fbpx

Zaplesti se s sodelavcem: da ali ne?

Foto: envato

Izbira partnerja velja za eno najpomembnejših odločitev in popolnoma normalno je, da smo pri njej karseda previdni. Gotovo ste že slišali rek, ki trdi, da osebnega in poklicnega dela življenja pač ni pametno mešati. Vendar pa nimamo vpliva na to, kdo bo v nas prebudil iskrice, zato se prav lahko zgodi, da jih začutimo s sodelavcem. Za vas smo pripravili pozitivne in negativne plati razmerja s sodelavcem.

Marsikdo se zavestno odloči, da se s sodelavci pač ne bo zapletal. Vendar pa je dokazano, da se čustva prebudijo najhitreje, če osebo vidimo vsakodnevno in prav zato se velikokrat zgodi, da iskrico začutimo prav na delovnem mestu. Takrat je seveda potrebno dobro premisliti in pretehtati prednosti in slabosti takega razmerja.

Včasih iskrico začutimo na delovnem mestu Foto: Edmond Dantès / Pexels

Prednosti in slabosti:

Čeprav večina pred razmerjem med sodelavcema svari, v njem leži marsikatera prednost. Prva je definitivno, da bosta imela s partnerjem podobna zanimanja, prav tako pa bosta drug drugega glede službenega področja zelo dobro razumela. Ko se boste soočali s stresnim projektom ali strankami, vas bo gotovo razbremenila misel, da imate zaupnika, ki vas bo ne le poslušal, ampak vam tudi pomagal. Prav tako bo partnerju jasno, kakšni so vaši karierni cilji in koliko časa morate vložiti vanje.

Seveda pa obstajajo tudi slabosti: marsikoga je najbolj strah nerodnih odnosov, če bi se razmerje končalo in bi morali bivšega partnerja še vedno vsakodnevno videvati. Morda vas skrbi tudi, da bi morebiten razhod vodil do težav in stresa ter vas v najslabšem primeru prisililo, da si poiščete drugo službo.
Te skrbi so utemeljene, vendar pa vam svetujemo, da na potencialno razmerje ne gledate z mislijo na njegov konec. Do nerodnih situacij lahko pride tudi, če delata osebi na popolnoma drugačnih področjih in če sta s potencialnim partnerjem dovolj zrela, lahko tudi po koncu ostaneta v civilnih odnosih.
Marsikoga tudi skrbi, da se zaradi partnerja na delu ne bi mogel skoncentrirati oz. da bi morebitne prepire prinašal v službo. V tem primeru je najbolje, da premislite, če bi bili sposobni zasebni in karierni del življenja ločiti in če bi bil tega sposoben tudi sodelavec.

Pred razmerjem dobro premislite Foto: Jack Sparrow / Pexels

Na kaj morate biti pozorni?

Če čutite, da si zveze zelo želite in da prednosti pretehtajo slabosti, je pomembno, da se v odnos spustite počasi. Sodelavca najprej dobro spoznajte in tako presodite, ali je to oseba, s katero se vidite v prihodnosti. Če je eden od vaju na višjem položaju kot drugi, je pomembno tudi, da se prepričate, da je, ko sta na samem, odnos kljub temu enakopraven: ne želite si namreč partnerja, ki bi se v zasebnem življenju do vas obnašal, kot da je vaš šef.
Prav tako svetujemo, da nekoliko počakate, preden veselo novico sporočite ostalim sodelavcem. Bilo bi namreč nerodno, če bi se po pisarni razširile govorice, vi pa bi nato ugotovili, da je bolje, da ostaneta prijatelja. Prav tako bodite pozorni, da v službi ostajate profesionalni: flirtanje prihranite za čas, ki ga bosta preživela po koncu delovnega dne, v službi pa se osredotočite na svojo uspešnost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!