5 nasvetov, kako omiliti željo po sladkorju

Sladkor

Vsi, ki so vsaj toliko sladkosnedi kot mi, vedo, da jesen in bližajoči se prazniki pomenijo le eno – na kupe sladkih jabolčnih pit, zavitkov, karameliziranih jabolk in drugih sladkarij, ki tako zelo prijajo v hladnejših dneh. Da bi se nezdravim pregreham lažje odpovedali, smo pripravili 5 nasvetov, kako omiliti, če ne kar izničiti željo po sladkorju …

Jesen s seboj prinaša čudovite barve in hladne večere, ki jih je najprijetneje preživeti z zvrhano skodelico sladke vroče čokolade in krožnikom sladkih dobrot v naročju. Da bi se tovrstnim pregreham lažje odpovedali, je tukaj 5 nasvetov, kako omiliti željo po sladkorju.

PREBERITE ŠE: Dieta s postenjem – različne taktike, enaki rezultati?

1. Poskušajmo razumeti svoje želje

Naše telo pogosto “zahteva” sladkarije takrat, kadar nam primanjkuje določenega hranila. V takih trenutkih namesto po bombonih posezimo po svojem najljubšem sadju, lahko pa si privoščimo tudi sladki krompir, ki ima zelo nizek glikemični indeks.

2. Sprehodimo se

Včasih uživanje sladkarij preide v navado, ki se je je težko otresti. Če smo navajeni vsak dan ob določenem času zaužiti tablico čokolade, se ob tej uri začnimo sprehajati. Po desetminutnem sprehodu na svežem zraku bomo na čokolado najbrž pozabili, če pa bo želja še vedno tu, sledimo koraku številka ena oziroma tri.

3. Žvečimo čigumi/umijmo si zobe

Žvečenje čigumija zmanjša željo po sladkarijah (in preostali hrani). Še bolje, če ima čigumi okus po mentolu, saj tudi ta zmanjšuje željo po sladkorju. Če smo doma, si z mentolovo zobno pasto umijmo zobe.

4. Sem ter tja se prepustimo želji

Če si sem ter tja privoščimo kaj sladkega, ne bo konec sveta. Kljub temu pa bodimo previdni, da se ne pregrešimo prepogosto. Če si zaželimo sladoled, izberimo zamrznjen jogurt in ga obložimo s svežim sadjem, namesto sladkega čaja pa izberimo zelenega in ga osladkajmo z žličko organskega medu.

5. Sladkorju se popolnoma odpovejmo in o tem obvestimo tudi druge

Če nam nič drugega ne pomaga (po prvih štirih korakih še vedno čutimo neizmerno potrebo po sladkem), se sladkorju popolnoma odpovejmo in o tem obvestimo tudi druge. Prvih nekaj dni bo izjemno težkih, po približno treh pa bo najhujša želja po sladkem zbledela. Nekateri ljudje preprosto niso polovičarski in se morajo določenim stvarem popolnoma odpovedati. O prenehanju uživanju sladkarij obvestimo tudi ljudi okoli sebe, saj bo tako obvezo težje prelomiti.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Če se dotikate teh 10 stvari, si takoj umijte roke!