fbpx

5 načinov, kako se soočiti s partnerjevim ljubosumjem

Ne dovoli ljubosumju, da ti uniči zvezo

Foto: envato

Ljubosumje je čustvo, s katerim se v odnosih soočajo mnogi in velikokrat je eden glavnih razlogov, ki privedejo do konca zveze. Zato moraš nanj biti pozorna in mu ne dovoliti, da bi uničilo nekaj tako čudovitega, kot je vajina ljubezen. Sledi 5 načinov, kako reagirati, če opažaš, da je tvoj partner prekomerno ljubosumen.

Iz kje ljubosumje izhaja?

Ljubosumje je zapletena mešanica občutkov, misli in dejanj, ki so posledica prepričanja, da je vajin odnos ogrožen. Oseba, ki se bori z ljubosumjem, življenje preživlja v skrbeh, da je njen partner čustveno ali seksualno vpleten z nekom drugim ali pa bo do tega še prišlo. Pojavi se lahko tudi, če v vajini zvezi nikoli ni prišlo do varanja ali česa podobnega. Glavni dejavniki tveganja so:

  • slabe izkušnje iz preteklih zvez
  • pomanjkanje samozavesti
  • negotovost glede prihodnosti
  • osamljenost
  • strah pred zavrnitvijo
  • strah pred zapuščenostjo
  • nezdravi vzorci iz otroštva
  • splošno nezaupanje v soljudi

Nekateri trdijo, da je ljubosumje znak močne ljubezni, vendar temu ni tako. V zdravih razmerjih, kjer partnerja drug drugemu ne dajeta nobenega razloga za nezaupanje, pretirano ljubosumje in obtoževanje ne sme obstajati.

Če se ti zdi, da je tvoj partner nezdravo ljubosumen, je pomembno, da si do njega empatična in razumeš, da njegova čustva izvirajo iz bolečine in strahu. Vendar pa je pomembno tudi, da mu postaviš jasne meje in ne dovoliš, da bi njegovo ljubosumje vplivalo na kakovost tvojega življenja. To je 5 načinov, kako se obnašati, ko se srečaš s partnerjevim ljubosumjem.

Temelj vsake zveze je iskrenost Foto: Kate Kalvach

1. Premisli, ali ima ljubosumje tehten razlog

Če počneš stvari, za katere si ne želiš, da bi izvedel tvoj partner, potem je dobro, da se najprej zazreš vase. Skrivni pogovori in dobivanje z drugimi moškimi ne sodijo v zvezo, za katero si želiš, da bi trajala do konca življenja. Ko z nekom preživljamo veliko časa in se zelo dobro poznamo, bomo takoj opazili, da nekaj ni v redu, kar bo v nas hitro vzbudilo ljubosumje in nezaupanje.

Ugotovi, kaj te je do takih dejanj pripeljalo in si razčisti, ali si v razmerju želiš ostati. Iskrenost je namreč temelj vsake zdrave zveze. Če je do varanja iz tvoje strani prišlo v preteklosti in sta se s partnerjem odločila, da bosta v odnosu ostala, potem je normalno, da bo na začetku prisotno nekaj nezaupanja in ljubosumja. Vendar pa se zavedaj, da to ni razlog, da bi te partner žalil ali ti prepovedoval druženje s prijatelji itd. Če se mu zdi, da ti zaupati več ne more, potem je najbolje, da zvezo zaključita.

2. Dolg, iskren pogovor

Če tehtnega razloga za partnerjevo ljubosumje iz tvoje strani ni, to pomeni, da izhaja iz njega samega in da je čas za iskren pogovor. Daj mu vedeti, da ga imaš rada in da ga nočeš izgubiti ter tudi, da si mu pri predelavi bolečih čustev pripravljena pomagati.

Vendar pa tukaj tudi postavi jasne meje. Če je partner nezaupanje prinesel iz prejšnje zveze, mu razloži, da razumeš, kako težko je ponovno zaupati, vendar pa se mora kljub temu potruditi in se s toksičnim ljubosumjem spopasti. Njegove slabe izkušnje niso izgovor, da bi te obtoževal nečesa, za kar nisi kriva in poskušal nadzirati vsak trenutek tvojega življenja.

Če razlioga za ljubosumje ni, je čas za iskren pogovor Foto: Pavel Danilyuk / Pexels

3. Izogibaj se prepiru, a ostani trdna

Če ti partner konstantno postavlja vprašanja glede tvojih sodelavcev in prijateljev, dvomi v to, kje si zares bila itd., tega ne izkoristi kot razlog za prepir, ki ne bo rešil ničesar. Namesto tega ostani prijazna in spoštljiva, vendar pa partnerju kljub temu daj vedeti, da za ljubosumje ni nobenega razloga in da ni pravično, da bi se do tebe obnašal na tak način. Povej mu tudi, da te njegove obtožbe prizadanejo.

Pokaži partnerju, kako veliko ti pomeni Foto: Brooke Cagle / Unsplash

4. Bodi odprta in iskrena

Laži so kot olje na ogenj, ko pride do ljubosumja. Izogibaj se skrivanja nepomembnih stvari, saj bo tvoj partner tako hitro pomislil na najhujše. Bodi odprta in iskrena glede tega, s kom se družiš in kam greš.

5. Pokaži mu, da ti veliko pomeni

Povod za ljubosumje so lahko tudi občutki, da našemu partnerju ni več do nas tako kot na začetku. Tudi, če sta skupaj že zelo dolgo, poskrbi, da se bo tvoj partner počutilj ljubljenega – za to lahko poskrbiš s toplimi besedami, objemi, poljubi, različnimi presenečenji in časom, ki je namenjen samo vama. Prav tako ga, če imaš občutek, da nekaj ni v redu, o tem povprašaj in mu pokaži, da ti za njegova čustva ni vseeno in da si mu pripravljena pomagati skozi slaba obdobja.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!