fbpx

9 preprostih navad žensk, ki so vedno v formi

Foto: envato

Vsi vemo, da sta zdrava prehrana in redna vadba ključnega pomena za ohranjanje idealne telesne teže, vendar pa lahko pomembno vlogo igrajo tudi številni drugi dejavniki, kot so spanje, raven stresa in druge drobne vsakodnevne navade.

Nekateri ljudje so vedno fit, drugi pa se nenehno borijo z odvečno težo. Zagotovo imate tudi sami vsaj eno prijateljico, ki je vedno v dobri formi, pa naj bo poleti ali pozimi. Zdi se vam, da ima nenehno vse pod nadzorom in vedno ostaja dosledna svojim zdravim navadam. Se sprašujete, kako ji to uspe? Dobra novica je, da ni čarobne tablete ali genetske lastnosti, ki bi vas ohranjala v dobri formi, če za svoje telo ne skrbite sami. Navade vseh tistih žensk, ki so vedno v formi, so pravzaprav zelo preproste, njihova skrivnost pa je ravno v doslednosti in neomajni motiviranosti.


Biti v formi ne pomeni imeti popolno izklesanih trebušnih mišic ali izgledati kot manekenka z naslovnic modnih revij. Bolj se nanaša na to, kako se počutimo v lastnem telesu , pa tudi na naš dnevni nivo energije. Zdrave navade, ki se jih ženske vedno držijo, niso težke ali zapletene in pravzaprav jih lahko vsak vključi v svojo rutino. V nadaljevanju razkrivamo najučinkovitejše.

1. Uživajo v telovadbi

Telesna aktivnost je za vse nas nujna za ohranjanje idealne telesne teže, pa tudi za dobro zdravje nasploh. Ženske, ki so vedno v formi, vadbe ne vidijo kot nekaj dolgočasnega, nasprotno, veselje jim je telesna aktivnost. Zanje je telovadba del vsakodnevnih ritualov in ne glede na obliko telesne dejavnosti telovadijo, ker si to želijo, ne ker morajo . To jim omogoča, da ostanejo dosledni. Ne glede na to, ali gre za tek, hitro hojo, jogo ali ples, je pomembno, da najdete aktivnost, ki vas veseli in ob kateri boste razgibali svoje telo.

2. Osredotočene so na dobro hrano

Ko govorimo o hujšanju, je vedno v ospredju hrana, ki je ne bi smeli jesti. Namesto da bi se ženske obremenjevale s tem, česa ne bi smele jesti, se osredotočajo na zdravo hrano, ki je del njihove dnevne prehrane. Na njihovem jedilniku se redno znajdejo sveže solate, tople enolončnice, smutiji ali okusne zelenjavne jedi. Ko gre za sladice, kot so sladoled, rogljički ali sir, uživajo tisto, kar jim je res všeč, brez omejevanja ali uživanja nekaterih umetnih alternativ. Ničemur se ne odrekajo, a vedo, da je za ohranjanje zdrave telesne teže ključna zmernost.

Foto: Moose/Pexels

3. Stalno so v gibanju

Fit ženske so vedno na poti. Njihova telesna aktivnost ni omejena na čas, preživet v telovadnici. Namesto tega na splošno vodijo bolj aktiven življenjski slog. Več se gibljejo in manj sedijo, ker jim je to naravno. Če želite biti v formi, poskusite v svoj vsakdan uvesti čim več aktivnosti. Hodite v službo, uživajte v daljših sprehodih s psom ali punco, začnite vrtnariti in poskušajte biti čim več v gibanju. Vse majhne stvari naredijo razliko.

Če želite biti v formi, poskusite v svoj vsakdan uvesti čim več aktivnosti.
Foto: Cottonbro/Pexels

4. Počivajo

Če mislite, da je doseganje vaše idealne telesne teže le intenzivna vadba, pomislite še enkrat. Fit ženske zelo dobro vedo, da je ključ do dobrega zdravja ravnovesje in zmernost, ne popolnost. Vaše telo potrebuje počitek, tako kot potrebuje gibanje. Ko se počutite utrujeni ali izčrpani, si vzemite čas zase in počivajte. Privoščite si sproščujočo kopel ali pa se odpravite na masažo . Naredite vse, kar je potrebno, da sprostite svoje telo in um. Prav tako naj bo kakovosten spanec vaša prioriteta. Dobra spalna rutina je eden ključnih dejavnikov za ohranjanje kondicije in dobrega zdravja.

