fbpx

10 stvari, ki jih morata rešiti v prvem letu veze, da bi slednjo obdržala

Romantična razmerja so ena od najpomembnejših razmerij v našem življenju. S to osebo imamo namreč namen preživeti največ časa, si z njo morda celo ustvariti družino in se na stara leta preseliti v hišico ob morju, nekje v toplih krajih. Do tja je še dolga pot, če pa ima oseba potencial za dolgoročno prihodnost z nami, lahko to opazimo že v prvem letu skupnega življenja.

Pari se preveč ukvarjajo z vprašanjem, zakaj njihova razmerja propadejo, premalo pa se jih vpraša, kaj bi lahko naredili že na začetku, da bi njihova razmerja uspela. Kemija in močna seksualna privlačnost namreč nista najbolj pomembna, vsaj ne dolgoročno. Za slednje je najbolj pomembno, da partnerja drug drugemu predstavljata varno zavetje in da imata občutek, da sta lahko drug z drugim odprta in ranljiva. To se ne zgodi čez noč, zagotovo pa lahko do te točke z nekaj truda pridemo po enem letu. Kako? Z naslednjimi triki.

1. Predelajta težave pri komuniciranju.

Splošno znano je, da sta odprta in iskrena komunikacija ključni za zdravo in uspešno razmerje. Čeprav ne smemo pričakovati, da bomo vse težave rešili v prvem letu razmerja, je ta čas zagotovo najboljši za to, da odkrijemo, kako s partnerjem komuniciramo in kako bi lahko komunikacijo izboljšali. Strokovnjakinja za zmenkarije Samantha Daniels je povedala, da ravno komunikacija pomaga, da se par počuti povezanega in zgradi trdno osnovo za začetek uspešnega razmerja. Če torej želite, da vaše razmerje obstoji, se pogovarjajte in bodite iskreni. O prijetnih in neprijetnih zadevah.

2. Ustvarite si realna pričakovanja.

Vsakdo (še posebej ženske) se poda v razmerje z določenimi pričakovanji. Od teh so lahko nekatera pozitivna, druga pa lahko razmerju škodijo, čeprav se tega ne zavedamo. Strokovnjak za zdravje pri Maple Holistics je povedal, da je potrebno v svoji glavi “žrtvovati” idejo popolnega razmerja in popolnega partnerja. Le tako lahko največ izvlečemo iz obstoječega razmerja in se ne ukvarjamo s tem, kaj partnerju in razmerju manjka, ampak ga sprejmemo takšnega kot je in v njem uživamo.

3. Skupaj neprenehoma poskušajta nove stvari.

Ohranjanje iskrice v razmerju ni nekaj, s čimer se ukvarjamo v prvem letu, saj je takrat vse novo in vznemirljivo. Da pa se izognemo ugašanju iskrice v prihodnosti, je dobro, da že na začetku uvedemo skupno poskušanje novih stvari in to prenesemo v prihodnost. Danielsova pravi, da veliko parov postane preveč sproščenih v razmerju in zaradi tega začne iskrica ugašati. Ravno zato je pomembno, da skupaj odkrivamo nove stvari. Skupaj se odpravite na tečaj orientalskih plesov, preskusite se v lokostrelstvu ali pa v posteljo vpeljite novo igračko. Ovir skorajda ni, le da se oba zabavata.

Skupaj neprenehoma poskušajta nove stvari.
Skupaj neprenehoma poskušajta nove stvari.

4. Znebite se stare prtljage (tudi dobesedno).

Če želimo pričeti z novim razmerjem, ki bo trajalo, je pomembno, da počistimo vso staro čustveno prtljago, ki jo je pri nas pustilo prejšnjo razmerje. Strokovnjakinja za razmerja Avilone Bailey je povedala, da mnogo posameznikov vstopi v nova razmerja in v njih prenese težave iz starih razmerij ali celo iz otroštva. Če želimo, da naše novo razmerje zaplava čez prvo leto, je treba pri sebi počistiti vse tisto, kar nas omejuje pri tem, da v celoti ljubimo svojega novega partnerja. Včasih pomaga če se stare prtljage znebimo tudi dobesedno – z brisanje slik in odstranitvijo starih spominov.

