Screen Shot 2014-08-18 at 13.38.08
Utrip mesta · mobilno

Ducati in Dainese sta razvila posebno različico multistrade z vrajenim sistemom D-air. Glavna prednost skupnih naporov priznanih proizvajalcev motociklov in opreme zanje je v tem, da je sistem pripravljen v tovarni in tako motorist samo skoči na sedež in odpelje, ob tem pa sistem nudi optimalno zaščito tako njemu kot sopotniku.

Po lanskoletni najavi podjetij Ducati in Dainese o sodelovanju pri razvoju inovativnega varnostnega sistema za motocikliste, je to že obrodilo sadove. Priznani podjetji sta namreč izdelali posebno različico motocikla multistrada, ki je brezžično povezano s Dainesejevim sistemom D-air, ki predstavlja napredni motoristični kombinezon opremljen s sistemom varnostnih blazin za zaščito ob nevarnosti padca motorista.

D-air sistem v osnovi pomeni poseben kombinezon, v katerega je vgrajen celoten sistem napihljivih con, ki v primeru trka zaščitijo najbolj izpostavljene dele telesa motorista. Sistem je povezan z motociklom preko serije posebnih senzorjev, ki zaznajo različne možnosti nevarnosti (trk spredaj, nalet od zadaj, izguba stika s podlago in možnost padca in bočnega drsenja, itd.)

Pred sodelovanjem teh dveh motorističnih velikanov je bila implementacija sistema, da je le ta deloval veliko težja, saj je moral lastnik sistema D-air, na motocikel namestiti številne senzorje za merjenje kotov nagiba in merilnike na vilice motocikla, kakor tudi kontrolno enoto na krmilo, kar pa je bilo zelo zamudno.

Sedaj pa je to veliko enostavneje, saj vam za vse poskrbijo že ob naročilu motocikla in kombinezona, najbolje pri tem pa je, da obstajajo številne različice (iz usnja, tekstila, itd.) kakor tudi različica za sopotnika, ki je z motociklom povezan ločeno.

Sistem reagira v vsega 40 milisekundah, v dvakrat tolikšnem času pa je sistem varnostnih blazin popolnoma napihnjen in nudi optimalno zaščito. Ob tem pa sistem reagira različno glede na krizno situacijo, naprimer nalet od zadaj ali izguba stika s podlago v ovinku zaradi spolzkega cestišča.

Edino kar za zdaj ostaja neznanka, je cena.

Odpri galerijo
1472576615727400681 Kia sorento – Tretja generacija korejskega suva še bolj prestižna in nastopaška indian-scout Indian scout – Novi motoristični indijanec po skoraj 70 letih premora 2015-Dodge-Charger-Hellcat-SRT-29 Dodge charger SRT hellcat – najhitrejša serijska limuzina vseh časov 2015-Hyundai-i20-1 Hyundai i20 – mestni malček, z ambicijami biti več kot to