5. Nikoli ne stradajo ali se prenajedajo

Na žalost je v današnji družbi prisotnih veliko izkrivljenih vrednot, zato mnogi ljudje na hrano gledajo kot na nekaj slabega. Stradanje ni način za doseganje zdrave telesne teže. Nikoli se ne smete prikrajšati za hrano do te mere, da bi se počutili šibke in izčrpane. Hrana je kot gorivo za naše telo in nam daje energijo,da lahko normalno delujemo. Ključna je zmernost in izbira prave hrane. Najboljša izbira so sadje, zelenjava, stročnice, polnozrnata žita in oreščki. Takšna živila so bogata z vlakninami in drugimi hranili, zato vas bodo dolgo nasitila. Po drugi strani pa je prenajedanje tudi slaba navada, ki negativno vpliva na raven energije, lahko oteži prebavo in povzroči povečanje telesne teže. Ženske, ki so vedno v formi, se nikoli ne prenajedajo. Poskusite se bolj zavedati hrane, ki jo jeste, in nikoli ne jejte zaradi dolgčasa, čustev ali stresa. Jejte samo takrat, ko čutite resno lakoto.

6. Poslušajo svoje telo

Namesto nezdravih diet so se ženske v formi naučile poslušati signale, ki jim jih telo pošilja vsak dan. Zanje je zdravo prehranjevanje življenjski slog in ne dieta . Dobro vedo, katera hrana je dobra za njihovo telo, pa tudi, ob kateri hrani se počutijo letargične ali bolne. Skrivnost dobrega zdravja prihaja od znotraj, ne iz nekaterih sodobnih diet. Vaše telo ve, kaj potrebuje in v kakšnih količinah, le prisluhniti mu morate.

Foto: Olia Danilevich/Pexels

7. Pijejo veliko vode

Redna hidracija je pomembna za ohranjanje dobrega zdravja in telesne teže, zato ne preseneča, da ženske, ki so vedno v formi, ves čas pijejo vodo. Po mnenju strokovnjakov naj bi človek, ki je povprečno aktiven, spil približno osem kozarcev vode na dan . Ko se navadne vode naveličate, lahko vanjo vedno daste rezino limone ali kakšnega drugega sadja.

8. Imajo zdrave rutine

Ostati v formi pomeni ustvariti zdrave in preproste navade in nato te navade spremeniti v rutino. očno to počnejo ženske v dobri formi. Rutine so koristne, ker zagotavljajo doslednost , tudi v stresnih obdobjih. Na primer, če je joga del vaše dnevne rutine, potem ne boste razmišljali o tem, ali jo lahko vključite v svoj natrpan urnik ali ne. Temu boste dali prednost, ker je del vašega življenjskega sloga. Če želite zgraditi zdrave rutine, začnite z majhnimi in preprostimi navadami . To vam bo omogočilo bolj izpolnjeno in uspešno življenje.

9. Vedo, kaj si zaslužijo

Pogosto nam primanjkuje motivacije za ohranjanje zdravega načina življenja, ker mislimo, da tega ne zmoremo. Če želite postati ena tistih žensk , ki so vedno v formi, potem morate začeti verjeti vase. Ljudje z večjo samozavestjo imajo boljše možnosti, da ostanejo v formi, saj jim prav ta samozavest omogoča, da izpolnijo obljube, ki so si jih dali. Ko se imaš rad, ješ zdravo, se gibaš in živiš zdravo, ker veš, da je to dobro zate, ne zaradi neke kazni ali jeze. Biti v formi ni velikost, ki jo nosite, niti številke na tehtnici. Biti v dobri formi pomeni dati svojemu telesu “orodja”, ki vam bodo omogočila, da se boste počutili najbolje, ker veste, da si to zaslužite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.