fbpx
Foto: Joshua Earle

10 trikov kako varno potovati v času koronavirusa

Potovanja kljub COVID19 v letu 2021

Koronakriza nas je omejila ter mnogim odvzela možnost polnjenja baterij s potovanji, ki smo jih vsi imeli tako zelo radi. Tudi zato razkrivamo različne načine in nasvete, kako varno potovati kljub koronavirusu in zdravstveni krizi, ki jo povzroča. In se s tem obnašati odgovorno, do sebe in drugih. Hkrati pa se v teh nasvetih skrivajo triki, ki jih vsekakor še ne poznaš!

Zaradi množice novih različic virusa COVID-19 je praktično vsem jasno, da se bodo potovanja in načini potovanja v letu 2021 morali prilagoditi. Veljale bodo omejitve in med njimi bo potrebno uspešno krmariti in pridobivati prave informacije. Načrtovanje potovanj pa bo po vsej verjetnosti prava nočna mora, saj se lahko zgodi, da se vam načrti postavijo na glavo zaradi hipnih epidemioloških sprememb na destinaciji. Tudi zato smo pogledali popolnoma enostavne nasvete – trike – za potovanja, ki jih upoštevajte v kolikor želite potovati varno in zdravo.

Nasvete smo napisali na podlagi trenutnih informacij in lastnih izkušenj uredništva s potovanji v preteklem letu. Torej letu, ko so že veljale omejitve. Zapis nastaja v skladu s smernicami, tako naših uradnih institucij, kot usmeritev Evropske unije in turističnih združenj.

Foto: Leos Prspctive / Unsplash

1. Ključne bodo sveže informacije

Za planiranje letošnjih potovanj bodo ključne sveže in akualne informacije, tudi zato spremljate vse pomembnejše potovalne portale in forume, kot je na primer posvetu.si ter njihove informacije preverjate dvojno. Torej, tudi na strani države, ki je destinacija vašega potovanja. Namreč države spreminjajo svoje ukrepe prav tako, kot ji spreminjamo v Sloveniji. Praviloma jih spreminjajo tedensko in prilagajajo epidemiološki sliki. Tudi zato je potrebno, da preko iskalnika Google poiščete uradno stran države, v katero potujete, s ključnimi potovalnimi informacijami, ter tako dejstva preverjajte dvojno. To mora postati vaša rutina pred samim potovanjem.

Več virov: gov.si  / prehajanje meja / europa.eu 

2. Ne načrtujte potovanja več mesecev v prihodnosti

Načrtovanje potovanj nekaj mesecev vnaprej v letošnjem letu ni mogoče. Oziroma je mogoče le izjemno omejeno in le v kolikor vam potovanje organizira turistična agencija, ki bo neprestano preverjala razmere namesto vas in vas obveščala o morebitnih spremembah. Namreč sama situacija s koronakrizo se spreminja na tedenski ravni, ne ve v Sloveniji temveč v vseh državah. Prav tako pa z virusom povezane omejitve. Iskanje poceni letalskih kart ali aranžmajev se lahko tako spremeni v nočno moro, v kolikor se država zapre ali uvede obvezno karanteno ne glede na PCR ali HAT – atigen test in je zahtevana karantena ob vstopu. Tak primer je naprimer Islandija. Tudi zato bodo letos izjemno aktualna potovanja v zadnji minuti, ki se bodo prilagajala epidemiološki situaciji. A ta ne smejo biti nepremišljena in preveč spontana. Temveč izvedena ob primerni informiranosti, ki jo popotnik izvaja pred samim želenim potovanjem.

Naš predlog je, da izbrano destinacijo dlje časa spremljate in se redno obveščate o epidemiološki situaciji. To pomeni, da boste seznanjeni z načinom, kako se država spopada s koronavirusom in boste lahko pričakovali njene naslednje korake ter morebitne dodatne omejitve. Ko boste prepoznali okno, ki je varno za potovanje se bodo stvari zložile v pravilno in varno celoto. Tudi z rezervacijo nastanitev čakajte do zanje minute. Saj boste morebiti morali prilagajati datume v zadnjem trenutku.

Foto: Chris Henry
Potovanje z avtomobilom je ena varnejših oblik potovanja v letošnjem letu!

