LG predstavil prvi ukrivljen OLED televizor na svetu.
V zraku · tehnologija

Če se ozremo samo deset let nazaj, so bili televizorji še pravi debeluhi, medtem ko jih je danes sama kost in koža. Južnokorejski LG Display je šel še korak dlje, saj njihov upogljiv OLED TV, sploh prvi ukrivljen OLED sprejemnik na svetu, v debelino meri vsega 0,97 milimetra, torej manj kot milimeter, tehta pa le 1,9 kilograma. Nič čudno, da ga je na steno možno pritrditi le s pomočjo magnetov, sneti pa enostavno, kot sneti sliko.

LG OLED TV s 55-palčnim zaslonom (skoraj 140-centimetrsko diagonalo) velja za prvi ukrivljen OLED televizor na svetu. Čeprav gre šele za preizkus koncepta, pa namerava LG še letos izdelati nekje 600 tisoč primerkov tega futurističnega televizorja, že leta 2016 pa naj bi se številka povečala na poldrugi milijon. Vsekakor gre za televizor, ki bo ne le revolucioniral način, kako gledamo televizijo oziroma kako organiziramo naš dnevni prostor, pač pa dvignil vprašanje, kaj bo prišlo za njim. Kaj, če sploh, lahko še preseže upogljiv in kot stenska tapeta tanek televizor?

PREBERITE ŠE: LG G Flex 2 – ukrivljeni telefon št. 2

LG-jev OLED televizor za svoje delovanje resda potrebuje malce dodatne pomoči. Za to skrbi zunanja enota, kjer je skrita potrebna elektronika, ki zaslonu sliko prenaša brezžično. Samsung se bo v tovrstno serijsko proizvodnjo vrgel leta 2017, Sony pa se je odločil, da bo izzive iskal drugje. Proizvodnja je namreč še izjemno draga, kar priznavajo tudi pri LG-ju. Njihov 65-palčni 4K televizor se trenutno prodaja po ceni 8000 evrov, razlog za tako zasoljeno ceno pa je predvsem dejstvo, da proces proizvodnje ni vedno uspešen, kar pomeni, da veliko izdelanih zaslonov ne deluje. A Južnokorejci pravijo, da jim je tudi na tem področju že uspel velik preboj naprej in da so uspešnost izdelave dvignili na 80%, kar pomeni, da bo padla tudi končna cena.

S tehnologijo OLED torej drvimo proti ”anoreksičnim” zaslonom, ki jih bo mogoče pritrditi na vsako površino. Gre za enako revolucionaren prehod kot iz katodne cevi na tekoče kristale. A zakaj je OLED tehnologija označena kot tehnologija prihodnosti televizorjev? Odgovor se skriva v njeni kratici, ”organic light-emitting diode”, kar pomeni organske svetleče diode. Tovrstni zasloni za razliko od LED zaslonov namreč ne potrebujejo posebne osvetlitve iz ozadja zaslona, saj diode to svetlobo ustvarjajo same.

SolarTab - polnilec na sončne celice Solarni polnilec Solartab za mobilne naprave stavi na sončno svetlobo Luknjičarka Ondu Pinhole MK II Slovenski leseni fotoaparat Ondu Pinhole MK II na Kickstarterju po stopinjah predhodnika Pametna ključavnica Linka S pametno ključavnico Linka ne boste nikoli del statistike ukradenih koles #kickstarter Nikon Heartography - svet skozi pasje oči Heartography ali kako je Nikon pse spremenil v fotografe ·