5. Vzemite si čas za partnerjeve interese in hobije.

Prvo leto je leto spoznavanja svojega partnerja in njegovih strasti. Danielsova pravi, da si je treba vzeti čas in se poglobiti v partnerjeve hobije in interese, četudi nas sicer ne zanimajo. S tem mu pokažemo, da nam je mar. Seveda se ni potrebno pretvarjati, da nam je nekaj zanimivo ali všeč, če nam ni, lahko pa se potrudimo in vsaj pokažemo interes, da želimo izvedeti več o partnerjevem hobiju. S tem bo naš partner zadovoljen, mi pa posledično prav tako.

6. Dnevno (oziroma čim večkrat kot je možno) si vzemite čas za povezovanje.

O komunikaciji smo že govorili. Pomembno pa je izpostaviti, da ne komuniciramo le takrat, ko rešujemo težave, ampak ves čas, tudi o najmanjših zadevah. O tem, kaj ste danes jedli za kosilo, kaj lepega se vam je v službi zgodilo ali kaj se je zgodilo v finalnem delu vaše najljubše serije. Deljenje teh podrobnosti vas s partnerjem zbliža, saj je tako tudi vaš najboljši prijatelj, s katerim želite deliti vse.

 Dnevno (oziroma čim večkrat kot je možno) si vzemite čas za povezovanje.
Dnevno (oziroma čim večkrat kot je možno) si vzemite čas za povezovanje.

7. Sprejmite partnerjeve pomanjkljivosti.

Vsi smo ljudje, vsi delamo napake in nihče od nas ni čisto tak, kot bi naš partner želel, da bi bil. Prej kot sprejmemo pomanjkljivosti našega partnerja in jih spreobrnemo v nekaj pozitivnega ter jih celo začnemo ljubiti, bolje bo in srečnejši bomo. Spreminjanje partnerja je nesmiselno, saj se redko obdrži. Zato se moramo pripraviti na to, da bomo od časa do časa pač malo tečni, ker nam bo šel partner na živce. To je nekaj normalnega in človeškega.

8. Definirajte, kaj vam je v odnosu pomembno.

Preden se podamo na dolgo skupno pot se je dobro pogovoriti od tem, kaj so naša pričakovanja v dolgoročnem razmerju. Partnerju moramo povedati, kaj za nas pomeni beseda ljubezen, seks in kaj od razmerja pričakujemo. Le tako lahko ugotovimo, ali so naša pričakovanja podobna in smo za skupaj. Teme, ki jih je potrebno obdelati so: seks, ljubezen, romantika, finance, strast, zavezanost, spoštovanje in zvestoba. Če smo o njih vsaj približno na isti strani, je podlaga za dolgoročno razmerje pripravljena.

9. Ohranite svojo individualnost.

Ko smo zaljubljeni, lahko hitro izgubimo svoj jaz in postanemo eno z našim partnerjem. Do neke mere je to lepo, kljub temu pa ne smemo izgubiti svoje individualnosti in se zapreti v naš balonček. Partnerju in sebi moramo včasih pustiti zadihati in se osredotočiti na svoje interese, ki partnerja ne vključujejo. Ne pozabimo na prijatelje, svoje hobije in skrbimo za svoje telo in zdravje, ker bomo le, če bomo sami srečni in izpopolnjeni, to prenesli v razmerje.

Ohranite svojo individualnost.
Ohranite svojo individualnost.

10. Naučite se, kako vaš partner izkazuje ljubezen.

Vsak človek je v procesu odraščanja razvil svoj način izkazovanja čustev in ljubezni. Kar za nekoga pomeni kazanje ljubezni, lahko za drugega pomeni, da ga partner ne ljubi. Zato je pomembno, da smo že na začetku odprti o tem, kako izkazujemo ljubezen in kako si naše izkazovanje razlaga partner. Je poljubljanje v javnosti obema prijetno? Je partnerju težko govoriti o svojih čustvih, čeprav nas neizmerno ljubi? To so zadeve, ki jih je dobro izvedeti v prvem letu razmerja in se tako izogniti neprijetnostim in napačnem razumevanju dejanj.

Ohranjanje srečnega razmerja skozi leta zagotovo ni mala malica, zato je veliko posameznikov v razmerjih nesrečnih, kar privede do ločitve. Če pa boste upoštevali teh deset nasvetov, boste na dobri poti za obvladovanja vseh tegob, s katerimi se lahko v razmerju v prihodnosti srečate.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!