fbpx

#WanderlustGermany – Aktivne počitnice v Nemčiji

Se najraje sproščate prav z aktivnostmi in akcijo? Če je tako, pojdite v Nemčijo! Počitniška dežela je s številnimi dejavnostmi namenjena prav tistim dopustnikom, ki so ves čas radi v gibanju in akciji.

Ne glede na to, ali imate radi umirjene pohode čez hribe in doline ali adrenalinski alpinizem, lahkoten kolesarski izlet ob morski obali ali grizenje kolen v klanec ter drvenje v dolino, raziskovanje jezera s pedalinom ali veslanje na divjih vodah – vam Nemčija ponuja ogromno možnosti za aktivni dopust po vaši meri.

Mettlach, pogled iz viseče postelje na Saarschleife © DZT, Foto: Jens Wegener

Pohodništvo

Med najbolj priljubljenimi dejavnostmi za aktivne popotnike je pohodništvo. Nemčija ima več kot 200.000 kilometrov pohodniških poti vseh zahtevnosti, ki potekajo po različnih pokrajinah in zadostijo vsem okusom. Organizacija pohoda, na katerem bo uživala vsa družina, lahko predstavlja izziv. Počitniška dežela Nemčija pa ponuja nešteto razburljivih ter bolj ali manj zahtevnih pohodov s krajšimi etapami, med katerimi si lahko privoščite počitek ob jezeru, obisk rezervata za živali, restavracije ali gozdnega igrišča, tako da bodo nad izletom navdušeni vsi družinski člani.

Dober primer je 230 km dolga pohodna pot Jurasteig na Bavarskem, ki z dvanajstimi etapami in obvladljivo višinsko razliko predstavlja čudovito pot za ljudi vseh starosti. Pot vas bo vodila po alpskih stezicah in čez travnike, lahko se ustavite v kateri od zasanjanih tradicionalnih vasic, obiščete jamo Räuberhöhle in pohajkujete po barju. Med tamkajšnjimi zanimivostmi so še ograda z jeleni ter številni gradovi in samostani. Še ena izvrstna ideja je, da se z ladjico odpeljete do opatije Weltenburg in si povrnete moči s kulinaričnimi dobrotami.

Bavarska, Kimsko jezero © DZT, Foto: Günter Stand

Če imate radi šport in se ne bojite višine, se lahko podate na eno od daljših pohodniških poti, pri katerih je treba premagati več višinskih metrov. Konec koncev je s teh vrhov razgled najboljši! Ena od takšnih poti je Schluchtensteig v schwarzwaldskem nacionalnem parku. Pohodniška pot na jugu Schwarzwalda poteka blizu švicarske meje; dolga je 119 kilometrov in vodi mimo številnih biserov narave, zgoščenih na tem območju. Sestavljena je iz šestih etap, pri čemer skoraj polovica poti vodi skozi neokrnjeno naravo: po skritih soteskah, mimo šumečih slapov, strmih skalnih sten in impresivnih pogledov na Alpe. Ob tej čudoviti poti so tudi turistične atrakcije, kot sta sloviti Schluchsee na 952 metrih nadmorske višine in kulturna znamenitost, stolnica St. Blasien.

Baiersbronn, nacionalni park v Schwarzwaldu © DZT, Foto: Günter Standl

Kolesarstvo

Tistim, ki so najsrečnejši med potiskanjem pedal, počitniška dežela Nemčija ponuja veliko možnosti, da si počitnice oblikujejo po svojih željah. Nemčija ima skupaj več kot 70.000 kilometrov kolesarskih poti in pri takšni izbiri boste gotovo našli pravo turo zase.

Kolesarka pot Bodensee-Königssee-Radweg ob jezeru Hintersee © DZT, Foto: Günter Standl

Na zahodu Nemčije edinstvena kolesarska pot po Porurju na majhnem območju združuje industrijo ter kulturne in naravne znamenitosti. Ta 240 kilometrov dolga pot kolesarje večino časa vodi ob reki, stran od motornih vozil in mimo mest, kot sta Hattingen z očarljivim starim mestnim jedrom in Essen, v katerem lahko obiščete porurski eifflov stolp, industrijski kompleks Zeche Zollverein – znamenitost, ki jo je Unesco uvrstil na svoj seznam svetovne dediščine – in očarljivo jezero Baldeneyesee. Na razgibani poti se kar ni mogoče nagledati bujnih gozdov, travnikov, gradov, znamenitih predalčnih lesenih gradenj ter ostankov industrije.

Kolesarka pot Bodensee-Königssee-Radweg ob jezeru Königsee © DZT, Foto: Günter Standl

Vodni športi

Nenazadnje bodo v Nemčiji uživali tudi ljubitelji vode. Z morjem ter številnimi jezeri in rekami ni vodnega športa, ki se ga obiskovalci ne bi mogli lotiti. Kajtanje, vožnja s kanujem, rafting, jadranje ali spust s kajakom na divjih vodah – Nemčija ponuja vse to. Ljubitelji veslanja se lahko po poti za kanuje Obermain-Lichtenfels spustijo vse do Bamberga. Ta del reke Majne skozi Frankovsko teče 42 kilometrov brez zajezitev vse do mesta Bamberg, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Dobra infrastruktura za kanuiste, čudovite pokrajine in možnost, da veslaško turo zaključite na enem od slovitih bamberških pivskih vrtov, so le nekateri od mnogih razlogov, zakaj je veslanje tukaj dobra odločitev.

Saška, Saška Švica, vožnja z ladjico na jezeru Amselsee © DZT, Foto Jens Wegener
Spodnja Saška, vožnja s kanujem © TMN Gmbh Foto german Roomers David Kollmann

Adrenalinske navdušence bo verjetno bolj vleklo v prestolnico kajaka in kanuja Augsburg. Poleg številnih kulturnih znamenitosti to bavarsko mesto ponuja tudi ledeni kanal (Eiskanal). Ta olimpijska proga je najstarejša umetna proga za kajak-kanu na divjih vodah v Nemčiji in že leta privablja tako poklicne kot ljubiteljske športnike. Za vsakega strastnega kanuista ali kajakaša je spust po ledenem kanalu doživetje, ki ga ne sme zamuditi!

Rappbodetal, viseči most Hängeseilbrücke Harz ©DZT, Foto: Christian Binder

Dodatne Informacije

germany.travel

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!