Helen Mirren kot Lilya Frances in Jim Broadbent kot Kempton Bunton v filmu The Duke (2020)

Beneški filmski festival 2020: najboljši filmi s festivala

Zadnjič posodobljeno: :

Beneški filmski festival 2020 se je zaključil to soboto, 12. septembra, s podelitvijo nagrad. Žirija, ki ji je letos predsedovala avstralska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett, je svoja srebrna leva izročila filmu New Order in japoski drama Wife of a Spy, medtem ko si je zlatega leva prislužil film Nomadland.

Beneški filmski festival 2020 je zaključen. Letos je potekal med 2. in 12. septembrom na Lido di Venezia, za zlatega leva pa se je potegovalo 18 filmov, od tega jih je osem nastalo v ženski režiji.

Najboljši film festivala, ki si je prislužil prestižnega zlatega leva je ameriški Nomadland, srebrna leva, ki ju podeljuje režija, pa sta dobila mehiško-francoski film Nuevo Orden / New Order in pa japonska zgodovisnka drama Wife of a Spy. Podelili so še nagrade coppa volpi za najboljšega igralca in igralko, posebne nagrade Marcella Mastroiannija za najboljšo novo mlado igralko ali igralca in pa nagrade za scenarij. Najboljša igraka je Britanka Vanessa Kirby (Pieces of a Woman), nagrada za najboljšega igralca je šla v roke Italijana Pierfrancesca Favina (Padrenostro). Kot mladi igralec je slavil Rouhollah Zamani (Sun Children), nagrado za scenarij pa je prejel Chaitnya Tamhane za film The Disciple.

Beneški filmski festival 2020 je z zlatim levom nagradil film Nomadland.

Beneški filmski festival 2020 pa je nagradil tudi slovensko manjšinjsko koprodukcijo Oaza v režiji Ivana Ikića, ki je prejela nagrado za najboljši evropski film v sekciji Dnevi avtorjev. Svetovni mediji so po premieri pohvalili avtentičnost in občutljivost filma Oaza in ga opisali kot “umetniški dosežek človekovega opazovanja’’. Slovenskemu občinstvu se bo film predvidoma predstavil konec jeseni.

V nadaljevanju vas čakajo najboljši filmi iz letošnjega filmskega festivala v Benetkah po izboru uredništva.

Drama

One Night in Miami (2020)

Film je postavljen v noči na 25. februar 1964 in sledi mlademu Cassius Clayu (preden je postal Muhammad Ali), ko iz kongresnega centra na Miami Beachu izstopi kot novi svetovni boksarski prvak v težki kategoriji. Kljub vsemu je premagal Sonnyja Listona in šokiral športni svet. Medtem ko množica ljudi roji po Miami Beachu, da bi proslavila zmago, Clay – ki zaradi zakonov o segregaciji iz obdobja Jima Crowa ne more ostati na otoku – namesto tega prenoči v motelu Hampton House v eni izmed zgodovinskih temnopoltih četrti in praznuje s tremi svojimi najbližjimi prijatelji: aktivistom Malcomom X, pevcem Samom Cookom in nogometnim zvezdnikom Jimom Brownom. Naslednje jutro se pojavijo štirje moški, ki so odločeni, da spremenijo svet na bolje zase in za svoje ljudi. Film One Night in Miami raziskuje, kaj se je dogajalo v teh prelomnih urah skozi dinamičen odnos med štirimi moškimi, in kako je njihovo prijateljstvo v povezavi z njihovimi skupnimi napori pripeljalo do tega, da so postali ikone državljanskih pravic v ZDA, kot jih poznamo danes.

Drama

Nomadland (2020)

Po gospodarskem popadu podeželskega mesta v Nevadi, Fern (Frances McDormand) popakira svoje kovčke in svoj kombi ter se kot sodobna nomadka odpravi na pot, kjer raziskuje življenje zunaj svoje običajne družbe. Tretji celovečerec režiserke Chloé Zhao vključuje resnične nomade Lindo May, Swankieja in Boba Wellsa kot mentorje Fern in njene tovariše pri raziskovanju prostrane pokrajine ameriškega Zahoda.

