fbpx

7 nasvetov za hujšanje, ki resnično delujejo in nimajo jo-jo učinka

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ti nasveti za hujšanje so enostavni in jim boste brez težav sledili vsak dan. Pomagali vam bodo izgubiti nekaj kilogramov brez velikega napora. Največji plus tovrstnega hujšanja pa je, da nima t.i. jo-jo učinka. Gre za značilen pojav ponovnega pridobivanja kilogramov, ki nastopi po koncu hujšanja, sploh kadar želite na hitro in drastično izgubiti odvečne kilograme.

Če ste se odločili, da tudi sami naredite nekaj za svoje telo, je pomembno, da sledite nasvetom strokovnjakov. V nadaljevanju sledi 7 nasvetov, ki bodo pripomogli, da boste lažje dosegli zastavljene cilje. Seveda, pa je veliko odvisno tudi od vas in vaše vztrajnosti.

1. Ne stradajte

Sprva se sliši kot čuden nasvet za hujšanje, vendar je v resnici zelo pomemben. Namreč, bodite iskreni – pri strogih dietah se vam je velikokrat vrtelo v glavi in bili ste zelo lačni! Namreč, bolje kot stradati, je pomembno, da se osredotočite na prava živila, ki vas dolgo ohranjajo site in imajo manj kalorij. Vlaknine v polnozrnatih izdelkih, pa tudi beljakovine zagotavljajo večji občutek sitosti. Zato sezite po živilih kot so jajca, ribe, mlečni izdelki, sadje in zelenjava.

2. Pospešite svoj metabolizem

Šele, ko vaš metabolizem deluje pravilno, lahko shujšate. Najboljši način za to je, da poskusite v svojo prehrano vključiti nekaj začimb, kot sta ingver in čili. Prave začimbe spodbudijo presnovo, ki je odgovorna za nastajanje energije. In prav ta se mora črpati iz zalog lastnega telesa in ne iz hrane, tako izgubite nekaj dodatnih in neželenih kalorij.

3. Vedno jejte nad bazalno presnovo

Bazalni metabolizem porabi kar 70 % dnevnih kalorij. Prav zato je lahko to največji zaveznik pri uspešnem hujšanju. Če želite shujšati na dolgi rok, bi morali doseči kalorični primanjkljaj, ne da bi padli pod bazalni metabolizem. Gre torej za porabo energije v določenih pogojih mirovanja. Gre za količino energije, ki je potrebna za vzdrževanje vseh življenjsko pomembnih funkcij.

Bazalni metabolizem je torej največji del energije, ki jo porabite čez dan in je tako eden ključnih dejavnikov pri tem, koliko hrane morate zaužiti, če želite shujšati, se zrediti ali telesno težo le ohranjati. Gre za individualno vrednost, ki jo je mogoče določiti z zdravniškim pregledom.

Glede na raziskave pa je pri večini odraslih potrebna količina hrane nekje med 1400 in 1900 kcal na dan, odvisno od načina življenja, gibanja itd. Če zaužijete manj kalorij, lahko telo preklopi na stradanje, ki zmanjša porabo energije in s tem se začne začarani krog izgube telesne teže. Zato morate vedno paziti na svoj bazalni metabolizem, da težo izgubljate postopoma.

4. Ne odrekajte se hrani

Ne odpovedujte se druženju s prijatelji ali neodpovedujte se določenim vrstam hrane samo zato, ker ta ni zdrava. Nič ni narobe, če se kdaj pregrešite.

Vse pregrehe, kot so pica, čokolada, si privoščite v zmernih količinah – obstajajo pa tudi veliko bolj zdrave različice, od tistih, ki ste jih vajeni. Vaše telo komunicira z vami in vas zmeraj opozori, kaj potrebujete in kako lahko to dobite. Jejte tisto, po čemer hrepenite, seveda vse dokler gre za pravo hrano.

via GIPHY

5. Zmanjšajte stres

Stres pogosto vpliva na nezdravo prehranjevanje in nezdrav način življenja. Takrat ljudi veliko posegajo po napačni in hitri prehrani, spuščajo obroke, ne pijejo dovolj tekočine itd.

Zato je treba zmanjšati količino stresa, ki vpliva na nezavedno prehranjevanje. Prav to ne sme biti ovira, saj lahko z različnimi sprostitvenimi tehnikami, meditacijo, jogo ali sprehodom veliko naredite za svoje zdravje in s tem zmanjšate količino vsakodnevnega stresa.

via GIPHY

6. Nikoli ne hodite lačni v trgovino

Če v trgovino hodite lačni, vas lahko to spremeni v prave “požirajoče pošasti“. Čokolada, sladkarije, sladoled so številni kalorični izdelki, ki jih boste kupili povsem impulzivno.

Znanstveniki namreč domnevajo, da se možgani močneje odzovejo na visoko kalorično hrano, ko začutijo lakoto. Zato je pomembno, da v trgovino ne hodite lačni, saj se boste tako izognili nepotrebnim kaloričnim izdelkom.

7. Poskrbite za spanje

Morda najbolj enostaven nasvet za hujšanje je ta, da si morate privoščiti dovolj počitka in spanca. Pri pomanjkanju spanca se v telesu poruši ravnovesje hormonov. Ti hormoni vplivajo na stres, povečanje maščobnih oblog, poveča se apetit itd.

Premalo spanja lahko oslabi del možganov, ki nadzoruje sprejemanje različnih odločitev. Tako ste v precej večji nevarnosti, da sprejmete slabe odločitve – seveda tudi pri prehrani. Za ravnotežje telesnih hormonov je pomembno, da si privoščite kakovosten spanec, vsaj sedem ur dnevno.

via GIPHY

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!