3. Izbirajte preprosta potovanja z avtomobilom

Če je mogoče, se odpravite na neposredno potovanje in od vrat do vrat; izogibajte se številnim različnim prevoznim sredstvom ali prevozom. Na primer, potovanje z avtomobilom je med epidemijo s COVID-19 najvarnejše, zato poiščite destinacije, ki jih lahko dosežete s svojim avtomobilom. Evropa je majhna in v nekaj urah ste lahko na drugem koncu Evrope, zato so lahko tovrstna potovanja odličen nadomestek potovanj z letali. Pojdite na letalo samo, če morate obiskati družino, ali če gre za nujne primere povezane z vašo poslovno dejavnostjo. Če morete leteti, ne pozabite, da je direktni let varnejši od letov z vmesnimi postanki zaradi manjše možnosti izpostavljenosti virusu. Druga prednost vožnje z avtomobilom je, da ga lahko, ko pridete do cilja, uporabite na lokalnih izletih. Ne glede na to, izberite le lokalne dejavnosti, ki ne zahtevajo javnega prevoza, in se odločite za sprehode in vožnjo s kolesom. Letos je ključ preprostost potovanj in tako imenovani varni balončki.

Nasveti za potovanja z avtomobilom

 • Izberite primarni čas, ko želite potovati. Ne odhajajte v petek, ko bodo na javnih postajališčih večje gneče.
 • Pripravite si lastne pijače in prigrizke, da vam na poti ne bo treba opravljati postankov za obroke.
 • V zaprtih prostorih, kot so bencinske črpalke, nosite masko FFP2 ali N95, ki je v nekaterih državah obvezna v zaprtih prostorih. Vselej nosite masko, tudi ko ste zunaj.
 • Vedno imejte pri sebi robčke in razkužila. Ob postankih si v avtomobilu vedno razkužite roke.
Foto: Ismail Mohamed
Potovanja z letalom so drugačna!

4. Potovanja z letalom in COVID-19

Letalski prevozniki so se začeli prilagajati resničnosti COVID-19. Če nameravate leteti, preverite, ali ima letalska družba na voljo ukrepe, ki omogočajo socialno distanciranje, kadar je to mogoče, uveljavljajo uporabo maske za obraz in zagotavljajo širok dostop do sredstev za razkuževanje rok ali umivanje rok. Na letih običajna medicinska maska ni priporočljiva, temveč izberite takšno, ki ima visoko stopnjo zaščite, torej masko N95 ali FFP2. Ne pozabite, da je zrak na letalu precej čist zaradi industrijskih standardov in predpisov, ki zahtevajo kroženje zraka in tako imenovane HEPA filtre. Zato je prenos virusov in drugih mikrobov po zraku redek, podobno kot na prostem. V letošnjem letu pa se je prezračevanje še dodatno posodobilo in nadgradilo. Težave na letalih nastanejo s socialno distanco, ki povečuje možnost prenosa koronavirusa skozi aerosole, ki jih sprošča okužena oseba. Možen je tudi prenos tudi z dotikom onesnaženih površin. Zato je pomembno, da nosite masko za obraz, ki se dobro prilega (FFP2, N95) in se zavestno omejite, kako se dotikate predmetov. Seveda je izjemno pomembna higiena rok, zato pogosto čistite roke in jih razkužujte.

Opomba: potovanje na letališče med izbruhom koronavirusa in čas, ki ga preživite na letališču med prijavo, varnostnimi pregledi, vkrcanjem in prevzemom prtljage, sta lahko bolj tvegana kot dejanski let, zato ne pozabite na previdnostne ukrepe na vseh delih potovanja.

Nasveti za potovanje z letalom

 • Obvezno naredite PCR test nekaj ur pred samim potovanjem in si s tem omogočite 48 urni balonček prehoda meje v večini držav.
 • Izbirajte le direktne lete v kolikor je mogoče. Izogibajte se večim postankom na letališčih.
 • Vselej zavarujte potovanje za primer odpovedi. Obstajajo različni paketi zavarovanj, ki jih ponujajo letalske družbe in zavarovalnice.
 • Sklenite turistično zavarovanje, ki pokriva morebitno okužbo in zdravljenje za COVID-19.
Foto: Espen Beirud / Unsplash
Glampingi bodo letos IN. Tudi zaradi koronavirusa.

