fbpx

6 varnostnih sistemov, ki rešujejo življenja in jih mora imeti tvoj novi avtomobil

Novega avtomobila ne kupujete le za to, ker je sosed kupil novega. Ali ker ima vaš stari avtomobil na števcu več kot 100.000 kilometrov. Nove avtomobile bi morali kupovati predvsem zaradi varnosti, ki s kopico novih tehnoloških pomagal pri vožnji postajajo iz generacijo v generacijo varnejši. Najvarnejši avtomobili ne zaščitijo le potnikov s tehničnimi rešitvami, kot so zračne blazine, temveč vozniku pomagajo, da se nezgodi izogne in jo prepreči.

Razvoj varnostnih sistemov je v zadnji polovici stoletja izjemno napredoval. Sprva so se proizvajalci usmerili v zaščito potnikov. Prišel je obvezen varnostni pas, vzglavniki in pozneje varnostne zračne blazine. Istočasno so inženirji poskušali vozniku omogočiti elemente pasivne varnosti in s tem boljši nadzor nad vozilom s sistemi ABS in pozneje ESP. Oba sta že nekaj časa obvezna v vseh novih vozilih. Razvoj tehnologij pa nas je pripeljal na naslednjo stopnjo, ki ji lahko rečemo kar senzorika avtomobilov. Ta bo nekoč v ne tako zelo oddaljeni prihodnosti omogočila, da bodo lahko vozila popolnoma samostojno vozila. In primarno ne zato, da bi to delo odvzela vozniku, ampak da bi na ta način preprečevala nezgode. Ni več daleč dan, ko bo računalnik v vašem avtomobilu posegel v vašo vožnjo in preprečil gotovo nesrečo. Tudi zato vam predstavljamo sisteme, ki jih že danes premore vsak povprečen nov družinski avtomobil.

1. Adaptive Cruise Control – tempomat z uravnavanjem hitrosti

Tempomat z uravnavanjem hitrosti je eno od prvih takšnih pametnih pomagal. Le-ta prilagaja hitrost na podlagi podatkov, ki jih dobi prek senzorjev v sprednjem odbijaču. Zadnja generacija sistemov pa avtomobil tudi v celoti ustavi, v kolikor pride do situacije, kjer je to nujno potrebno.

2. Back-Up Monitor – kamera za vzvratno vožnjo

V nekaterih državah bo postala obvezna oprema novih vozil že leta 2018. Kamera, ki spremlja dogajanje za zadkom vašega vozila, namreč preprečuje marsikatero neljubo situacijo in je odlično varnostno pomagalo, saj na ta način težje spregledate pešce in drug promet, ki se dogaja za vami. Seveda obstajajo kamere, ki uspešno nadzorujejo vseh 360 stopinj okoli vašega vozila. S tem pa vsekakor ni varnejše le parkiranje, temveč tudi drugi udeleženci v prometu.

3. Blind-Spot Warning – sistem za zaznavanje mrtvega kota

Statistika pravi, da se vam vsakih 5000 kilometrov zgodi situacija, v kateri dobite vozilo na sosednjem pasu v mrtvi kot. Tudi zato so vas v avtošoli vselej učili, da morate dvakrat pogledati prek rame, preden se v prometu razvrščate. Sistem za zaznavanje mrtvega kota to težavo rešuje z vizualnim opozarjanjem v vzvratnem ogledalu ter zvokovnim opozarjanjem. To pomagalo vsekakor mora biti na seznamu voznikovih pasivnih dodatkov vašega novega avtomobila.

4. Forward Collision Warning – sistem za opozarjanje pred naletom

Se vam je že zgodilo, da ste se za las izognili naletu? Potem boste znali ceniti sistem, ki vas bo opozoril, da se približujete spredaj vozečemu vozilu in vas bo hkrati opozarjal na varnostno razdaljo, ki je še varna za učinkovito in pravočasno ustavljanje. Večinoma ta sistem serijsko pride v paketu s tempomatom za uravnavanje hitrosti. Vsekakor pomagalo vozniku, ki se mora znajti na vašem seznamu ob nakupu novega vozila.

5. Forward Collision Warning With Auto-Braking – sistem za opozarjanje pred naletom z avtomatično zaustavitvijo vozila

Je nadgradnja sistema za opozarjanje pred naletom. Pravzaprav nova generacija tega sistema. Ta sistem prepoznamo po množici tujk proizvajalcev, ki pomenijo eno in isto – Autonomous Emergency Braking, Emergency Brake Assist, Intelligent Brake Assist, City brake … V osnovi vozilo presodi, kdaj je nesreča neizogibna in poseže v vožnjo z zaviranjem. Najnovejši sistemi zaznavajo tudi pešce in živali ter tako preprečujejo najhujše nezgode v urbanih naseljih.

6. Lane Departure Systems – sistemi za ohranjanje voznega pasu

S pomočjo kamer ta sistem opozarja voznika pri neželeni menjavi voznega pasu in poseže v vožnjo z rahlim uravnavanjem volana, v kolikor niso vključeni smerniki. Zaradi precej nadležnega opozarjanja prek tresenja volana pa mnogi vozniki ta sistem izključijo, pri tem pa ignorirajo njegovo pomembnost. Raziskave so namreč pokazale, da vozniki, ki uporabljajo ta sistem, začnejo voziti bolj zbrano in na ta način lahko preprečijo marsikatero nezgodo. Koristnost sistema za samo varnost pa je bolj neposredna.


Torej, ko se boste odločali za nakup novega vozila, pobrskajte po tem seznamu in od trgovcev zahtevajte varnostni paket. Marsikatera blagovna znamka, kot so Volkswagen, Volvo, BMW, Mercedes-Benz in mnoge druge, namreč ponuja dostopne paketne rešitve, v katerih dobite za sprejemljiv denar vse zgoraj navedene sisteme. S tem pa sebi in svoji družini zagotovite več varnosti!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!