fbpx

10 zanimivosti, ki jih morda niste vedeli o valentinovem

Foto: Anna Tarazevich/Pexels

Valentinovo vsako leto tradicionalno praznujemo 14. februarja, mi pa smo zbrali 10 zanimivosti o tem dnevu, ki jih pozna le malokdo.

Valentinovo, imenovano tudi sveto Valentinovo ali praznik zaljubljencev, vsako leto praznujemo 14. februarja. Nastal je kot krščanski praznik v čast zgodnjekrščanskemu mučencu po imenu sveti Valentin, s poznejšim ljudskim izročilom pa je postal pomembno kulturno, versko in komercialno praznovanje romantike in ljubezni v mnogih delih sveta. Nekaterim je všeč, drugim ne, nekaj pa je gotovo – valentinovo je dan, ki ga radi preživimo s svojimi najdražjimi in jim podarimo kakšno rožo ali čokolado.

Toda ali ste vedeli, da valentinovo izvira še iz časov starega Rima, ko so ga praznovali kot malo drugačen praznik oziroma da se na valentinovo zgodi največ zarok? To in še marsikaj je le nekaj zanimivosti, ki jih povezujemo s tem dnevom, spodaj pa smo izbrali skupno 10 stvari, ki jih o valentinovem morda niste vedeli.

1. Valentinovo po svetu praznujejo na drugačen način

Če boste 14. februarja letos izven države, bo vaš dan morda videti drugače, odvisno od tega, kje ste. Na Japonskem naj bi ženske podarjale čokoladna darila, v ZDA pa moški na ta dan zapravijo dvakrat več kot ženske. Na Norveškem ženske prejemajo pesmi skupaj s skrivnostnimi namigi, ki jih morajo dešifrirati, da odkrijejo identiteto svojega snubca. V Italiji kot darila podarjajo s čokolado oblite lešnike, zavite v romantične citate, prevedene v več različnih jezikov, v Južni Afriki pa ženske imena svojih ljubimcev napišejo neposredno na rokave srajce.

2. Valentinovo sega v čas starega Rima

Če bi se 14. februarja v Rimu pojavili s šopkom vrtnic pred približno 2000 leti, bi bili verjetno deležni zmedenih pogledov. V Rimu so takrat praznovali nekoliko drugačen tridnevni praznik, bolj znan kot praznik luperkalije. Po besedah ​​zgodovinarjev so udeleženci ta praznik praznovali “pijani in goli”, moški pa so v znak plodnosti darovali tudi koze in pse.

3. Sveti Valentin ni le zavetnik zaljubljenih

Kdorkoli je bil sveti Valentin v človeški podobi, je užival širok in raznolik obseg v posmrtnem življenju. Poleg tega, da bdi nad ljubeznijo in srečnimi zakoni, je tudi zavetnik čebelarjev, popotnikov in epileptikov.

4. Prvo ljubezensko pismo

Mit pravi, da je Charles, francoski vojvoda Oréanski, poslal prvo pismo za valentinovo svoji ženi leta 1477, ki je bila takrat zaprta v Londonu. Vendar pa nekateri verjamejo, da je prvo pismo napisala ženska po imenu Margery Brews, ki je bila močno zaljubljena v nekega Johna Pastona. Par si je pisal ljubezenska pisma in nekoč ga je imenovala “ljubljeni Valentin”.

Valentinovo, imenovano tudi sveto Valentinovo ali praznik zaljubljencev, vsako leto praznujemo 14. februarja. Nastal je kot krščanski praznik v čast zgodnjekrščanskemu mučencu po imenu sveti Valentin.
Foto: Antoni Sharba/Pexels

5. Voščilnice in darila so postala priljubljena v srednjem veku

Shakespeare je v svojih igrah večkrat omenil valentinovo in njegovo priznanje praznika je odražalo njegov vse večji pomen. Ni znano, ali so tisti dan praznovali nižji sloji ali ne, vendar obstajajo dokazi, da so bogati ljudje to priložnost obeležili z majhnimi darili in čestitkami. Najstarejša znana tiskana voščilnica je iz leta 1797 in je okrašena z amorji in rožami.

6. Prve škatle za bonbone

Ker je poraba za darila za valentinovo še naprej naraščala, se je leta 1861 čokoladno podjetje Cadbury domislilo inovativne ideje, da svoje čokolade ponudi v škatlah v obliki srca. Logika je šla, da bo obdarjenec poleg sladkega darila prejel tudi okrasek za večkratno uporabo – škatlico. Na srečo za Cadbury so bile nove škatle hit. Na žalost blagovna znamka ideje ni patentirala in dizajn so kmalu začeli posnemati vsi drugi proizvajalci čokolade.

7. Na valentinovo ljudje pošljejo več voščilnic

Ljubezenske čestitke so se izkazale za dobro naložbo, zato se je začela množična proizvodnja čestitk, namenjenih zaljubljenim parom. V teh sodobnih časih romantiki vsako leto pošljejo približno 145 milijonov voščilnic za valentinovo, s čimer je praznik takoj za božičem (in to samo če štejemo čestitke, kupljene v trgovini).

Najlepši verzi za Valentinovo: ljubezenska sporočila in citati za Valentinovo

8. Poraba za valentinovo znaša več milijard dolarjev letno

Denar ne more kupiti ljubezni, vsekakor pa jo lahko z denarjem izrazimo. Leta 2021 je bilo v Ameriki za nakup daril porabljenih kar 21,8 milijard dolarjev.

9. Sladkarije so najbolj priljubljeno darilo

Če se sprašujete, kakšno darilo lahko pričakujete za valentinovo, je to verjetno nekaj sladkega. Sladkarije so daleč najbolj priljubljen znak naklonjenosti, sledijo jim čestitke in rože.

14. februarja se vsako leto zaroči osupljivih šest milijonov ljudi.
Foto: Criativithy/Pexels

10. Šest milijonov zarok

Ob peščici ogrlic v obliki srčkov se nekateri za valentinovo odločijo za nakup zaročnega prstana. Pravzaprav se 14. februarja vsako leto zaroči osupljivih šest milijonov ljudi. To je drugi najbolj priljubljen dan za zaroke, takoj za božičem. Valentinovo označuje konec tistega, kar včasih imenujemo “sezona zarok” – vsako leto se polnih 40 odstotkov letnih zarok odvije med novembrom in februarjem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.