fbpx

Živila, ki jih morate jesti, če želite zdrave in lepe lase

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Si želite zdrave in sijoče lase? So vaši lasje zaradi barvanja, pogostega sušenja las s fenom in uporabe različnih pripomočkov za oblikovanje, izgubili sijaj? Imate razcepljene konice?

Tej situaciji se lahko izognete, če se izogibate vsemu naštetemu, vendar to ni povsem mogoče. Izberite izdelke, ki bodo ustrezali vašim lasem predvsem pa začnite vplivati na kakovost las ​​od znotraj.

Nekatera živila, blagodejno vplivajo na kakovost in moč las, v nadaljevanju pa predstavljamo najpomembnejše med njimi.

Losos

Losos vsebuje biotin, ki je pomemben za rast las, beljakovine, zaradi katerih bodo vaši lasje bolj polni ter maščobe, zaradi katerih bodo bolj gladki. Poleg tega je losos odličen ne samo za kakovost vaših las, ampak tudi za vaše srce in možgansko aktivnost.

Losos je prehransko popolno živilo, sto gramov lososa pa vsebuje kar 200 kalorij, ki so razporejene v beljakovinah in maščobah. Tudi beljakovine iz lososa so lahko prebavljive, bogate pa so tudi s koristnimi maščobnimi kislinami omega-3.

Goji jagode

Goji jagode so še posebej priljubljene v zdravi prehrani, k nam pa prihajajo iz Kitajske – dežele, znane po medicini in celostnem pristopu k zdravju. Vsebujejo sledi mineralov, ki so bogati z vitaminom C in so primerni za sintezo kolagena, kolagen pa je nujen za rast las.
Goji jagode. Foto: Vesiraja / Pixbay
Lahko jih uživate sveže, posušene ali v obliki soka, priporočljivo pa jih je zaužiti od 20 do 50 gramov na dan.

Cvetni prah

Če niste alergični na cvetni prah, je cvetni prah lahko odličen vir hranilni vrednosti za vaše telo in lase. Vsebuje l-cistein, aminokislino, ki lahko zmanjša izpadanje las, ter propolis, ki pomaga pri rasti las. Ima številne druge koristi za vaše telo in lahko ga uživate na veliko različnih načinov.

Chia semena

Chia semena so vse bolj priljubljena med ljubitelji zdrave prehrane, kar ni čudno, saj so najboljši vir alfa-linolenske kisline, vrste omega-3 maščobne kisline, ki ima pomembno vlogo pri delovanju telesa. Pomanjkanje te kisline je povezano z neželenim izpadanjem las, zato priporočamo, da chia semena redno vnašate v telo.

Dodajte hrani chia semena, lasje bodo hvaležni. Foto: Bruno Scramgnon / Pexels

Acai jagode

Znane so po svojih koristih za lase, zato jih pogovorno imenujemo lepotilne jagode. Bogate so z mešanico maščobnih kislin, antioksidantov, vitaminov in cinka, ki bodo vašim lasem dali točno to, kar potrebujejo. Rastejo v neposredni bližini reke Amazonke, po obiranju pa jih je treba zamrzniti. Torej so dobre za lase, izboljšajo pa tudi srčno-žilni sistem.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.