fbpx

Bi si morali najprej nitkati ali ščetkati zobe?

Nitkanje in ščetkanje sta osnovi zobne higiene, ki prispevata k ohranjanju zdravih zob. Vendar, ali to počnete v pravem vrstnem zaporedju? Nitka in nato ščetkanje ali ščetkanje pa nitka?

Nekateri ljudje si umivajo zobe zgolj zjutraj, drugi želijo, da je njihov zadah čist pred spanjem. Obstajajo pa tudi takšni posamezniki, ki čistijo svoj ‘zaklad’ po vsakem obroku. O pozitivnih učinkih ščetkanja in nitkanja sploh ni treba razpravljati. Gotovo pa je smiselno reči besedo več o tem, kakšno je  zaporedje, ko opravljate to vsakodnevno opravilo. Ali raje ščetkate zobe, nato pa jih nitkate? Ali obratno?

Bi morali najprej nitkati ali ščetkati zobe?
Bi morali najprej nitkati ali ščetkati zobe?

V novi raziskavi o vplivu vrstnega reda (ščetkanje ali nitkanje) na omejevanje plake in nabiranje flourida so analizirali 25 udeležencev, ki so v različnih obdobjih poskusili oba načina čiščenja zob. Ugotovili so, da je nitkanje pred ščetkanjem bolj zaželeno, saj tako zmanjšate interdentalno plako in povečate koncentracijo fluorida v interdentalnem obroču.

Nitkanje pred ščetkanjem!
Nitkanje pred ščetkanjem!

Torej tisti, ki imate raje ščetkanje pred nitkanjem, se boste morali očitno prilagoditi novem načinu umivanja zob. Vendar je, dokler skrbite za svojo zobno higieno, nepomembno, na kakšen način se lotevate tega procesa – pomembno je, pravijo znanstveniki, da ste konsistentni pri svoji (jutranji ali nočni) rutini.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ncbi.nlm.nih.gov

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.