Ali Slovenci verjamemo v nadnaravne moči?

So med nami posamezniki z nadnaravnimi močmi?

Preverili smo, ali Slovenci verjamemo, da med nami živijo ljudje z nadnaravnimi močmi ... in bili izjemno presenečeni!

Slovenci nismo pretirano vraževeren narod, a velikokrat presenetimo s svojimi odgovori, ko se dotaknemo tematike nadnaravnega. Tako smo tudi v uredništvu City Magazine želeli preveriti, ali Slovenci verjamemo v nadnaravne moči posameznikov in našim bralcem zastavili nekaj anketnih vprašanj. Anketiranje smo izvedli preko platforme Instagram in s kviz vprašanji prišli do presenetljivih odgovorov, ki jih razkrivamo v tem zapisu. V sami raziskavi pa hitro sodelujete tudi s sledenjem tej povezavi!

Zanimiva je tudi primerjava s svetovnimi narodi. Tako na primer kar 46 odstotkov Američanov verjame v nadnaravna bitja. Več razkrijemo v nadaljevanju tega zapisa!

Vprašanje 1: Ali verjamete, da med nami obstajajo posamezniki z nadnaravnimi močmi?

Odgovor je bil precej presenetljiv, saj kar 58 odstotkov vseh sodelujočih verjame, da med nami živijo posamezniki, ki premorejo super moči. Po rezultatih naše ankete so ženske tiste z večjim verovanjem v nadnaravno. Medtem ko so moški nekoliko bolj skeptični.

Svetovna premiera: Liga pravičnih Zacka Snyderja (2021)

Letenje, nesmrtnost … ali denar? Kaj ni supermoč?
Foto: WB

Vprašanje 2: Katero super moč bi izbral?

Uporabnikom smo dali na razpolago (zaradi omejitev platforme) štiri možnosti izbire super moči in sicer: letenje, hitrost, denar in nesmrtnost. In bili presenečeni. Slovenci naj bi po tej anketi najraje posegli po letenju, sledi nesmrtnost, denar in na zadnjem mestu hitrost. Letenje pa bi izbralo nekaj več kot 40 odstotkov ankentiranih.

Slovenci bi bili?!
Foto: WB

Vprašanje 3: Če bi lahko bil eden od teh superherojev, kateri bi bil?

Preverili smo tudi, kateri od superherojev je med Slovenci najbolj priljubljen oziroma katerega moči si najbolj želimo. In zopet bili presenečeni. Zmagovalec je popolnoma jasen. Velika večina je izbrala univerzalnega super heroja Supermana, ki mu sledi Čudežna ženska. Presenečenje pa je Aquaman, ki je zasedel tretje mesto, po vsej verjetnosti lahko to dejstvo pripišemo njegovemu odpadniškemu karakterju. Na zadnjem mestu je pristal superheroj, ki moči superheroja pravzaprav nima. Ima pa denar. Batman!

V kolikor vas je tematika nadnaravnih moči prepričala, vas vabimo, da si ogledate svetovno premiero filma o superherojih, Liga pravičnih Zacka Snyderja (2021), ki prav ta hip poteka na pretočni plaformi HBO GO.

Ogled svetovne premiere filma na pretočni platformi HBO GO

Svetovna premiera filma je že dosegljiva preko spodnje povezave. Za ogled je potrebna registracija na platformi HBO GO.

OGLED PREMIERE FILMA Liga pravičnih Zacka Snyderja (2021)

Bog, duhovi, nadnaravne moči ali znanost?

Vera v Boga morda upada, a duhovi in ​​paranormalne zgodbe so še vedno živi in ​​zdravi. Prav tako pa je med ljudmi močno zasidrano verovanje v nadnaravne moči posameznikov.

Verovanje v klasične religije sicer upada, vendar je verovanje v nadnaravno tako priljubljeno kot kdaj koli prej. Po anketi YouGov za leto 2019 več kot 4 od 10 Američanov verjame, da obstajajo duhovi ali demoni, več kot tretjina pa pravi, da je začutila prisotnost duha. Takšna prepričanja so enako priljubljena v Veliki Britaniji, kjer ljudje bolj verjamejo v duhove kot v božanskega Stvarnika.

Medtem ko se mnogi posmehujejo zgodbam o nadnaravnem, jih akademski svet še ni popolnoma zavrnil. Strokovnjaki, kot je Christopher French, psiholog, ki vodi enoto za raziskovanje anonimne psihologije na londonski univerzi Goldsmiths, preiskujejo na videz paranormalne izkušnje, da bi našli neparanormalne razlage za njimi.

Verjame, da se izkušnje pogosto napačno interpretirajo kot paranormalne zaradi tendenc, ki so se v nas vtisnile skozi tisočletja evolucije, da bi nam pomagali ohraniti življenje. “Naši možgani se skoraj zdijo pripravljeni na tisto, čemur bi rekel čudni verniki,” pravi.

Christopher French navaja teorijo Daniela Kahnemana, da imamo dva načina razmišljanja: reakcionarni miselni proces, ki hitro sprejema odločitve, vendar je včasih pomanjkljiv, in natančnejši, a vendar počasnejši proces sprejema odločitev, ki je racionalni.

Čeprav se lahko vidimo kot racionalna bitja, je reakcionarni način naš najljubši način mišljenja, zahvaljujoč evoluciji, pravi.

Razmislite o možu iz kamene dobe, ki sliši šelestenje v grmovju: “Lahko bodisi takoj domneva, da gre za grožnjo”, pojasnjuje Christopher French, “ali pa se lahko zanese na počasnejši pristop, ki temelji na dokazih, in se lahko konča kot kosilo,” pojasnjuje French.

Tak način razmišljanja bi ljudem pomagal pobegniti potencialnim plenilcem, hkrati pa pomeni, da je mogoče dogodke napačno interpretirati. Tudi zato tako radi verjamemo v nadnaravno.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Želite spremeniti barvo las? Katero bi morali preizkusiti glede na vaše astrološko znamenje?