fbpx

Vsi smo si jih ogledali: 5+ zakon filmov, ki so bili finančni polom

Uspeh filma je najlažje izmeriti z dobičkom, ki ga ta prinese ustvarjalcem. Marsikdaj se zgodi, da investicije presežejo prihodke, kar z drugimi besedami pomeni, da ustvarjalci niso deležni nobenega zaslužka. Kateri filmi, ki smo si jih vsi ogledali, so bili finančni polomi?

Mojstre režije, kot so Martin Scorsese, Denis Villeneuve, Quentin Tarantino in mnogi drugi, resda poznamo po filmskih uspešnicah, a to še ne pomeni, da se v svoji karieri niso soočili z neuspehom – ti filmi so se izkazali za finančni polom, saj niso prinesli nobenega zaslužka, a menili smo drugače.

5+ zakon filmov, ki so bili finančni polom:

1. Otroci človeštva (Children of Men, 2006)

Delo Alfonsa Cuarona je v filmskih krogih prejelo veliko pohval, a te vseeno niso pretirano pripomogle k njegovemu finančnemu uspehu. Studio Universal Pictures je zanj porabil 76 milijonov, v njegovo blagajno pa je steklo 70 milijonov dolarjev.

2. Grindhouse (Grindhouse, 2007)

Triler Grindhouse, pri ustvarjanju katerega je zraven glavnega režiserja Roberta Rodrigueza sodelovalo še nekaj njegovih prijateljev (med njimi tudi Quentin Tarantino), ni dosegel želenega uspeha. Vanj je bilo vloženih skoraj 67 milijonov, povrnilo se je vsega 25 milijonov dolarjev.

3. Hugo (Hugo, 2011)

Martin Scorsese svojim oboževalcem ne postreže pogosto z družinsko pustolovščino, kakršna je Hugo. Slednja mu je sicer prinesla 5 oskarjev in 185 milijonov prihodkov, a mu s tem ni uspelo preseči proračun filma, polnega vizualnih učinkov.

4. Bojevnik (Warrior, 2011)

Boksarski spopad dveh bratov (Tom Hardy in Joel Edgerton) gledalcev ni prepričal do te mere, da bi mu prinesli dobiček. Njegov proračun v višini 25 milijonov dolarjev je ostal nepresežen.

5. Atlas oblakov (Cloud Atlas, 2012)

Film, ki so ga režirali sestri Wachowski (Lana in Lilly) in Tom Tykwer, je resda zaslužil približno 130 milijonov dolarjev, a kaj, ko je bil njegov proračun še nekoliko višji.

6. Izstrebljevalec 2049 (Blade Runner 2049, 2017)

Nadaljevanje kultnega filma Izstrebljevalec iz leta 1982, pod katerega se je podpisal Ridley Scott, je v režiji Denisa Villeneuvea izšlo pred približno dvema letoma. Prineslo je 259 milijonov dolarjev prihodkov/z drugimi besedami 80 milijonov dolarjev izgube. Ustvarjalci so za snemanje porabili več kot 150 milijonov dolarjev, še enkrat toliko pa za marketing.

7. Uničenje (Annihilation, 2018)

Znanstvenofantastična drama, v kateri ima glavno besedo Natalie Portman, ni dosegla zastavljenih finančnih ciljev. Vložek med 40 in 55 milijonov dolarjev je bil dovolj za le 43 milijonov dolarjev prihodkov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!