5. Izbira varne nastanitve na destinaciji

Ko se odločite za prenočišče oziroma nastanitev na vašem dopustu, se odločite za kraj, kjer lahko zrak kroži skozi odprta okna. Oziroma izberite nastanitev na “prostem”. Tudi zato je kampiranje letos pravzaprav ena najboljših idej, prav tako kot glampingi. Primerni so kakopak tudi apartmaji s terasami in balkoni, ki jih lahko izčrpno zračimo.

Seveda bodo letos tudi hoteli naredili praktično vse možno, da se okužbe ne bi širile. Kot tudi turistični resorti, v katerih se bodo ustvarjali varni COVID balončki. To bo pomenilo, da boste v resortu preživeli celoten dopust, brez da bi turistični resort zapuščali. Oziroma ga boste lahko zapuščali le organizirano s spremstvom. Redno pa se bo izvajalo tudi brezplačno testiranje turistov v tovrstnih resortih. To pomeni, da se boste testirali ob vstopu v resort ter po nekaj dneh. Ob odhodu pa vam bodo zagotovili test, ki bo veljal ob povratku domov.

Zaradi COVID krize, ki traja že dobro leto, pa so se določeni ponudniki že prilagodili. Tako je postala izjemno varno tudi potovanja s križarkami. Slednje sledijo strogim protokolom in so se zaradi COVID krize med vsemi turističnimi dejavnostmi najbolj prilagodile. Vsi potniki se morajo testirati 48 ur pred samim križarjenjem. Temu testu sledi test pred samim vkrcanjem na ladjo. Test pa se ponovi tudi med samim križarjenjem ter po nekaj dnevih bivanja na ladji. Prav tako pa ponujajo test tudi pred odhodom domov, s katerim boste brez težav opravili povratek v svojo državo. Izleti na križarjenjih so organizirani in ne morejo potekati individualno. Organizirani pa so tako, da izletniki vselej ostajajo v varnem balončku in v skupini z vodičem.

Nasveti za izbiro varne nastanitve

 • Izberite ponudnika, ki vam zagotavlja testiranje in ima uvedene stroge protokole.
 • Pri organiziranih potovanjih se pozanimajte o ukrepih na destinaciji in možnosti testiranja za povratek domov.
 • V kolikor izbirate zasebne nastanitve, letos izbirajte le tiste z odlično oceno za čistost namestitve, saj je pomembno, da so sobe, apartmaji razkuženi. Med enim in drugim najemom naj preteče 48 ur.
 • Najbolj priporočljiva so potovanja s kamperjem, oziroma vsa potovanja kjer ustvarite svoj lasten “balonček”, večino časa pa preživljate na prostem.

6. Izbira dobrega turističnega zavarovanja, ki vključuje COVID odpoved in COVID zdravljenje

Če kdaj, potem je letos pomembno, da pred potovanjem sklenete dobro zdravstveno turistično zavarovanje. Načeloma v Evropski uniji ni težava, ker vam velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. A ker je COVID lahko tudi težka bolezen, ki zahteva dolgotrajno zdravljenje, želite zavarovanje, ki vam bo omogočalo tudi repatriacijo pod posebnimi pogoji. Zato predlagamo, da z zavarovanjem ne “škrtarite” in vselej vzamete najbolj obsežne pakete zavarovanj. Ti paketi vam bodo krili tudi določene stroške s karanteno in nastanitvami za čas karantene, kar je izjemno pomembno.

Izberite zavarovanje z možnostjo odpovedi potovanja v primeru COVID-a ter kritja stroškov zdravljenja v primeru okužbe v tujini.

Foto: Jakayla Toney

7. Neposredno pred odhodom opravite PCR test!

Neposredno pred odhodom na potovanje opravite PCR test, ki v večini držav zadostuje za vstop na njihovo ozemlje (v 48 urah od opravljenega testa). Ob testu zahtevajte pisno potrdilo v angleškem jeziku, ki mora vsebovati žig laboratorij, ime zdravnika, tip izvedenega testa ter obvezno datum in uro opravljenega testa. V kolikor ura ni navedena, pripnite k tovrstnemu testu še račun, kjer je vidna ura izdaje računa. Tovrsten test služi kot neke vrste “covid” potni list za obdobje potovanja, ki pa ne sme biti daljše od 48 ur. V koliko potujete sami, bo nujno pridobiti tudi informacijo, kje se lahko testirate na sami destinaciji in kakšne stroške to predstavlja. Večino antigen testov stane med 20 in 25 evri, medtem ko se PCR testi začno pri 50 evrih in segajo vse do 120 evrov.

