fbpx

6 znakov ortoreksije – obsedenost z zdravo prehrano

Foto: Envato

Zdrava prehrana je način življenja, h kateremu bi moral stremeti prav vsak, ne le, ker bomo tako ohranili lepo postavo, ampak tudi zaradi splošnega zdravja. Vendar pa lahko pretiravanje in obsedenost z zdravo hrano vodita do resnejših težav in ena od njih je motnja hranjenja, ki se imenuje ortoreksija. Pripravili smo vam 6 znakov, na katere je treba biti pozorni pri zdravem prehranjevanju.

Kaj je ortoreksija?

Ortoreksija se uvršča pod motnje hranjenja, od ostalih motenj pa se razlikuje po tem, da se oseba bolj kot vnosu svoje hrane posveča njeni kakovosti. Njen glavni cilj ni hujšanje, ampak prehranjevanje na čim bolj zdrav način, pri čemer se obsesivno izogiba vsemu, kar je nezdravo, mastno in polno nepotrebnih hranil.
Uravnotežena prehrana je ključna za pravilno delovanje našega telesa. Vendar pa ni nič narobe, če si od časa privoščimo okusne sladice. Način življenja, pri katerem je naša glavna skrb to, kaj bomo pojedli, je daleč od zdravega.

Nič ni narobe, če si od časa do časa privoščimo okusne sladice Foto: Rodnae Productions / Pexels

Prav tako ne smemo pozabiti, da naše telo poleg takoimenovanih zdravih hranil, kot so vitamini in minerali, za življenje potrebuje tudi maščobe, beljakovine in ogljikove hidrate.
Motnje hranjenja se po mnenju mnogih strokovnjakov uvrščajo med najbolj nevarne psihične bolezni. Tako je zato, ker telo ob pomanjkanju hranil ne more delovati pravilno. Ljudem, ki se z njimi soočajo, lahko začnejo odpovedovati notranji organi ali pa se jim pojavijo druge zdravstvene težave.

Bodite pozorni, če so se spremenile prehranjevalne navade vas in vaših bližnjih Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Zato bodite zelo previdni, če pri sebi ali svojih bližnjih opazite simptome bolezenskega načina prehranjevanja. Takrat je najbolje, da si poiščete strokovno pomoč.
Pripravili smo vam 6 znakov, ki kažejo na razvoj ortoreksije.

1. Zavračanje vse nezdrave prehrane

Nič ni narobe, če iz prehrane izločite nekaj nezdravih izdelkov ali pa se izogibate restavracijam s hitro hrano. Toda če si nikoli ne dovolite niti grižljaja hrane, ki jo jemljete kot nezdravo, je potrebno, da ste pazljivi.
Nikomur ne bo škodilo, če se včasih “prekrši” ali pa si privošči obrok v najljubši restavraciji, ki ne vsebuje najbolj optimalnih hranil.

2. Pretirano raziskovanje prehrane

Če dneve preživljate ob branju različnih člankov, ki govorijo o tem, kaj mora vsebovati hrana, ki jo zaužijete, je to znak, da nekaj ni v redu. Prav tako vam pri nakupovanju ni potrebno hranil in kalorične vrednosti vsakega izdelka podrobno preučiti, preden se odločite, da ga boste vzeli.

Priprava zdravih obrokov je lahko zabavna, a pazite, da ne vodi v obsesijo Foto: Nathan Cowley / Pexels

3. Občutek krivde ob zaužitju nezdravih jedi

Hrana je gorivo, ki nam omogoča življenje in ne nekaj, kar nam bo vsako sekundo življenja nadzorovalo. To, da ste pojedli nekaj nezdravega, ne pomeni poraza, ob katerim bi se morali počutiti krive.

4. Ukvarjanje s prehrano drugih

Vsak se prehranjuje tako, kot sam meni, da je najbolje. Značilnost motenj hranjenja je, da so zelo tekmovalne, zato bodite pozorni, ali se ukvarjate s tem, kaj pojedo drugi oziroma kakšne občutke v vas njihove navade vzbujajo. Ob zdravem mentalnem stanju prehrani ostalih ne boste posvečali pozornosti.

Vaše življenje se ne sme vrteti okoli prehranjevalnih navad Foto: Mikhail Nilov / Pexels

5. Strah pred izgubo nadzora

Ljudje, ki trpijo za motnjami hranjenja, živijo v strahu, da bodo izgubili nadzor. Ko se prehranjujejo tako, kot mislijo, da je pravilno, imajo občutek, da imajo vse pod kontrolo.
Ta iluzija se povsem poruši v trenutku, ko zaužijejo nekaj, za kar menijo, da je nezdravo – takrat se soočajo z razočaranjem in sovraštvom do samih sebe.

6. Zmanjšana kakovost življenja

Pri ortoreksiji ima zdrava prehrana tako velik pomen, da se okoli nje vrti vsak trenutek življenja. Ni zdravo, da dneve načrtujete okoli svojih obrokov, da se izogibate druženju z najbližjimi, ker veste, da bo prisotna nezdrava hrana in da ste konstantno v skrbeh, da ste pri prehranjevanju naredili napako.
Zapomnite si: vaša samopodoba ne sme ležati v tem, kaj pojeste in kako izgledate, ampak v vaši osebnosti. Jemo zato, da živimo in ne obratno: zaslužite si veliko več od zapora, v katerega vas lahko spravi ortoreksija.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!