Za svojo inteligenco se imate zahvaliti mami

Otrok pamet podeduje od mame.

Najnovejše raziskave so pokazale, da se imajo otroci za svojo inteligenco zahvaliti svoji mami in ne očetu, katerega geni nimajo nobenega vpliva na otrokov inteligenčni količnik.

Otroci inteligenco podedujejo od mame. Za svojo inteligenčni količnik se imate torej zahvaliti svoji mami, ugotavlja najnovejša raziskava, ki razlaga, da inteligenca prihaja iz kromosoma X in ker imajo ženske dva (XX), moški pa le enega (XY), je veliko večja verjetnost, da se gen prenese iz mame kot pa iz očeta. Pa tudi če se podedujejo od očeta, se ta zavoljo naprednih kognitivnih funkcij samodejno izklopi. V tolažbo moških naj povemo, da je študija raziskovalcev z washingtonske univerze ugotovila, da kromosomi XY veliko doprinesejo k fizičnemu razvoju otroka.

Otroci inteligenco podedujejo od mame.
Otroci inteligenco podedujejo od mame.

Ob tem je treba dodati, da inteligenco le do neke mere določajo geni (od 40 do 60 odstotkov), preostanek inteligence pa ni deden, ampak odvisen od okolja in osebnostnih lastnosti posameznika. Močno na intelektualni razvoj vpliva čustvena povezava, predvsem je tu pomemben stik z mamo. Če je ta tesen, imajo otroci močnejši karakter in znajo bolje reševati zahtevne probleme v življenju.

PREBERITE ŠE: 17 znakov, da je tvoja mama najboljša mama na svetu

Inteligenco poleg maminih genov določa še okolje v katerem živimo in naše osebnostne lastnosti.
Inteligenco poleg maminih genov določajo še okolje, v katerem živimo, in naše osebnostne lastnosti.

Zanimiva je tudi ugotovitev, da imajo novorojenčki, ki podedujejo več genov od matere, ob rojstvu večjo glavo in večje možgane, a so manjše rasti, novorojenčki z večjim številom očetovih genov pa imajo manjše možgane in so višji.

Dodatne Informacije

Več o študiji:
psychology-spot.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Kakšen je popolni moški in kakšna popolna ženska?!