14 otroških imen za deklice in dečke, ki v njihova življenja prinašajo srečo

Verjamete, da lahko otroku z imenom podarite srečo?

Le kdo si ne želi, da bi bili njihovi otroci v življenju srečni? Nekateri verjamejo, da k temu prispeva tudi ime, ki ga podarimo novorojenčku, zato smo pogledali, katera otroška imena veljajo za prinašalce sreče.

Imena za deklice

Katera imena za deklice naj bi prinašala srečo?
Katera imena za deklice naj bi prinašala srečo?

Otilija
Ime izvira iz nemškega imena Odilia in je sestavljeno iz besede odal, ki pomeni “domovina” in besede aud, ki pomeni “bogastvo, sreča”.

Dalija
V litovščini je Dalija ime za boginjo usode, boginjo rojevanja otrok, ime pa pomeni “usodo” ali “srečo”.

Talija
Talija pomeni v hebrejščini “nežna rosa z neba”, v arabščini pomeni “srečo”. Oba pomena sta čudovita, ime pa eksotično in drugačno.

Naomi
Naomi ima hebrejski izvor, ime pa pomeni “prijetnost” in “srečo”. Če bi pogledali še bolj proti vzhodu, bi opazili, da imajo tudi Japonci svojo Naomi, ki pa v prevodu pomeni “lepota”.

Ajda ali Aida
To melodično arabsko ime pomeni “srečo”, povezano pa je z glavno akterko v Verdijevi operi, etiopsko princeso, ki umre med reševanjem svojega ljudstva.

Kaja
Kaja je bila rimska boginja žensk in ognja, pomen imena pa je “veseliti se”.

Hana
Hana ima več pomenov. Na Poljskem je npr. okrajšava za ime Johanna, na Japonskem je to poimenovanje za cvetlico, v angleško govorečih državah pa pomeni “srečo”.

Ronja
Ronja je ime hebrejskega izvora in pomeni “vesel otrok”.

Imena za dečke

In katera imena naj bi bila srečna za dečke?
In katera imena naj bi bila srečna za dečke?

Feliks
Ime izvira iz romanskega jezika, v latinščini pa pomeni “srečen, uspešen”.

Alan
Ime Alan v irščini pomeni “čeden, vesel”. K temu naj bi spadala tudi različica Alen.

Gaj
Ime Gaj izhaja iz imena Gaius, izhajal pa bi naj iz latinske besede gaudere, ki pomeni “veseliti se”.

Isak
Ime Isak pomeni “smeh in radost”, v Sloveniji pa je tudi vedno bolj priljubljeno. Samo med leti 2011 in 2018 se je v Sloveniji rodilo 284 Isakov.

Edmund
Edmund pomeni “zaščitnik sreče” in je eno najstarejših anglosaških imen danes in izjemno sofisticirano, čeprav se v Sloveniji Emund ni rodil že od leta 1981.

Fortunat
Če želite otroku dati vedeti, kako srečen je, potem lahko posežete po imenu Fortunat, ki izhaja iz španskega imena Fortunato in pomeni “srečo”. Večina je na to ime že pozabila, saj ga v Sloveniji nimamo že od leta 1971, pa tudi pred tem je bilo ime precej redko.

Na kaj moramo biti pozorni, ko otroku izbiramo ime?

Najprej morajo biti imena, ki so se prebila v najožji krog izbiranja, všeč obema staršema. Ko boste dosegli ta “kompromis” morate pomisli, katera od teh imen bodo izražala spoštovanje in bodo imela želeni pomen, da bo otrok, ko bo odrasel, na ime ponosen. Nato pomislite, kako ga bodo s tem imenom sprejeli sošolci: ga bodo zasmehovali, se bodo norčevali, vam bo očital, da je ste mu dali grdo ime ali bo nanj ponosen ? Navsezadnje pa je pomembno tudi, da sta ime in priimek v sozvočju oziroma da skupaj ne predstavljata nečesa, kar bi lahko bil predmet posmeha. Ko boste vse to predelali, boste imeli na dlani popolno ime za vašega novega člana družine.

Ko izbiramo ime za otroka, moramo upoštevati več faktorjev, predvsem pa to, da bo otrok na to ime lahko ponosen!
Ko izbiramo ime za otroka, moramo upoštevati več faktorjev, predvsem pa to, da bo otrok na to ime lahko ponosen!

Kako smo v letu 2018 poimenovali novorojenčke v Sloveniji?

V letu 2018 je v Sloveniji med moškimi imeni kraljevalo ime Luka (288), med ženskimi pa Ema (268). Takoj za petami sta jima Jakob (242) in Zala (241). Med top 10 (moška in ženska imena) so se uvrstili še Filip (227), Eva (220), Nik (227), Mia (216), Mark (211), Sara (182), Žan (182), Lara (170), Jan (168), Nika (168), Tim (168), Maša (154), Jaka (166), Julija (151), Lovro (156) in Lana (151). Celotno statistiko si lahko ogledate tukaj.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“Ti si moj sonček!”: 10 imen za deklice in dečke, ki pomenijo sonce