fbpx

5 najpogostejših razlogov, da se ponoči zbujate žejni

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Gotovo se vam je že zgodilo, da ste se sredi noči zbudili s suhim grlom in občutkom neizmerne žeje. V času, ko so noči tople, dnevi pa še bolj vroči, je to povsem normalno, sploh če spite v tesni sobi brez klime. Kaj pa, če se vam to dogaja čez vse leto? Potem vzrok najverjetneje leži drugje. Za vas smo pripravili 5 najpogostejših razlogov, da se ponoči zbujate žejni.

1. Ne pijete dovolj

Sploh v toplejših dneh je nujno, da poskrbimo za hidracijo. S potenjem namreč naše telo izgubi veliko vode, tveganje za dehidracijo pa se poveča tudi, če veliko hodite in se rekreirate.
Zato je pomembno, da ste pozorni, da na dan spijete dovolj vode. Za ženske je priporočena količina približno 2.5 l, za moške pa 3.5 l dnevno, vendar lahko ob vročini in gibanju količino povečate. Predlagamo, da pijete navadno vodo in ne sladkih sokov in gaziranih pijač, ki lahko vaše telo še bolj izsušijo.

Poskrbite, da boste čez dan spili dovolj vode Foto: Giorgio Trovato / Unsplash

2. Kriva je vaša večerja

Tudi če tekom dneva naše telo prejme dovolj količine, lahko za nočno dehidriranost poskrbi nezdrava večerja. Pozorni bodite, da vaš zadnji obrok v dnevu ne bo vseboval preveč soli ali sladkorja, ki lahko vplivata, da se čez nekaj ur zbudite žejni.
Prav tako predlagamo, da pred spanjem ne pijete alkohola. Le-ta velja za enega glavnih povzročiteljev dehidracije.

3. Vzrok leži v vaši vzmetnici

V zadnjih letih so izjemno popularnost dosegle vzmetnice iz spominske pene. Da, ta material je lahko koristen, če trpite za bolečinami v hrbtu, vendar pa ima tudi nekaj slabosti.
Ko prvič ležete na tako vzmetnico, se boste najbrž počutili prijetno ohlajene. Toda sčasoma ta material začne toploto odvajati nazaj k telesu ter tako doseže povsem nasprotni učinek. In bolj kot vam je vroče, bolj žejni boste, zato priporočamo, da izberete vzmetnico iz drugih materialov, najbolje lateksne pene.

Vzrok lahko leži v vaši vzmetnici Foto: Vlada Karpovich / Pexels

4. Dihate skozi usta

Pogost vzrok za nočno žejo je tudi dihanje skozi usta. Tak način dihanja namreč povzroči večjo izgubo tekočine v telesu in tako vpliva na to, da se zbudite dehidrirani. Še večjo izgubo vode povzroči smrčanje.
Če se vam zdi, da dihate skozi usta, bodite čez dan pozorni, da boste dihali skozi nos: na tak način se bo vaše telo navadilo na pravilen način dihanja. Priporočamo tudi uporabo večje blazine, rekreacijo in umirjeno večerno rutino (vzrok za hitro in prekomerno izdihovanje namreč velikokrat leži v stresu).

5. Imate neurejeno rutino spanja

Raziskave kažejo, da je pri ljudeh, ki spijo premalo, tveganje za nočno dehidracijo bistveno večje. Zato je pomembno, da se potrudite, da boste ponoči spali vsaj 8 ur in da bo vaš spanec kvaliteten.
Več možnosti za nočno žejo boste imeli tudi, če pred spanjem nekaj ur v postelji preživite budni. Zato poskrbite za organizacijo sproščene večerne rutine, ki ne bo vsebovala uporabe mobilnih naprav in drugih distrakcij.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!