Komična drama

Apples / Mila (2020)

Sredi svetovne pandemije, ki povzroča nenadno amnezijo, se Aris znajde v programu za okrevanje, ki je namenjen bolnikom, da si ustvarijo novo identiteto. Z vsakodnevnimi nalogami, ki jih ima zapisane na kasetah, da lahko ustvarja nove spomine in jih dokumentira s kamero, se počasi vrača v normalno življenje. Skozi nenavadne in nadrealistične predstave grški režiser na privlačen način razmišlja o spominu, identiteti in izgubi ter raziskuje, kako bi lahko družba obvladala epidemijo skozi zgodbo človeškega odkrivanja samega sebe. Ali smo vsota podob, ki jih sestavimo in prikažemo sami, ali smo nekaj bogatejšega in globljega?

Zgodovinska drama

Supai no tsuma / Wife of a Spy (2020)

Leto 1940, Kobe, noč pred izbruhom druge svetovne vojne. Lokalni trgovec Yusaku Fukuhara zazna, da se stvari odvijajo v vznemirjajoči se smeri. Za seboj pusti ženo Sotako in s svojim nečakom Fumiom Takeshito odpotuje v Mandžurijo. Ta je Yusaku po naključju priča barbarskemu dejanju in je tako odločen, da ga bo razkrill. Satoko medtem pokliče njen prijatelj iz otroštva, vojaški policist Taiji Tsumori. Satoki pove, da je umrla ženska, ki jo je njen mož pripeljal s seboj iz Mandžurije. Satoko, ki jo razjeda ljubosumje, se sooči z Yusakom. Toda ko odkrije njegove resnične namene, naredi nepredstavljivo, da bi zagotovila njegovo varnost in njuno srečo. Kakšna usoda čaka Satoko in Yusaka v teh nemirnih časih?

Komična drama

The Duke (2020)

Helen Mirren kot Lilya Frances in Jim Broadbent kot Kempton Bunton v filmu The Duke (2020)

Leta 1961 je Kempton Bunton, 60-letni taksist, ukradel Goyin portret vojvode Wellingtonskega iz Narodne galerije v Londonu. To je bila prva (in edina) tatvina v zgodovini galerije. Kempton je poslal zahtevo za odkupnino, v kateri pravi, da bo sliko vrnil pod pogojem, če bo vlada vložila več sredstev v oskrbo starejših – že dolgo se namreč zavzema za to, da bi imeli upokojenci brezplačno televizijo. Kar se je nato zgodilo, je danes legenda. Šele 50 let kasneje se je pojavila celotna zgodba – Kempton je namreč spletel mrežo laži. Edina resnica je, da je bil dober človek, odločen, da spremeni sveti in reši svojo zakonsko zvezo – kako in zakaj je uporabil prav vojvodo Wellingtonskega je čudovito vznemirljiva zgodba.

Drama

Nuevo Orden / New Order

V tej distopični drami razkošna poroka bogatejšega razreda podleže nepričakovani vstaji razrednega boja, ki tlakuje pot nasilnemu državnemu udaru. Kot je videti skozi oči sočutne mlade neveste in uslužbencev, ki delajo za in proti njeni bogati družini, Nuevo Orden sledi propadu enega političnega sistema in vzponu drugega, ki ni nič več kot le trpka zamenjava. Film je distopični pogled na Mehiko, a je le nekoliko oddaljen od resničnosti. Socialne in ekonomske razlike so danes vse bolj razširjene in nevzdržne. Ni prvič, da se ta država in svet srečujeta s podobnim scenarije, skorumpirane vlade pa so se v preteklosti na vse proteste odzivale z diktatorskim nasiljem. Nuevo Orden je opozorilo: če neenakosti ne obravnavamo na državljanski način in če utišamo vse drugačne, nastane kaos!

Dodatne Informacije

labiennale.org

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To so nove serije 2021, ki se jih najbolj veselimo!