fbpx

6 pravil, ki jih uporabljajo starši na Danskem, za vzgojo samozavestnih, srečnih in uspešnih otrok

Zadnjič posodobljeno: :

Včasih pozabimo, da starševstvo, podobno kot ljubezen, ni nekaj, kar pride samo od sebe.

Knjiga The Danish Way of Parenting avtoric Jessice Joelle Alexander in Iben Dissing Sandahl, dejansko ponuja odgovor na vprašanje, kaj naredi Dansko najsrečnejšo državo na svetu, in kako danski starši vzgajajo srečne, samozavestne in uspešne otroke.

“Pri Dancih se pristnost začne z razumevanjem lastnih čustev. Če svoje otroke naučimo prepoznavati in sprejemati lastna pristna čustva, ne glede na to, ali so dobra ali slaba, in ravnati v skladu s svojimi vrednotami, jih izzivi in ovire v življenju ne bodo vrgli s tira. Vedeli bodo, da so ravnali tako, kot čutijo, da je prav. Znali bodo prepoznati lastne meje in jih spoštovati. Ta notranji kompas, pristno samospoštovanje, ki temelji na vrednotah, postane najmočnejše vodilo v življenju in ne kloni pod zunanjimi pritiski,” pravita.

Zadnja posodobitev 2021-11-26 / Partnerske povezave / Vir fotografij: Amazon Product Advertising API

Čeprav bi knjigo vsekakor morali prebrati, izpostavljamo šest bistvenih nasvetov, v katerih boste našli odgovor na vprašanje, kako jim to uspe!

1. Preglejte svoja uveljavljena pravila in dejavnosti

Vaše stalne dejavnosti so tiste akcije in reakcije, ki jih imate, ko ste preutrujeni, da bi razmišljali in iskali boljši način ali možnost. Preprosto reagirate nagonsko, nekoliko lenobno, da le hitro pridete do rešitve. Redne dejavnosti in pravila so lahko tudi rezultat vaše vzgoje.

Naredite seznam svojega vedenja in reakcij do otrok, ko ste slabe volje in poskusite ugotoviti, katera izmed njih vam je najmanj všeč, da jih boste lahko ob naslednji priložnosti kontrolirali. Veliko lažje je, ko se jih zavedate.

2. Zaradi spontane, samostojne igre lahko vaš otrok postane manj zaskrbljen

Matere se pogosto počutijo krive, ker se s svojimi otroki ne igrajo dovolj, temveč poskušajo kot hobotnica opravljati gospodinjska opravila in biti na voljo še sodelavcem v službi, če kaj potrebujejo.

Danci očitno veliko bolj cenijo spontano, samostojno igro otrok. V njej vidijo način za izgradnjo otrokove samozavesti. Če otrokom dovolijo, da se svobodno igrajo sami ali z drugimi, jih naučijo veščin iznajdljivosti – kako ravnati v situaciji, ne da bi mama priskočila na pomoč.

Občutek, da zmorejo, da znajo neodvisno obvladovati situacije, otroku izboljša občutek nadzora. Tako se zavedajo, da dejansko lahko veliko naredijo sami, da ne potrebujejo pomoči staršev. Na takšen način postanejo pogumnejši, več poskušajo in samozavest jim raste.

Otrok, ki verjame, da nadzoruje svoje življenje, ima manj verjetnosti, da bo depresiven, saj ve, da za nekatere stvari sam odloča, kaj se bo zgodilo.

Torej, ne počutite se krive, ker pustite otrokom, da se igrajo sami!

Danci veliko bolj cenijo spontano, samostojno igro otrok.
Foto: Freepik

3. Hvalite trud, ne rešitve

Starši na Danskem se osredotočajo na delo in napor, ki so vloženi v izpolnitev naloge, in ne na dejanski končni rezultat. Namesto, da bi razpravljali o tem, kako pameten je njihov otrok, ko opravi test z odlično oceno, bodo poudarili osredotočenost, ki jo je otrok pokazal, da je dobil dobro oceno.

