fbpx

Zmanjšajte nered v svoji omari: kako lahko uporabite svoja stara oblačila

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Koncept "zero waste" se iz kopalnic in kuhinj seli tudi v garderobne omare. Tukaj boste našli vodnik o tem, kako stara oblačila, posteljnino in modne dodatke spremeniti v nekaj novega in praktičnega.

Kaj je “zero waste”?

Zero waste je koncept, ki stremi k zmanjševanju odpadkov, končni cilj pa je sprememba gospodarstva z linearnega v krožnega. Da je to mogoče, pa je potrebna korenita sprememba življenjskega stila in navad ljudi. Krožno gospodarstvo namreč posnema naravne cikle, kjer odpadni materiali postanejo surovina za nekoga drugega. S tem vrnemo material nazaj v krog. Zero waste je torej precej širok pojem, je neka pot, ki nas vodi proti precej nedosegljivemu cilju, ki zajema popolnoma nič odpadkov. Vizija zero waste gibanja pa je, da se temu cilju čim bolj približamo.

Življenje po konceptu zero waste ni enostavno, je pa zelo donosno za našo prihodnost, pa tudi prihodnost našega planeta. Odpadke ne zbiramo samo v kuhinji in kopalnici, ampak tudi v omari. Modna industrija je eden največjih onesnaževalcev na svetu, vendar se počasi, a zanesljivo obrača k trajnosti.

Zato bi morali kot potrošniki paziti, kaj kupujemo in ali se nam kopičijo oblačila, ki jih dejansko ne nosimo. Koncept zero waste lahko uporabimo tudi v svoji garderobi, prvi korak pa so seveda kombinezoni. Iz nje vzemite vsa oblačila, obutev in modne dodatke ter določite, kaj boste še naprej nosili in kaj bi lahko podarili, reciklirali ali preuredili.

Trend: “upcycling” oziroma večvrednostno recikliranje

Stari pasovi kot okras

Če imate v predalih ali omari kup starih pasov, s katerimi ne veste, kaj bi, lahko iz njih naredite praktična držala za marsikaj. Narežite jih na majhne koščke, ki bodo služili kot držala za zavese, če je dovolj močna, pa lahko trakovi držijo tudi police na steni. Poleg tega lahko iz usnjenega pasu izdelate podstavke, ročaje za košare in platnene torbe ali raznovrsten nakit, kot so zapestnice, lasnice ali ogrlice.

Preoblikujte stare majice in posteljnino

Stare majice natrgajte ali narežite na manjše kose in z njimi očistite površine v domu, prav tako lahko isto storite s staro posteljnino. Pomembno je le, da so majice in posteljnina bombažne, ker sintetika proizvaja elektriko, zato bo prah letel vsepovsod.

Iz majic, ki so v dobrem stanju, a jih ne želite več nositi, naredite vrečke za nakupovanje ali shranjevanje suhe hrane, kot so čebula, česen, citrusi in podobno. Staro posteljnino z zanimivim vzorcem lahko uporabite tudi kot prevleko za okrasne blazine ali kot posteljo za živali, prevleke za krpanke pa lahko izdelate iz več različnih posteljnin.

Nogavice kot lutke

Tudi nogavice lahko uporabljamo za druge namene, saj iz njih sešijemo igrače, z njimi obrišemo prah na težko dostopnih mestih, kot so žaluzije, ali z njimi loščimo čevlje. Stare nogavice napolnite s starimi krpami in nekaj mačje mete.

Pletenine v novi preobleki

Če ste vešči pletenja, izdelajte šale in kape iz starih pletenin, ki bodo odlično darilo. Pletiva lahko uporabite tudi za unikatne igrače, ki bodo zagotovo razveselile otroka.

Novo življenje za škatle za čevlje

Škatle za čevlje so odlične kot posode za različne stvari, ne samo za čevlje. Z malo lepila in darilnega ovojnega papirja jih spremenite v škatle za nakit, delovne pripomočke, okrasne darilne škatle ali posode za shranjevanje spodnjega perila v predalih.

Škornji kot cvetlični lončki

Stare škornje, ki jih ne nosite več, ker imajo na primer luknjo v podplatu, spremenite v zanimive cvetlične lonce. Izvrtajte še nekaj lukenj za odtekanje vode in vanje posadite rože ali zelišča.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!