Predlagamo, da na pot vzamete tudi enega od hitrih testov, ki so dosegljivi le za nekaj evrov in jih lahko opravite sami. Ob kakršnih koli simptomih ga lahko namreč izvedete sami ter preverite svoje zdravje in ukrepate pravilno in odgovorno.

8. Izberite le eno destinacijo in ne več držav hkrati

Ko boste začeli načrtovati potovanje v tujino, je najbolje, da se držite ene ali dveh držav, čeprav vas bo morda zamikalo, da bi si v vaši potovalni beležki nabrali nove eksotične kraje, zlasti po tako dolgem bivanju in karanteni. Logistično je namreč izjemno zahtevno spremljati vse omejitve v določenih državah in če je teh več, je vse skupaj izjemno nepregledno. Na potovanja letos gledajte kot na priložnost, da si vzamete čas, da zares spoznate kraj oziroma destinacijo in ponotranjite umetnost počasnega potovanja.

9. Potujte le finančno varno!

Letos potujte z dosegljivimi prihranki na transakcijskem računu, predvsem zaradi nepredvidljivih situacij, ki lahko pomenijo, da morate izbrati ali kupiti možnost predčasnega povratka v domovino. Morda vam bo v tujini odrejena karantena in boste obtičali na destinaciji. Tudi zato je pomembno, da ste finančno varni in ne potujete na “hlapih” vaše denarnice. Zato vam svetujemo naslednje korake pred samim odhodom.

Nasveti za finančno varna potovanja

 • Dvignite limit na vaši kreditni kartici.
 • Zavarujte se z enim od turističnih zavarovanj, ki vključuje čim večjo število “nesrečnih” scenarijev.

10. To so najvarnejše oblike potovanj v letu 2021

Leto 2021 nas zaradi koronavirusa postavlja v posebno situacijo, kjer bodo najbolj varne oblike dopustovanja tiste izjemno ekskluzivne ter na drugi strani tiste najbolj preproste oblike – tako imenovane robinzonske počitnice. Kaj izbrati?

Kot ugotavljamo v številnih zapisih na našem mediju, se nam v letu 2021 obeta razcvet robinzonskega dopustovanja in na drugi strani še pospešen razvoj ekskluzivnih potovanj v obliki zaprtih in izoliranih resortov ter tudi križarjenj z velikimi ladjami. Tako bomo pregledali nekaj najbolj varnih oblik potovanj in poletnih počitnic, pri katerih boste sebe in svojo družino najmanj izpostavljali.

Foto: Jonas Ducker
Osamljene destinacije povezane z naravo bodo letos najprimernejše!

Počitnikovanje z avtodomom

Avtodom boš vaš varnostni COVID-balonček, saj večina ponuja prav vse kar rabite za “avtonomno” preživljanje dopusta. Tako imate lasten WC, ki ga ni potrebno deliti z drugimi v kampu. Prav tako pa lahko tudi kdaj pa kdaj preživite kakšen dan popolnoma “off-grid”. Letos vas zaradi tega ne bo nihče gledal postrani. Pristojni pa bodo nekoliko bolj tolerantni, kot ponavadi. Počitnikovanje z avtodomom je letos zagotovo ena tistih oblik dopusta, ki je izjemno priporočljiva.

Foto: Ishan Seefromthesky / Unsplash
Izolirane destinacije kjer se bodo ustvarile COVID free cone!

Roadtrip

Če organizirate roadtrip na primeren način in se založite s hrano in vsemi potrebščinami, na potovanju pa izbirate apartmaje v katerih prebivate sami, je tudi ta oblika preživljanja dopusta lahko zelo zanimiva. Seveda morate spremljati vse mogoče omejitve, ki so del trenutne korona resničnosti. A z nekaj iznajdljivosti boste zmogli.