Spodbuda usmerja otroka k pravilnemu razmišljanju pri rasti in razvoju: “Ne rastem, ker sem dobil petko, ampak rastem, ker razvijam spretnosti in trdo delam.” Po drugi strani pa bodo otroci, ki verjamejo, da je edini dokaz uspeha rezultat, menili, da je inteligenca nekaj, kar ima ali nima.

Torej sprejmite, da bo otrok kdaj razočaran zaradi težkih nalog, ki zahtevajo veliko truda. Nikoli ga ne pozabite, pohvaliti, ko nalogo izpolni, za njegovo vztrajnost.

4. Ločite vedenje od osebe

Jessica Joelle Alexander pravi, da se je njen sin imel navado skrivati ​​pred ljudmi, ona pa ga opravičevala in vsem govorila, kako sramežljiv je. Znova in znova. Otrok je postal vedno bolj sramežljiv, saj ga je poistovetila s tem, kar počne. On pa je le prehajal določeno stopnjo v razvoju.

Če bi takrat vedela, kar ve sedaj, bi težavo lahko opredelila v pozitivnem kontekstu s stavkom: “Trenutno uživa v družbi znanih ljudi.”

Starši na Danskem se redko osredotočajo na negativne situacije, temveč na to, da otroku pomagajo najti pozitivno rešitev. Otroka ne označujte z besedami, da je sramežljiv, neroden, netalentiran. Niti jim ne recite, da so slabi, kadar se slabo obnašajo, ampak jim recite, da so dobri, da pa njihovo vedenje ni.

Starši na Danskem se redko osredotočajo na negativne situacije, temveč na to, da otroku pomagajo najti pozitivno rešitev.
Foto: Freepik

5. Naučite jih, kako se obnašati in pokazati čustva, da se izognejo pritisku vrstnikov

V družbi, ki temelji na sebičnosti, se je težko naučiti empatije. Pogovorite se s svojim otrokom o tem, kako se počuti lik v risanki, ko se zgodi kaj slabega ali dobrega. Vprašajte, ali so se kdaj tako počutili.

Ko razumejo različna čustva, jih spodbujajte, da to znanje pogosto uporabljajo.

Ko bodo otroci starejši, boste lahko razložili, kako lahko njihova dejanja na določene načine vplivajo na počutje drugih i na njih. Saj, ko enkrat doživijo ta čustva, si le redko dovolijo, da bi jih vodili zunanji vplivi kot so mamila, alkohol, vpliva slabe družbe itd.. Vedeli bodo, da so mojstri svojega čustvenega odziva.

Nasvet: Ko ste srečni ali žalostni, naj vaši otroci vidijo vašo človeško plat. Če lahko jim z besedami, ki jih razumejo, razložite, kako se počutite. In potem naj vidijo, kako premagate negativna čustva.

6. Preusmerite se od težav, namesto da bi se zatekli k izsiljevanju

Izjemno težko je ostati miren, ko vaš otrok še naprej počne nekaj, o čemer ste že govorili, da je narobe. Vendar ta knjiga ponuja rešitev – izogibanje težavam, namesto kaznovanja.

Jessica Joelle Alexander navaja svoj primer, ko se je njen štiriletnik nenehno prepiral z očetom, kje se lahko igra z določeno igračo. Oče mu je rekel, da mora biti v svoji sobi, sin pa se je hotel potepati po hiši. Slišala je, kako mu je mož spet razložil pogoje, ki jih je postavil, sin pa je le rekel: “Ne.” V tistem trenutku je njen mož zagrabil igračo in začel sina žgečkati, češ da se z njo bolje igra v svoji sobi. In konflikt je rešen.

Takšne situacije se lahko zlahka spremenijo v ultimat. “Igraj se s to igračo v svoji sobi ali pa se z njo sploh ne boš igral.” Namesto tega težavo preusmerite humor. Sporočilo je še vedno isto, vendar brez solz in slabe volje.

Namig: Namesto ultimata predlagajte izhod iz razgrete situacije. Poskusite biti miren učitelj in ohranite resnost in strogost za situacije, ki bodo to resnično potrebovale.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!