fbpx

8 najboljših filmov o finančnem svetu in finančnih prevarah

Foto: Wolf of Wall Street zaslonska slika

Denar je nekaj, kar je prisotno v življenju prav vsakega. Nekateri ga jemljejo kot nujno zlo, drugi se pritožujejo, da ga nikoli ni dovolj, tretji pa življenje dojemajo kot izziv, kako ga zaslužiti čim več. Ne glede na to, med katere se uvrščate, pa se lahko strinjate, da je svet finančnikov poln dramatičnih zgodb, iznajdljivosti, tveganj, uspeha, pohlepa in še marsičesa, kar ustvarja nepozabne filmske zgodbe. Sledi 8 filmov, ki si jih morate ogledati, če si želite pokukati v svet finančnikov.

1. The big short

Komična drama The big short režiserja Adama McKaya vam bo na zabaven način razložila, kaj se je pravzaprav zgodilo leta 2008, torej zakaj je svet kar naenkrat zašel v finančno krizo. Zgodba, ki temelji na knjigi Michaela Lewisa, spremlja spletne trgovce, ki se prvi zavejo, kako nestabilen je stanovanjski trg in kaj se bo zgodilo, ko ljudje ne bodo mogli več odplačevati kreditov.
Film je poln vsem dobro znanih igralskih imen, v glavnih vlogah pa nastopajo Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling in Brad Pitt.

2. Barbarians at the gate

Film, ki ga je režiral Glenn Jordan, je odlična izbira, če se želite spustiti v kinematografski svet v 90. letih prejšnjega stoletja. Zgodba prikazuje neizmeren pohlep direktorja velikega ameriškega podjetja RJR Nabisco, ki se odloči, da bo podjetje kupil, za to pa mora tekmovati z ostalimi podjetji, pri čemer sredstev ne izbira.
V glavnih vlogah so Jared Harris, Lee Pace in Lou Llobell.

3. Glengarry Glen Ross

Pohlepu, ki ne izbira sredstev, ste lahko priča tudi v drami režiserja Jamesa Foleya Glengarry Glen Ross. Film je priredba istoimenske dramske igre Davida Mameta, zgodba pa je postavljena v svet nepremičnin, v katerem imajo prodajalci vse razen moral in sočutja.
Priznani igralci, kot so Alec Baldwin, Al Pacino, Jack Lemmon in Kevin Spacey z vrhunsko predstavo prikažejo, kako na ljudi vplivajo tovrstna služba, pritiski nadrejenih in prikrite taktike in prevare.

4. American psycho

Triler Ameriški psiho se zaradi odlične igralske predstave in neverjetne zgodbe, ki vas ne bo pustila hladnih, uvršča med filmske klasike. Adaptacija romana Breta Eastona Ellisa je postavljena v elitni svet finančnikov, kjer bogat bankir skriva temačno skrivnost.
V glavni vlogi nastopa Christian Bale, v filmu pa lahko občudujete še igralce, kot so Jared Leto, Josh Lucas in Samantha Mathis.

5. Rogue Trader

Drama režiserja Jamesa Deardena se osredotoča na življenje nekdanjega finančnega posrednika Nicka Leesona, ki je bil odgovoren za propad druge najstarejše banke na svetu. Leeson je na bančnem trgu veljal za vzhajajočo zvezdo, vendar le do trenutka, ko je svet izvedel, da je skrival ogromne izgube in tako povzročil enega največjih škandalov.
Kritiki so film razglasili za dostojno zabavnega, velja pa tudi za odlično lekcijo za vse finančne posrednike. V glavnih vlogah lahko občudujete Ewana McGregorja in Anno Friel.

6. Trading Places

Trading places oz. v slovenskem prevodu Kolo sreče je komedija, ki je popolna za vse, ki ste nostalgični po 80. letih prejšnjega stoletja. Režiser John Landis pripoveduje zgodbo o revnem uličnem prodajalcu in borznem posredniku iz višjega sloja, ki kar naenkrat zamenjata vlogi.
Glavni igralci so Dan Aykroyd, Eddie Murphy in Ralph Bellamy, kritiki pa so njihovo predstavo označili za vrhunsko.

7. Wolf of Wall Street

Seveda pri naštevanju filmov, ki se osredotočajo na svet financ, nismo pozabili na enega najbolj znanih- Volka iz Wall Streeta. Film, ki ga je režiral Martin Scorsese, pripoveduje resnično zgodbo nekdanjega borznega posrednika Jordana Belforta, ki je neopisljivo bogastvo dosegel s pomočjo ilegalnih taktik in seveda svoje karizme.
V vlogi Belforta lahko občudujete Leonarda DiCapria, v filmu pa nastopajo tudi Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey in Slovenka Katarina Čas.

8. Wall Street

Wall Street, ki ga je režiral Oliver Stone, velja za film, ki si ga mora ogledati vsak, ki se podaja v svet financ. Drama pripoveduje zgodbo mladega in nepotrpežljivega borznega posrednika, ki je na poti do vrha pripravljen narediti vse. To med drugim zajema trgovanje z notranjimi informacijami, ki v nevarnost postavi ne le njega, pač pa tudi njegovo družino.
V glavnih vlogah nastopajo vsem dobro znani Charlie Sheen, Tamara Tunie in Franklin Cover. Če vam bo film všeč, pa si lahko ogledate tudi njegovo nadaljevanje z naslovom Wall Street: Money never sleeps.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!