Kdo je Snežak?
Kulturni izbor · film

Jeseni nas s svojo srhljivo zgodbo čaka triler Snežak (The Snowman), ki naznanja, da se v mestu že desetletja dogajajo srhljive reči. Srečali bomo detektiva Harryja Hola, ki kot glavni junak nastopa v mnogih romanih enega od najbolj uspešnih in svetovno znanih norveških pisateljev Joja Nesba.

November je in v Oslu je zapadel prvi sneg. Birte Becker se vrne iz službe domov in pohvali snežaka, ki sta ga na vrtu naredila mož in sin. Ampak onadva ga nista. Ko se družina postavi k oknu v dnevni sobi in začudena opazuje snežaka, sinka prešine, da gleda proti hiši. Da črne oči strmijo v okno. Vanje. Višji inšpektor Harry Hole prejme anonimno pismo, ki ga je podpisal Snežak. Pozneje ugotovi presenetljive podobnosti med starimi izginotji. Poročene ženske izginejo, ko pade prvi sneg. Iste noči se Sylvia Pedersen opoteka po sveže zapadlem snegu v nekem gozdu zunaj Osla. Ve, da teče na življenje in smrt, ne ve pa, kaj jo zasleduje. In na srečo ne ve, kaj je pred njo …

Snežak je sedmi roman iz serije o detektivu Holu, v katerega čevlje bo v filmu stopil Michael Fassbender (Neslavne barabe, 12 let suženj, Možje X, Steve Jobs). Glavno žensko vlogo prevzema Rebecca Ferguson (Misija: Nemogoče – Odpadniška nacija, Dekle na vlaku). V filmu, ki je v celoti posnet v objemu skandinavske zime na Norveškem, pa bomo med drugim gledali tudi Charlotte Gainsbourg (Antikrist, Melanholija) in oskarjevca J. K. Simmonsa (Ritem norosti).

Snežak je Nesbøjeva najbolj filmska knjiga. Nekaj časa se je govorilo, da bo film po njej posnel sloviti Martin Scorsese, vendar je nalogo na koncu prevzel švedski režiser Tomas Alfredson, ki je požel mednarodno slavo z vohunskim trilerjem Kotlar, krojač, vojak, vohun (Tinker, Tailor, Soldier, Spy, 2011).

PREBERITE ŠE: FILMSKI NAPOVEDNIK: A WRINKLE IN TIME (2018)

Ali nas bo Snežak zmrazil kot mrzli piš, pa bomo videli 12. oktobra letos.

landscape-1500144308-oprah Filmski napovednik: A Wrinkle in Time (2018) boljseslikeni Filmski napovednik: Alfa (Alpha, 2018) 13662246_1081801925235523_6205931360605851413_oi 2. mednarodni filmski festival Kranjska Gora (KGIFF) 2017 James Corden Filmski napovednik: Film o emojijih (The Emoji Movie, 2017) · · · ·