Triki, ki ti lahko spremenijo življenje: 10 načinov, kako privarčuješ pri nakupu hrane

Razmisli o pameten nakupovanju, tudi pri hrani, saj lahko tudi tukaj prihraniš kar nekaj denarja. Tukaj je 10 pametnih taktih, s katerimi bop prihranil nekaj evrov!

Kako z majhnimi spremembami in pametnimi taktikami zapraviš manj denarja pri nakupu hrane, brez da bi morali z nakupovalnega seznama umakniti najljubša živila?

Kaj lahko narediš, preden se odpraviš od doma?

1. Preden se odpraviš v trgovino, je smotrno, da preveriš, katere stvari so pošle – odpri predale, kjer hraniš živila, in med ustvarjanjem seznama razmišljaj o tem, katere recepte boš iz teh živil pripravljal v prihodnjem tednu ali mesecu. Vse tisto, kar ti manjka, dodaj na nakupovalni seznam.

2. Potem, ko si si zapisal, katera živila ti manjkajo, si morda naloži aplikacije trgovin, v katerih nakupuješ, ali si oglej njihove reklamne letake. Tam dobro preglej, ali je kakšno živilo, ki ga sicer potrebuješ, v akciji. Naredi manjšo zalogo teh živil, ker ti jih potem ne bo treba kupovati naslednji teden ali mesec.

3. V nekaterih trgovinah lahko koristiš kupone ali kartice ugodnosti. Izkoristi jih! Če veš, da boš ta teden ali ta mesec kupil dražjo stvar, lahko njeno ceno znižaš z uporabo kupona. Vedno priloži tudi kartico ugodnosti, na kateri se seštevajo vrednosti popustov, ki si jih prejel pri nakupu določenih živil – pri računu se kasneje odbije nabrana vrednost in je račun nekoliko nižji.

4. Ne pozabi, da je najslabša stvar, ki jo lahko narediš, da se v trgovino odpraviš lačen. Takrat boš kupil več, kot resnično potrebuješ. Najej se, zato da boš lahko med nakupovanjem sprejemal pametne odločitve in se držal načrta.

Ne pozabi, da je najslabša stvar, ki jo lahko narediš, da se v trgovino odpraviš lačen. Takrat boš kupil več, kot resnično potrebuješ.
Ne pozabi, da je najslabša stvar, ki jo lahko narediš, da se v trgovino odpraviš lačen. Takrat boš kupil več, kot resnično potrebuješ.

Kaj upoštevati med nakupovanjem?

1. Takoj se loti nakupovanja po seznamu, ki si ga sestavil doma. Izberi le živila, ki jih nujno potebuješ. Če si si zastavil tudi vrednost, ki jo imaš namen zapraviti v trgovini, je potem dobra ideja tudi, da med nakupovanjem uporabljaš kalkulator na telefonu.

2. Potem ko si naredil en krog po celotni trgovini in kupil živila, ki jih nujno potrebuješ, in veš, kolikšen je trenutni znesek, lahko zdaj narediš še en krog in izbereš nekaj stvari, ki bi jih morda rad poskusil ali se z njimi pocrkljal. Postavi si vrednost, ki lahko presega trenutno vrednost računa, sicer boš zapravil več, kot si pričakoval.

3. Ne dovoli si, da te zmotijo prigrizki na blagajni ali prodajalka/-ec, ki ti mimogrede omeni, da je ravno danes neko živilo v akciji. Če ga ne uporabljaš, ga ne potrebuješ.

Če izdelka ne uporabljaš, ga ne potrebuješ.
Če izdelka ne uporabljaš, ga ne potrebuješ.

Kaj lahko narediš po prihodu iz trgovine?

1. Živila, ki si jih kupil, se moraš naučiti pravilno shranjevati, ker boš tako podaljšal njihov rok trajanja. Oglej si navodila na živilu, in sicer kako ga pravilno shranjevati. Pomembno je tudi, da se naučiš o rokih trajanja, da ne boš metal stran hrane, ki je sicer užitna.

2. Če si kupil sadje ali zelenjavo, ki je pred iztekom roka, ga očisti, razreži, spakiraj v posode in zamrzni. Prav ti bodo prišli pri pripravi jedi, ne boš jih zavrgel, ohranili pa naj bi vse vitamine in minerale, ki jih potrebuje tvoje telo.

3. Najdi nove recepte, ki jih lahko pripraviš iz sestavin, ki si jih kupil. Tako boš vnesel raznolikost v svojo prehranjevalno rutino in se izognil temu, da bi ti hrana, ki jo že iz tedna v teden pripravljaš iz istih sestavin, zagabila. Uprl se boš tudi skušnjavi, da bi jedel zunaj.

Najdi nove recepte, ki jih lahko pripraviš iz sestavin, ki si jih kupil.
Najdi nove recepte, ki jih lahko pripraviš iz sestavin, ki si jih kupil.

Drugi načini, kako prihraniš denar pri hrani:

  • Pripravljaj hrano doma in jo nosi s seboj v šolo ali službo, ker boš bolj zdravo jedel in več prihranil.
  • Znamka ni garancija za kakovost, zato ni nič narobe s tem, da kupiš živilo znamke, za katero nikoli nisi slišal. Ponavadi je cenejše, pogostokrat tudi kakovostnejše.
  • Ne meči stran ostankov hrane, temveč jih shrani in razmisli o tem, kako jih lahko vključiš v neko drugo jed.
  • Kupi kakovosten hladilnik in zmrzovalnik, ki bo prispeval k podaljševanju roka uporabe živil.
  • Kupi kakovostno posodo za shranjevanje živili in prenašanje hrane.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!