fbpx

10 tihih signalov, ki govorijo, da vaše telo potrebuje pomoč

Foto: Icons8 Team/ Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Če je z vašim telesom nekaj narobe, vam bo to povedalo samo telo. Vendar pa te signale pogosto zanemarite, zato se lahko simptomi spremenijo v resnejše zdravstvene težave. V spodnjem prispevku ugotovite, kateri signali vam lahko povedo, da telo potrebuje pomoč.

1. Težave s spanjem, razdražljivost, krči v nogah

Če imate te težave, morate zaužiti več živil bogatih z magnezijem in kalijem, kot so lanena semena, sončnična semena, mandlji, špinača, ohrovt, blitva, pesa, slive in marelice.

Pri težavah s spanjem jejte špinačo, ki je bogata z vitaminom K, minereli in antioksidanti.
Foto: Karolina Grabowska /Pexels

2. Pretirana želja po slani hrani

Pretirana želja po slani hrani vas opozori, da imate v vašem telesu okužbo ali vnetje, lahko pa je tudi znak, da vam primanjkuje kakšnega minerala kot je cink, fosfor, jod, kalcij, magnezij, selen in železo.

3. Suha koža

Koža je največji organ in kadar je suha, srbi, boli in se lušči, je to znak, da ne zaužijete dovolj vitaminov, predvsem vitamina E. Povečati morate vnos rastlinskega olja, mastnih rib in oreščkov.

Suha koža je znak pomanjkanja vitamina E.
Foto: Polina Kovaleva /Pexels

4. Pretirano hrepenenje po sladkem

To je lahko znak izčrpanosti živčnega sistema. Vaše telo potrebuje več glukoze za oskrbo z energijo. Močna želja po sladkem pa lahko pomeni, da vaši prehrani primanjkuje vitaminov in mineralov. V trenutkih, ko čutite neustavljivo željo po sladkem, pojejte malo medu ali temne čokolade, da se izognete težavam.

5. Krvavitev dlesni

Krvavitev dlesni se pogosto pojavi zaradi pomanjkanja vitamina C. Takrat morate piti več čaja in zaužiti več sadja, zelenjave in česna. V kolikor imate pogoste težave pa obiščite zobozdravnika, saj je vnetje dlesni znak paradontoze, ki se razvija zelo počasi.

6. Suha koža na komolcih

Označuje pomanjkanje vitaminov A in C. Zaužijte več pomaranč, marelic, korenja in buč. Če se pojavi suha koža na rokah in komolcih, se vsekakor posvetujte tudi z zdravnikom, saj je lahko to znak luskavice.

Telo oskrbite z vitaminom C.
Foto: Євгенія Височина/Unsplash

7. Povečana želja po morski hrani

Kaže na pomanjkanje joda v telesu. Jod je nujno potreben za zdravje ščitnice in jajčnikov, dojk in prostate.

8. Velika želja po kisli hrani

Vaše telo potrebuje hrano, ki bo spodbudila delo žolčnika in jeter. V svojo prehrano dodajte več limon in brusnic.

9. Krhki lasje in nohti

Podobno kot suha koža so lahko tudi lomljivi lasje ali nohti znak pomanjkanja vitaminov. Zaužijte veliko vitamina B, kalcija, več mleka, krompirja, stročnic, pšeničnih kalčkov.

10. Pretirana želja po surovi hrani

Če hrepenite po surovi hrani, lahko to kaže na težave z jetri ali gastritis. Surova hrana lahko olajša krče in pomiri želodec.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!