Zakaj nam ni potrebno telovaditi več ur na teden, da bi se počutili in izgledali bolje?

Znanost razkriva, zakaj vam ni potrebno telovaditi ure na teden, da bi se počutili bolje

Januar je čas, ko mnogi ljudje postavijo na seznam prioritet svoje telo ‒ če želite postati najboljša različica sebe, se spomnite, da to ne zahteva velikega napora. Dovolj je malo, da izboljšate svoje počutje. In znanost odgovarja, kako.

V skladu z nedavno objavljeno raziskavo je dovolj, če telovadite 13 minut trikrat na teden, da izboljšate svoje počutje. Raziskovalci so razdelili 34 fit moških v tri skupine in jim zadali pet, tri ali eno serij vaj, ki so trajale 70, 40 in 13 minut. Dva meseca, trikrat na teden, so izvajali iste vaje. Ugotovili so, da je bil končni rezultat, kako so bili videti moški, isti, ne glede na število minut vadbe.

13 minut trikrat na teden je čisto dovolj, da izboljšate svoje počutje.
13 minut trikrat na teden je čisto dovolj, da izboljšate svoje počutje.

Rezultati so povezani tudi z visoko intenzivnim počasnim treningom, ki traja 20 minut, po njem pa se boste počutili kot žele. V prvi seriji morate dati svoj maksimum in priti do stanja, ko fizično ne morete opraviti niti ene ponovitve več. Da se to zgodi, morate določiti ustrezno težo uteži in vaje izvajati tako počasi, da bodo vaše mišice popolnoma izčrpane.

Globoko dihanje spodbuja živčni sistem.
Globoko dihanje spodbuja živčni sistem.

Pomembno vlogo pri izboljšanju počutja ima tudi psihično počutje, ki ga lahko izboljšamo z vajami, ki vam bodo vzele le dve minuti na dan. Globoko dihanje spodbuja živčni sistem, da zmanjša srčni utrip in krvni tlak ter poveča alfa možganske valove, ki sodelujejo prisproščenosti.

Enkrat ali dvakrat na dan se posvetite dihanju, in sicer zadržite dih (štiri sekunde), nato pa izdihnite (osem sekund). Ta navada naj bi preprečila, da bi se vklopil vaš odziv na stres.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ncbi.nlm.nih.gov

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Carbon Trainer Fitness Mirror – tvoj ultimativen fitnes trener