5 tolažilnih misli za vse, ki ste pred kratkim postali samski

Poglejmo si misli moškega, ki je se je z ločitvijo otresel določenih bremen, čeprav ima na nek način še vedno rad svojo bivšo ženo, skozi oči njunega prijatelja.

Miha je bil optimističen človek, toda tisti dan, ko sem ga srečal je žarel od energije. Videti je bilo, da je bodisi zmagal na loteriji ali se zaljubil.

“Čutim, da je življenje nenadoma postalo polno potenciala in priložnosti,” je dejal, ko sem ga vprašal o njegovem viru sreče. To se sicer ne zdi tako čudna izjava, če pomislite, da se je pred kratkim ločil.

Najbolj presenetljiv del najinega pogovora je bil, ko sem ga vprašal, kaj se je spremenilo in je rekel: “Zares nič. V glavi sem imel le nekaj premikov.”

Bil sem njun prijatelj od začetka razmerja. Opazoval sem njuno ljubezen in kako je strastna ljubezen počasi razpadala. Čez čas sta se ločila. Vsak zase sta po razhodu osebno zelo zrasla. Miha je pustil službo in nadaljeval svojimi strastmi, Ana pa je napredovala v službi.

Na začetku njune zveze je bil Miha nekoliko bolj osredotočen na kariero. Skozi čas sta spoznala, da si ne želita več isti stvari in to je privedlo do mesecev tesnobe za oba. Z Ano sta se zelo, zelo trudila rešiti njun odnos. A sta bila preprosto utrujena drug od drugega in po ločitvi sta spet zaživela. Ugotovila sta, da drug drugega zadržujeta, da bi postala najboljša različica sebe, in da je najbolje, da se osvobodita bremen in gresta vsak svojo pot.

“Pri tem ne bi spremenil niti ene stvari. Hvaležen sem za vse, bilo je čudovito, ampak vem, da se tja ne morem, ne moreva vrniti. Preprosto nisva več ista kakor sva bila,” je dejal Miha.

Obema je bilo na nek način žal, da jima ni uspelo. Po mesecih težkih pogovorov, dolgih urah s terapevtom in veliko solza – sta prišla do nekaj spoznanj, ki so jima pomagale, da spet – vsak zase upata na novo ljubezen in čudovito življenje.

1. Nikoli več vam ni potrebno “X”

Po prvem zmenku po ločitvi mi je Miha poslal naslednje sporočilo: “Nikoli več mi ne bo treba imeti povprečnega spolnega odnosa!” Miha je vedno bil zelo spolna oseba, Ana ne. Na začetku je bila njuna spolnost dobra, vendar ne tako strastna in pogosta, kot bi si želel. In on je to dejstvo sprejel, ker je bilo v odnosu dovolj pozitivnih vidikov, zaradi katerih je bilo vredno vlagati.

Ker pa se je odnos poslabšal, se je tudi spolnost in sčasoma nista imela več odnosov. Ta zmenek po ločitvi ga je opominjal, da čeprav je izgubil marsikaj, kar je cenil, je izgubil tudi stvari, ki mu v zvezi niso bile všeč.

Mogoče sponi odnosi niso problem v vašem odnosu. Morda je to moteča navada, prepiri glede denarja ali tašča. Vsaka zveza ima slabosti. Spomnite se, kaj je vaš “X”, in bodite hvaležni, da vam tega nikoli več ne bo treba ponoviti.

Nikoli več vam ne bo treba “x”.

2. Lahko prenehate vlagati čas in energijo v nekaj, kar ne deluje

Miha in Ana sta dolgo verjela, da njuna zveza propada, ker se nista dovolj trudila. Tako sta svoja prizadevanja podvojila in se še bolj potrudila. Brala sta knjige, podvojila obiske terapevta in vsak je pripravil seznam stvari, na katerih je treba delati.

Toda, to ni bil problem. Ampak dejstvo, da nista mogla najti skupne prihodnosti, ki sta si jo želela. On je želel potovati, ona pa kupiti hišo in si zgraditi kariero. Oba sta trdo delala, vendar ne za iste stvari. Miha je spoznal, da je bil eden od razlogov, da se je po ločitvi počutil tako dobro tudi to, ker se ni več čutil čustveno izčrpanega.

Pomislite na količino časa in energije, ki ste jo porabili za skrb, pogovor in delo na svoji pretekli zvezi. Zdaj si lahko vzamete ta čas in ga namesto v propadlo zvezo vložite v nekaj izpolnjujočega.

