Koliko časa boste potrebovali, da se znebite odvečnih kilogramov, nabranih za božične praznike?

Odvečni kilogrami nabrani za Božič

Za vami so verjetno jedače in pijače (pre)polni prazniki. Upamo, da ste jih preživeli mirno, v krogu najbližjih ter da ste se odpočili od vsakdanjih skrbi. Dobro, ker je zdaj ponovno čas, da vas začne skrbeti. So vam prazniki prinesli kaj odvečnih kilogramov? Šokiralo vas bo, ko boste spoznali rezultate študije, ki je ugotavljala, koliko časa boste potrebovali, da se znebite odvečnih kilogramov, nabranih za božične praznike.

Nobeni božični prazniki ne minejo brez pretiravanja s hrano in pijačo, zato decembra marsikdo pridobi nekaj odvečnih kilogramov. Kaj menite, koliko časa boste potrebovali, da se znebite kilogramov, nabranih za nedavne praznike? 14 dni? En mesec? Mesece in pol? Ne! Ker pet mesecev!

Za praznično prenajedanje boste plačali visok davek.
Za praznično prenajedanje boste plačali visok davek.

Da, prav ste prebrali, praznične kilograme boste topili vse tja do maja. Vsaj tako ugotavlja študija, objavljena v reviji The New England Journal of Medicine. Če želite biti fit do poletja, morate na dieto že kmalu po novem letu.

PREBERITE ŠE: Šokantno, koliko let življenja preživimo z alkoholnim mačkom!

V raziskavi so bili vključeni prebivalci Nemčije, Japonske in ZDA (na vzorcu 3000 ljudi), ki se v povprečju za praznike vsi poredijo. Študija je pokazala, da je bolj kot hujšanje učinkovito, da se med prazniki preprosto ne prenajedate in tako preprečite nabiranje maščobnih oblogic.

Drugo leto se za praznike raje držite malce nazaj. Je vseeno lažje kot pa biti na kasneje dolgotrajni dieti.
Drugo leto se za praznike raje držite malce nazaj. Je vseeno lažje, kot pa pozneje biti na dolgotrajni dieti.

Kar pa je lažje reči, kot narediti, ko sedite za mizo, ki se šibi pod težo dobrot. S kilogrami pa je tako kot z ugledom. Gradimo ga leta, izgubimo pa v sekundi. Podobno je s fit postavo. Dovolj je praznična ‘šibkost’ in ta splava po vodi, grehe pa, kot vidite, še dolgo odplačujemo. Zdravnik Brian Wansink sicer pravi, da polovico pridobljene teže izgubimo precej hitro, drugi del pa je kljub disciplini – zdrava prehrana in redna vadba – ‘trdovraten’ kot madež rdečega vina.

Dodatne Informacije

Več o študiji:
nejm.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!