Kitajska in smog.
V zraku · buzz buzz

Kitajska se zadnje tedne ponovno duši v smogu. V številnih mestih so alarmantne razmere, saj onesnaženje z delci PM2,5 (ti so še manjši in še nevarnejši kot delci PM10, pred katerimi svarijo pri nas, saj prodrejo še dlje v pljuča) tudi za 50-krat presega standarde. Zaradi katastrofalne onesnaženosti so kitajske oblasti zaukazale prenehanje oz. omejitev obratovanja na stotinam tovarn po državi. Iz Pekinga in od drugod prihajajo srhljivi posnetki, na katerih mesta ovija gosta, siva in smrdeča megla.

Kitajska se duši v smogu. Če ste mislili, da so opozorila pri nas zastrašujoča, še niste videli prizorov s Kitajske, kjer je zaradi smoga vidljivost praktično nična.

Oblasti so zaradi goste, sive in smrdeče megle razglasile rdeči alarm (tega objavijo ob pričakovanju smoga 72 ur ali več) in odredile začasno zaprtje ali omejitev obratovanja številnih tovarn (glavni vir smoga je premog, ki ga uporabljajo za proizvodnjo elektrike, velik delež pa prispevajo tudi zastareli avtomobili, ki so izrinili tradicionalni prevoz – kolo), ustavila gradbišča in uvedla parni in neparni sistem vožnje za osebna vozila.

PREBERITE ŠE: Duge – na Kitajskem odprli najvišji most na svetu

Zaprte so tudi številne šole, ustavili so promet na številnih odsekih avtocest, odhod od doma pa pomeni igranje z zdravjem.

Galerija – Kitajska se duši v smogu:

Kitajska se ''utaplja'' v smogu.Odpri galerijo
Coca-Cola Zero Eksperiment: Koliko sladkorja ima Coca-Cola in koliko Coca-Cola Zero? BeFunky Collage Čudovite fotografije semaforjev v megli Rekordni zeleni val Rekorden zeleni val – ujel 240 zelenih semaforjev zapored Najbolj popularne blagovne znamke 2016 Top 10 – najpopularnejše blagovne znamke 2016 ·