3. Začnete lahko novo, razburljivo poglavje v svojem življenju

Včasih, ko ste sredi slabega odnosa – se vam zdi, da je prekinitev – korak nazaj. Toda resnica je, da ko ste v slabi zvezi, ste dejansko korak za samsko osebo. Samski človek ima en korak k doseganju ljubezni, ki si jo želi – najti dober odnos. Po drugi strani ima človek v slabi zvezi dva koraka – da se loči in ponovno najde dober odnos.

Torej, prekinitev dejansko prinese korak naprej k iskanju ljubezni, ki si jo želite. Del Mihovega občutka upanja je izhajal iz možnosti, da z nekom spet začne nov odnos – odkrije nov um in novo telo. Bil je navdušen, ko je z nekom ustvaril nove izkušnje, zlasti tiste, katerih z Ano nikoli ni mogel.

Imate priložnost izkusiti stvari, ki so se vam v dolgotrajni zvezi morda za vedno izgubile. Če vaš prejšnji partner ni bil nikoli preveč pustolovski, je to priložnost, da najdete nekoga, ki je.

Začnete lahko novo, razburljivo poglavje v svojem življenju.

4. Lahko ste sebični in vam ni potrebno sklepati kompromisov

Kompromisi so bili del vsakdana v odnosu Mihe in Ane, v velikih in majhnih stvareh. Ko sta kupovala hišo, je Miha želel hišo stran od mesta, medtem ko je Ana želela obratno. Na koncu sta kupili hišo na območju, ki je bilo za oba manj kot idealno.

Ko je Miha končal z žalovanjem je nenadoma dobil neverjeten občutek svobode, za katerega sploh ni vedel, da ga je pogrešal.

Vsekakor obstaja poseben luksuz sebičnosti, ki ga nudi samskost, in ki ga ljudje v odnosih ne uživajo, ne glede na to, kako prilagodljiv je njihov partner. Vedno morate razmisliti, kako bi lahko vaše odločitve vplivale nanje, in jih obvestiti o svojih dejavnostih.

Torej, razmislite o nečem, čemur ste se morali odpovedati v svojem odnosu. Lahko je nekaj tako preprostega, kot je televizijska serija, ki jo je vaš partner sovražil, ali morda daljše potovanje v tujino.

5. Lahko si povrnete svojo osebno moč

Po osmih letih zveze je Miha pozabil, kako je biti sam. Bil je vajen, da ima plezalnega partnerja, kadarkoli si ga je zaželel, ali zvočno desko za večje odločitve, kadarkoli ga potrebuje. Ana je bila njegova čustvena opora.

V prvih nekaj mesecih po razhodu se je Mihi zdel cel vikend brez načrtov zastrašujoč. Ni šlo za to, da ne bi mogel česa sam narediti, ampak ni imel več tistega občutka, da je – sam – dovolj.

Njegov preboj se je začel, ko se je odločil, da se ne bo vsak vikend zamotil z različnimi družbenimi aktivnostmi, ampak da bo preprosto sedel s svojimi mislimi in se naučil biti sam s seboj v samoti.

Ko se je tisti vikend odpravil na sprehod in stal na soncu brez načrtov, si je mislil: “Počutim se dobro in ne rabim nikogar drugega in nič drugega kakor sebe.” Dejal je, da že desetletja ni občutil tako močnega občutka samozavesti.

Ustvarite si torej priložnost, da namerno ostanete sami in ustvarite dobre občutke tako, da se prilagodite sebi. Lahko počnete nekaj, kar ste nekoč radi počeli, spominjate se preteklih dosežkov, na katere ste še posebej ponosni. Bodite hvaležni za stvari, ki ste jih ustvarili v svojem življenju, ali si preprosto priznate kakršne koli občutke, ki jih imate.

Čaroben občutek je, ko globoko veste, da ste samo vi – samo ti – dovolj. To je tisti občutek zaupanja vase v svoje presoje, odločitve in svoje sposobnosti, da ste srečni. V obdobju samskosti si resnično lahko ogledate in ponotranjiti lekcije, ki ste se jih naučili iz preteklih odnosov.

To, da ste samski je izbira. Izbira, da se pripravite na boljše stvari, ki prihajajo.

Lahko si povrnete svojo osebno moč.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!