fbpx

Anksioznost: vas nenehno skrbi, da se bo zgodilo nekaj slabega?

Imamo rešitev za vas!

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vam misli nenehno rišejo strahove, negativne dogodke? Vas je nenehno strah in niti ne veste, zakaj? Ne najdete razloga za svoj strah?

Ko se v življenju pojavijo stresne situacije, naši možgani potrebujejo čas, da prepoznajo nov stresni dražljaj, da odkrijejo misli in čustva, ki se pojavijo kot odziv nanj, in se prilagodijo temu, kar dojemamo kot grozeče. Naloga možganov je, da nas čim dlje ohranjajo pri življenju, zato sprožijo alarm pod vplivom vsake nove stresne situacije.

Ne pozabite, da je prva reakcija na stres najmočnejša. Lahko se pojavijo napadi panike, vendar se je potem pomembno zavedati, da bo to stanje minilo. Poskusite se upreti svojemu počutju. Recite na glas: “Da, res me je strah, počutim se šibko, ne morem jesti, spati ali razmišljati o čem drugem.” Ko ozavestite svoja čustva, recite: “Vem pa, da bo kmalu minilo, moja tesnoba se bo v trenutku zmanjšala.”

Strah je premagljiv. Foto: Anthony Tran / Unsplash

Vsak od nas se v največji možni meri ukvarja s svojo tesnobo. Nekateri želijo takšno situacijo preživeti sami, drugi gredo k svojim najbližjim, tretji takoj poiščejo rešitev ali pa se posvetujejo s psihologom. Vsak se na svoj način vrne njegov um v stanje miru in nadzora.

Najpogostejši strah, s katerim se soočamo, je takrat, ko razmišljamo o prihodnosti, razvijamo namere, vizije, kako bo nekaj videti, kaj se bo zgodilo.

Potem pa so tu še skrbi, ki so najpogosteje povezane z negotovostjo in pesimizmom. Postavljajo se vam vprašanja:” Ali mi bo to uspelo? Kaj pa, če gre, kaj narobe?”

V strahu se najbolj bojimo izgube občutka nadzora. Zato je pomembno, da poskušamo povrniti vsaj minimalen vpliv na to, kar se nam dogaja. Res je, da naših občutkov ni mogoče nadzorovati, lahko pa vplivamo na svoje misli, ki so vzrok za večino naših občutkov in anksioznih reakcij.

Če ne najdeš poti, si poišči pomoč. Foto: Eric Ward / Unsplash

Lahko nadzorujemo svoje misli. Na dogajanje nimamo vpliva. Ne moremo napovedati, kako se bo vse to končalo. Vendar vplivamo na svoje misli. Naše misli vplivajo na naša čustva in naša čustva vplivajo na naša dejanja.

Kako zmanjšati strah in tesnobo:

  • Poiščite strokovni nasvet, na primer psihologa ali psihoterapevta.
  • Poskusite, da ne berete negativnih novic, izogibajte se negativnim ljudem.
  • Dajte si pravico, da svoja čustva izrazite tako, kot želite (brez obsojanja ali zaviranja).
  • Če imate priložnost, da si vzamete odmor, si ogledate film z družino ali naredite nekaj, kar vas običajno razveseli, naredite to.
  • Vadite tehnike sproščanja.
  • Naredite tisto, kar vas pomirja in osrečuje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!