. V osnovi overlanding pomeni stik z naravo, torej odmik od turističnega vrveža. Če ste po duši popotnik ter nekaj avanturista, če želite odkrivati svet in spoznavati nove destinacije, potem je prav overlanding tisto, na kar morate postati pozorni. In trend, ki vam bo zlezel pod kožo.

Termin “overlanding” zgodovinsko gledano prihaja iz Avstralije, kjer so pastirji gnali živino na oddaljene pašnike in je sama beseda “overland” pomenila popotovanje pastirja z živino za daljše obdobje. Zaradi ogromnih razdalj in cest v avstralski divjini, je domovina overlandinga postavila nekakšna nepisana pravila in začrtala trend, ki se v zadnjih letih zelo v porastu! Tudi večina specializiranih znamk za predelavo vozil v “overland vozila” prihaja iz dežele tam spodaj. Poglejmo si, kaj je pravzaprav “overland” vozilo.

Kakšno je tipično overland vozilo?

Lahko je stari terenc ali običajno osebno vozilo ... pomembno je, da ste del kulture overlandinga. (Foto: Thule - tapui.com)
Lahko je stari terenc ali običajno osebno vozilo … pomembno je, da ste del kulture overlandinga. (Foto: Thule – tapui.com)

Bistvo overlandinga je torej popotovanje. Potovanje, kjer ni pretiranih omejitev, in kjer vam vozilo mora omogočati tudi to, da zavijete z ustaljenih poti in se odpravite v naravo. Večina overlanding vozil ima tako štirikolesni pogon in manjšo ali večjo predelavo vozila, ki popotniku omogoča, da postavi “tabor” v le nekaj minutah in naslednji dan nadaljuje pot. Tipično “overland” vozilo je na primer terenec ali pick-up, ki ima na strehi priročen strešni šotor za prenočevanje, v notranjosti vozila pa sistem shrambe, ki omogoča preprosto potovanje in bivanje “off-grid”. Bistvo pravega overlandinga je improvizacija, zato je tovrstna prilagoditev običajnega vozila lahko le začasna in brez večjih posegov. Vse, kar je nujno, sta strešni šotor in kamping oprema, ki ju po vsej verjetnosti že imate, v kolikor se navdušujete nad tovrstnimi oblikami avanturističnega dopustovanja. Seveda vas lahko trend overlandinga popolnoma navduši in si boste svojo vozilo prilagodili za daljša overlanding potovanja. Takrat obstaja množica “overlanding” specialistov, ki vam bodo s svojo specializirano opremo lajšali popotovanja z vašim vozilom. Tudi v Sloveniji imamo specialista, kot je podjetje MatSport iz Ljubljane, kjer so v zadnjem času posvetili veliko pozornosti predelavam vozil v “overlanding” vozila. Tu dobite pestro ponudbo strešnih šotorov, tend, nadgradenj za pick-up vozila in raznih dodatkov za predelave vozil v tako imenovani “overland”.

Overlanding Slovenija

Ljubiteljev overlandinga je v Sloveniji vsak dan več. A kakovostnih informacij precej malo. Slednje najdemo na globalnih spletnih straneh, ki so večinoma komercialne narave. Če želite postati član overland skupnosti, vam predlagamo, da se vpišete v slovensko skupino na Facebooku, in sicer Overland Slovenija, kjer boste lahko s člani izmenjali koristne informacije o poteh, opremi in ostale dobrodošle informacije.

Overlanding kultura je avantura, bistvo overlandinga

Overlanding ni 4X4 vikend avantura in njegov primarni cilj ni premagovanje ovir ali naskok na najtežjo terensko traso v bližini. Tehnični teren je lahko le del poti in “češnja” na vrhu torte tovrstnega popotovanja. Ključni elementi overlandinga so precej enostavni in spadajo v osnovno overlanding kulturo:

  • Potovanje na oddaljene destinacije.
  • Spoznavanje tujih kultur, običajev in hrane.
  • Potovanja v premalo raziskane in dokumentirane regije sveta.
  • “Off-grid” kampiranje tam, kjer je dovoljeno ter samozadostnost za več dni v sožitju z naravo.

Overlanding torej ni potovanje po dobro dokumentiranih poteh in prenočevanje v “kampih” z vsemi dodatki modernega življenja, temveč drugačna, pristnejša avantura. Primarni namen overlandinga sta raziskovanje in pustolovska avantura, ki trajata običajno teden ali več, za kar pa je potrebno podrobno načrtovanje poti, navigiranje po odročnejših poteh izven ustaljenih prometnih tokov, prenočevanja v urejenih kampih ali v naravi.

Overlanding zvezde

Če si želite pogledati nekaj boljših YouTube kanalov na temo overlandinga, vam predlagamo sledeče spletne overlanding zvezde:

Roam Overlanding

Ko mali Suzuki Jimny postane največja zvezda overlandinga.

Jason Koertge

Overlanding postane dol tvojega življenja.

Drew Simms

Kako je živeti v šotoru?!

Dodatne Informacije

Več informacij:
matsport.si/overland

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!