Ekskluzivni resorti zaprtega tipa

V ponudbi agencij bo kmalu veliko potovanj v tako imenovane turistične resorte, kjer bodo ustvarjeni varni COVID-balončki. To pomeni, da se boste morali testirati pred potovanjem, nato ob vstopu v resort ter po določenem obdobju. V samem resortu pa ne bo pretiranih COVID omejitev. Takšni resorti bodo seveda te storitve zaračunali petičnim strankam, ki so že tako ali tako uživale vse prednosti tovrstnih potovanj.

Križarjenja z velikimi ladjami

Zaradi kopice varnostnih protokolov so sicer domnevno “nevarna” potovanja postala izjemno varna. In tako se križarjenja želijo dokazati kot ena najvarnejših možnosti za preživljanje dopustov 2021. Tako uveljavljajo res stroge ukrepe za zagotavljanje varnosti na ladjah. Ta način potovanja tako omogoča obisk več destinacij na izjemno varen način. Predstavljajte si križarko kot plavajoč hotel, kjer se vsak dan zbudite pred čudovito novo destinacijo. Varnostni protokoli so strogi. Pred vstopom na ladjo boste testirani dvakrat. Obvezno je testiranje 48 pred prihodom ter neposredno ob vstopu na ladjo. Prav tako boste testirani med potovanjem, v kolikor boste prehajali državne meje. Izleti so vselej organizirani s strani ponudnika storitve, kar pomeni, da individualno ne morete obiskovati mest. Prav tako na teh izletih nimate “prostega” časa za individualne oglede. Vselej ostajate v balončku s skupino, ki ste ji določeni. Prav tako ne morete piti kave v kavarni na trgu, ali kupiti sendviča v lokalni trgovini. Za vse poskrbi organizator izleta. Na ladji veljajo strogi varnostni protokoli. Nošnja mask je povsod obvezna, le v kabini in ob mizi jo lahko snamete! Maska pa ni potrebna tudi v fitnesu in bazenu. Prav tako so na novejših križarkah urejena dodatna mesta za pranje rok pred vstopom v jedilnico. Pranje rok pa je obvezno, sicer vam vstop v jedilnico ni dovoljen. Prav tako vam večkrat dnevno merijo temperaturo oziroma jo obvezno izmerijo pred vstopom v jedilnice, bare, fitnes, ob izstopu iz ladje ter ob povratku iz vodenega izleta. Takrat razkužijo tudi torbe, vrečke in ostale stvari, ki jih prinesete nazaj na ladjo. Tudi zato so križarke in križarjenja v letu 2021 izjemno priporočljiva in varen način dopustovanja.

Najem jadrnice – preživljanje dopusta v samotnih zalivih

Navični turizem je skrivni nasvet in po vsej verjetnosti najbolj varen način preživljanja poletnih počitnic 2021. Na jadrnici boste v svojem mehurčku. V kolikor pa se boste založili z vsem potrebnim, pa vam po več dni ni potrebno imeti stika z zunanjim svetom. Tudi zato se zdi prav jadranje ter najem jadrnice ena od tistih možnosti preživljanja dopusta, ki je v letu 2021 skoraj sanjska!

Foto: Jeremy Bishop
Robinzonske počitnice in tiste na res visokem nivoju.

Glampingi

Večino glamping nastanitev ponuja lastne sanitarije ter kuhinjo. Kar pomeni, da lahko v tovrstnih “šotorih” ustvarite svoj lastni mehurček. Še vedno pa morate biti previdni pri zadrževanju v morebitnih skupnih prostorih, kot so bazeni, igrišča in plaže. Bistvo je, da se večina vaših aktivnosti dogaja na prostem. To pa pomeni, da je možnost prenosa virusa izjemno majhna.

V letu 2021 se masovni turizem zaradi vplivov COVID krize poslavlja, v prvi plan pa prihaja butična ponudba malih, tistih, povezanih z naravo in preživljanjem prostega časa v naravi, ter dodatni razvoj ekskluzivnih destinacij. Slovenija ima tako ponovno idealno priložnost, ki pa je odgovorni po vsej verjetnosti ne bodo prepoznali. Tudi zato je še vedno najvarnejši način preživljanja letošnjih počitnic v najlepši državi na svetu – v Sloveniji!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!