fbpx

9 enostavnih navad, s katerimi boste pomagali naš planet ohranjati čist

Sprememba življanjskega sloga koristi tudi našemu planetu.

Foto: Artem Podrez iz Pexels

Dan Zemlje vsako leto praznujemo 22. aprila. Na ta dan se odvijajo številni dogodki, ki nas osveščajo o pomembnosti varovanja našega modrega planeta. Letošnji Svetovni dan Zemlje v ospredje postavlja ukrepanje proti podnebnim spremembam, ki predstavljajo ogromen izziv, pa tudi veliko priložnost.

Podnebne spremembe se kažejo na različne načine, kot so naraščanje morske gladine, vročinski valovi, gozdni požari, suše, poplave in višje temperature. Vse to pa vpliva na ekosisteme in biotsko raznovrstnost, pa tudi na gospodarsko rast, infrastrukturo in kakovost življenja. Ker sami lahko veliko prispevamo k izboljšanju našega planeta, je toliko bolj pomembno, da razmišljamo zeleno. Navsezadnje tudi majhen košček našega truda prispeva k reševanju Zemlje.

Varčevanje z vodo

Foto: Pexels

Ste vedeli, da lahko pri vsakodnevnih opravilih prihranimo do osem litrov vode. Pogosto se ne zavedamo, koliko vode dejansko porabimo in praktično zavržemo. Nevede nam v času umivanja zob ali rok pri odprti pipi odteče več litrov čiste, pitne vode. Straniščni kotliček, ki ne tesni, lahko “porabi” več kot 200 litrov pitne vode na dan. Zato poskušajmo pipo zapreti vsakič, ko je ne potrebujemo.

Varčevanje z elektriko

Naši gospodinjski aparati zapravljajo energijo, tudi če niso vklopljeni. Zato poskrbimo, da bomo aparate za kavo, opekače kruha in celo svetilke izklopili iz električnega omrežja, kadar jih ne uporabljamo.

Uporaba kuhinjskih krp


V gospodinjstvu namesto papirnatih brisač uporabljajmo navadne. Rolico papirnatih brisačk mimogrede porabimo za brisanje rok, mize, stekla, vpijanje maščobe. Zaradi njih se nabere veliko odpadkov, ki okolju niso prijazni.

Plastična embalaža


V Sloveniji voda iz pipe velja za visokokakovostno, vendar pa veliko ljudi še vedno kupuje ustekleničeno vodo. S tem se ne zavedamo, da onesnažujemo okolje. Zato zamenjajmo plastično embalažo s steklenico za večkratno uporabo.

Ugašanje luči

Ugašanje luči je eden najpreprostejših ukrepov za varčno rabo energije. Zato nas ne bo prav nič stalo, če kdaj pritisnemo na stikalo in ugasnemo luči, ko le te ne potrebujemo.

Brez avtomobila

Avtomobili zelo onesnažujejo okolje. Potrebno se je zavedati, da pretirana uporaba vozila, tudi ko se vozimo na kratke razdalje povzroča škodo okolju. Zato se na delo kdaj pa kdaj  odpravimo s sodelavci ali uporabimo javni prevoz in s tem prispevamo k čistejšemu okolju.

Posaditev rastlin

Če v svoj dom vnesemo malo zelenja, lahko to pomaga uravnavati temperaturo z vlago, ki jo rastline sproščajo v zrak. To zmanjša energijo, potrebno za ogrevanje in hlajenje našega doma.

Nakupovalne vrečke

Vsi že vemo, da je razgradnja plastike izjemno počasna in velika večina konča na odlagališčih. Zato zmanjšajmo uporabo plastičnih nakupovalnih vrečk in uporabljajmo takšne za večkratno uporabo.

Domača čistila


Planetu pomagamo tudi tako, da opustimo uporabo kupljenih čistil, ki vsebujejo škodljive sestavine. Čistila si lahko naredimo sami. Neverjetno je kaj zmoreta kis in nekaj sode bikarbone.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!