fbpx

4 vrste intimnosti, ki so prisotne v vsaki srečni zvezi

Foto: envato

Po mnenju strokovnjakov zdravi in ljubeči odnosi temeljijo na intimni povezavi med partnerjema. Vendar pa včasih pozabimo, da obstaja več vrst intimnosti in da bližina ni nujno telesna, ampak je lahko tudi čustvena, mentalna in duhovna. Zato smo za vas pripravili 4 vrste intimnosti, ki so prisotne v vsaki srečni zvezi.

1. Telesna intimnost

Telesna intimnost nam v zvezi omogoči, da se počutimo zaželene in ljubljene. Pomaga nam, da partnerja zares začutimo in da se z njim povežemo skozi tisto pravo ljubezen.
Zato je pomembno, da partnerju povemo, katere vrste dotikov imamo najraje in tudi njega vprašamo, na kakšne načine se počuti najbolj ljubljenega. Dotike pa moramo vzdrževati tudi izven spalnice: veliko bomo naredili z ljubečimi objemi, dolgimi poljubi in božanjem tekom dneva. Ne smemo pozabiti tudi, da gre ta ljubezen z roko v roki s komunikacijo: pomembno je, da vemo, kdaj si partner naših dotikov želi in kdaj se morda počuti bolje, če mu ljubezen izkažemo na drugačen način.

Pomembni so tudi sladki dotiki tekom dneva Foto: Monstera / Pexels

2. Čustvena intimnost

Čustvena intimnost je v razmerju zelo pomembna, saj se lahko le na tak način partnerju zares odpremo in si upamo biti ranljivi. Zvezo bomo močno utrdili tako, da drug drugemu zaupamo svoje sanje in ambicije, pa tudi strahove in bolečine, ki smo jih v drugih odnosih navajeni zadržati zase. Partnerja bomo tako zares spoznali in njegovo rekacije in vedenje razumeli, pokazali pa mu bomo tudi, da ga sprejemamo točno takšnega, kot je.
Čustvena intimnost se v zvezi po navadi razvije počasi in postopoma, zato morate razumeti, da morda vaš partner potrebuje nekaj časa, da bi vam zaupal svoja globoka občutja. Pomembno je, da mu date vedeti, da ste mu pripravljeni stati ob strani, ga pozorno poslušati in potolažiti.

3. Mentalna intimnost

V zdravi zvezi nas ne sme biti strah, da bi nas partner obsojal, če mu zaupamo svoje mnenje. Drug z drugim smo pripravljeni deliti poglede na svet, ideje in načine, kako dojemamo dogodke, ki jih skupaj doživimo ali pa o njih slišimo preko novic in družbe. Drug drugega poslušamo in občudujemo, pripravljeni pa smo sprejeti tudi njegove poglede, ki se od naših nekoliko razlikujejo. Namesto, da bi se iz njih norčevali, jih vzamemo kot za priložnost za še bolj zanimivo debato.

Ali lahkos partnerjem brez sramu delite svoje mnenje? Foto: Katerina Holmes / Pexels

4. Duhovna intimnost

V zadnjih letih se tudi v popularnih medijih čedalje več govori o tem, kako zelo pomembna je duhovnost in občutki, da smo del nečesa, veliko večjega od sebe. Mnogi pari ugotavljajo, da je prav duhovna intimnost sredstvo, ki jim omogoči, da se zares povežejo in začutijo drug drugega.
Na duhovni ravni se s partnerjem lahko povežeta preko meditacije, molitve, pozitivnih afirmacij in naštevanja vseh stvari, za katere sta v življenju hvaležna. Te občutke prav tako doživita, ko se skupaj odpravita na izlet v naravo ali pa se v dvoje lotita aktivnosti, kot je joga.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.